Könyvek

Ruff Orsolya – Orczy Mimi kalandjai 1. – A londoni gyémántrablás

Ruff Orsolya újságíró és műfordító 2023 májusában ismét egy igazán különleges ifjúsági kalandregénnyel lepte meg az olvasóit, amelynek főhősét a világ egyik legolvasottabb magyar írónője, báró Orczy Emma inspirálta. Az Orczy Mimi kalandjai című sorozat nyitókötete, A londoni gyémántrablás a Manó Könyvek gondozásában jelent meg, és hamarosan érkezik a folytatása. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan birkózik meg a fiatal bárónő az első detektívkalandjával, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!

A tizenéves Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat, azonban a kíváncsisága és a merészsége még könnyen bajba sodorhatja. Amikor Viktória királynő színházában, a Renegát című darab londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a zűrzavarban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántnyaklánca. A Scotland Yard egy rejtélyes fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig éjszaka egy titkos üzenetet kap. Az ifjú bárónőnek segítenie kell tisztázni a kalandvágyó Alexander nevét, miközben a baljós jelek egyre csak gyűlnek. A bizonyítékok a Néma Sírásó nevű kocsmába vezetnek, ahol gyanús alakok kötnek üzletet egymással. Vajon Alexander, Mimi és cselédként dolgozó barátnője, Anka időben megtalálja a gyémánttolvajt?

Vajon egy 19. századi ifjúsági történet érdekes a mai olvasóknak?

Általában a kötelező olvasmányok kapcsán felmerül az a probléma, hogy a több száz éves klasszikusok helyett olyan történetekre lenne szükség, amelyekkel könnyebben azonosulhatnak a mai fiatalok. Ruff Orsolya ifjúsági kalandregénye a 19. század végén játszódik, amikor Hasfelmetsző Jack gyilkosságsorozata rettegésben tartja egész Londont. Ráadásul a sorozat főszereplőjét egy valós történelmi személy inspirálta, ezért jogosan feltételezhetnénk, hogy ez a könyv biztosan unalmas vagy idegen lesz a tizenéves olvasók számára. A londoni gyémántrablás azonban megcáfolja minden előzetes elképzelésünket, mert egy szórakoztató, izgalmas, merész és gyerekek számára is élvezhető történetet kapunk.

Egy könyvmoly bárónő, egy titokzatos fiatalember és egy vagány cselédlány

A regény főszereplője a kamasz Mimi, aki egyenesen rajong a könyvekért és a kalandokért, miközben valójában unalmas jövőre számíthat. Végül is mihez kezdhetne magával egy gazdag lány azonkívül, hogy férjhez megy? Mimi detektív vagy írónő szeretne lenni, és minden vágya beutazni a teljes világot. A családnál cselédként dolgozó barátnője, Anka abszurdnak tarja az elképzeléseit, mégis támogatja az ifjú bárónőt mindenben. Anka hihetetlenül vagány és talpraesett lány, akit még a londoni alvilág sem tud megijeszteni. A történet harmadik főszereplője a titokzatos Alexander, aki Mimihez hasonlóan a könyvekben leli a legnagyobb örömét. A jóképű fiatalember egyszerre kelti egy művelt arisztokrata és egy művészi sikerről álmodozó csavargó benyomását.

A gyémántrablás utáni nyomozás összetettebb és fordulatosabb, mint gondolnánk.

Az Orczy Mimi kalandjai első része egy egyszerűnek tűnő bűncselekmény utáni nyomozásról szól, amely sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb, mint amit várnánk egy ifjúsági történettől. Mimi és Alexander mindketten nagy könyvmolyok, így főként az olvasmányélményeikre hagyatkoznak a rejtély felderítése során. A bárónőnek még a szülei előtt is titokban kell tartania a közös kalandot, amiben szerencsére a hűséges Anka segédkezik. A gyémántrablás még csak a kezdet, ugyanis felbukkan egy híres magándetektív, és a profi bűnözők sem tétlenkednek Londonban.

Az első nyomozással járó kalandok mellett komoly témákkal is foglalkozik a könyv.

Ruff Orsolya regényében bemutatja, hogy milyen is volt a 19. század végén a brit arisztokrácia élete. A történet Viktória királynő uralkodása idején játszódik, amikor a Mimihez hasonló jómódú fiatalok a színházban, bálokon, jótékonysági estélyeken, illetve cukrászdákban és kávéházakban töltötték a szabadidejüket. Azonban nem mindenki számára volt ennyire felhőtlen az élet, ahogy azt az elárult és cselédként dolgozó Anka példája vagy a női egyenjogúsági mozgalmak kezdete is mutatja. Emellett Mimi és Alexander esetében azt láthatjuk, hogy a társadalmi elvárások igyekeznek megakadályozni, hogy valóra váltsák a rendhagyónak számító álmaikat.

A gyönyörű borító egy különleges és interaktív vizuális világot rejt!

A londoni gyémántrablás lenyűgöző borítóját, belső illusztrációit és interaktív elemeit Magyari-Ésik Zsófia tervezte. A sötétkék és arany színt használó borítón a történet legfontosabb motívumait láthatjuk, többek között a Big Bent vagy az elveszett gyémántot. A könyvben egy londoni térkép is helyet kapott, és minden fejezet elején egy illusztráció fogad minket. A legkülönlegesebbek az interaktív elemek, mint például egy újságcikk, egy meghívó vagy éppen az Aranynyúl és társa hirdetése. A Manó Könyvek keménytáblás kiadásban jelentette meg a könyvet, amely nemcsak kiemelkedő dísze lesz a könyvespolcunknak, hanem gyerekkezekben is biztoságban tudhatjuk.

A londoni gyémántrablás egy szórakoztató és szeretetre méltó ifjúsági történet három talpraesett főhős első közös detektívkalandjáról.

Ruff Orsolya ifjúsági regénye elsősorban a kiskamasz könyvmolyoknak íródott, viszont a felnőtt olvasóközönségnek szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat. A szerző kellő részletességgel, ugyanakkor gyerekek számára is érhető nyelvezettel eleveníti fel a viktoriánus kori London sokszínű világát. Ha szeretitek a szórakoztató és kalandos nyomozásokat, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet! Szerencsére már nem kell sokat várni a folytatásra, ugyanis március közepén érkezik az Orczy Mimi kalandjai 2. része, A kámforrá vált párizsi örökös!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kevin Hearne – 2. Hexed – Megátkozva

Hozzászólások