Könyvek

Margaret Rogerson – Sorcery of Thorns – Könyvek varázslata

Margaret Rogerson gyönyörű borítós Young Adult fantasy regényével már szinte biztosan találkoztatok a bookstagramon vagy a booktokon. Az amerikai bestsellerszerző második könyve, a Sorcery of Thorns hatalmas sikert aratott a nemzetközi könyvpiacon, és végre magyarul is elérhetővé vált. A gótikus hangulatú ifjúsági történet Könyvek varázslata címmel jelent meg 2024 februárjában Farkas Veronika fordításában, a Kossuth Kiadó gondozásában.

A tizenhat éves Elisabeth árvaként egy könyvtárban, gótikus boltívek és veszélyes varázskönyvek között töltötte a gyermekkorát. A grimoárok folyamatosan suttognak, énekelnek vagy éppen sikoltoznak a végtelenbe nyúló könyvespolcokon. A legerőszakosabb köteteket vasláncok tartják fogva, azonban néha semmi sem tudja megállítani őket, és groteszk szörnyekké, maleficusokká változnak. Ezt a különös világot áthatja a mágia, amely az emberek és a démonok között kötött alkuk révén működik Austermeer királyságában.

Elisabeth könyvtári felügyelő szeretne lenni, viszont a terveit tönkreteszi egy rejtélyes gonosz felbukkanása, aki fel akarja szabadítani minden idők legveszélyesebb varázskönyvét, amely az emberiség pusztulásához vezethet. Egy fiatal varázsló, Nathaniel és a titokzatos szolgája, Silas a lány segítségére siet, hogy együtt felvehessék a harcot a könyvtári támadásokért felelős ismeretlennel. Elisabeth hamarosan megkérdőjelez mindent, amit valaha tanult a könyvtárakról, a varázslókról és a világról.

Egy segédkönyvtáros lány, egy ifjú varázsló és egy rossz hírű démon

A Könyvek varázslata főszereplője a tizenhat éves Elisabeth, aki segédkönyvtárosból szeretne előlépni könyvtári felügyelővé. A lány gyermekkora óta szívesen beszélget a summershalli Nagy Könyvtárban őrzött kötetekkel, és minden vágya, hogy egész életében a grimoárokat és az otthonául szolgáló intézményt védelmezhesse. Amikor Elisabeth megismerkedik a jóképű fiatal magiszterrel, Nathaniel Thornnal és a különös szolgájával, Silassal, teljesen felborul az eddigi világképe. A könyvtárban azt tanították neki, hogy a varázslók gonoszok, a démonok pedig még náluk is sokkal rosszabbak. A szarkasztikus humorral megáldott Nathaniel és a mindig tökéletes úriember Silas viszont egyáltalán nem felelnek meg ennek az elképzelésnek.

Ez a gótikus hangulatú világ garantáltan elvarázsol minden könyvmolyt!

Margaret Rogerson high fantasy regénye nemcsak a zsáner rajongói számára nyújt felejthetetlen olvasmányélményt, hanem minden olvasót lenyűgöz a könyvek varázslatos világa. Gondoljatok csak bele, mi lenne, ha a kedvenc könyvetek beszélne hozzátok? Azt hiszem, sok könyvmoly örülne neki, ha legalább egy kis időre életre kelnének a könyvek. A gótikus hangulatú Austermeer királyságában ez teljesen hétköznapi, és a könyvtárak fontos szerepet töltenek be az emberek életében. Ezekben az intézményekben őrzik a mágiával kapcsolatos tudást, és védelmezik a felbecsülhetetlen értékű és veszélyes grimoárokat. A történet 1824-ben játszódik, és a fiktív világ ellenére sok hasonlóságot mutat az általunk ismert 19. századdal.

A könyvtárak megmentése mellett a szerelem és a barátság áll a középpontban.

A Young Adult regények jelentős része szinte csak a romantikára fókuszál, így az egyéb emberi kapcsolatok és érzelmek háttérbe szorulnak. A Könyvek varázslata szerzője szerencsére megtalálta az egyensúlyt a varázslat és a kalandok, illetve a szerelem és a barátságok esetében. Elisabeth legjobb barátnője, a csínytevő Katrien Summershallban maradt, és a könyvtárból segíti az ismeretlen támadó utáni nyomozást. Kettejük kapcsolatáról szívesen olvastam volna bővebben, remélem, a sorozat folytatásában több időt tölthetnek egymással. Nathaniel és Silas barátsága nagyon különleges és szokatlan, hiszen a varázslók és a démonok között gazda-szolga viszony áll fenn. Elisabeth szintén barátságot köt Silasszel, és felfedezi a démon hűvös eleganciája mögött megbújó személyiségét. Nathaniel első pillantásra felfigyel a gyönyörű és bátor „sorscsapásra”, de a szerelmük szép lassan, ifjúsági regényhez illően építkezik.

Egy hihetetlenül gyönyörű borítót és egy részletgazdag térképet is kaptunk!

A Kossuth Kiadó átvette Margaret Rogerson könyvének eredeti borítóját, amelyet a fantasy történetekhez készített alkotásaival ismertté vált Charlie Bowater illusztrált. A zöldeskék hátterű borítón Elisabeth Scrivenert láthatjuk, kezében a Démonpusztító nevű karddal. Az ötszáz oldalas kötetben helyet kapott egy részletgazdag térkép is, amely Austermeer világát ábrázolja, és sokat segíthet a könyvtári támadások utáni nyomozásban.

A Könyvek varázslata egy bátor lány, egy szarkasztikus varázsló és egy szeretetre méltó démon letehetetlen története.

Margaret Rogerson sorozatának nyitókötete igencsak magasra tette a mércét, így kíváncsian várom a folytatást, ami remélhetőleg hamarosan megjelenik magyar nyelven is. Nagyon ajánlom nektek a Könyvek varázslatát, ha szeretitek a Young Adult könyveket, a high fantasy zsánert és a gótikus hangulatot. Elisabeth, Nathaniel és Silas történetében a könyvtárak megmentésén túl olvashatunk a felnőtté válásról, a gyászfeldolgozás nehézségeiről, valamint az emberi hatalomvágy kegyetlen következményeiről is.

A recenziós példányért köszönet a Kossuth Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kerstin Gier – Nefelejcs 2. – Ami eddig elveszett

Hozzászólások