Könyvek

Samantha M. Bailey – Nyitott ​szemmel

Két évvel ezelőtt már írtunk egy Samantha M. Bailey regényről, most pedig megérkezett a következő könyve az írónőnek. A Nyitott ​szemmel egy feszültséggel teli, izgalmas pszicho-thriller, amiben a bizalom kulcsfontosságú szerepet játszik.

A történetről

A Nyitott ​szemmel két főszereplője Sarah és Holly, akiket egy hat éves gyermek köt össze. Sarah egy jómódban élő családanya, akinek a hobbija a fotózás. Ezt azonban felhagyja akkor, amikor megszületik kisfia, férje ugyanis rengeteget dolgozik, minek következtében nem sok ideje jut családjára. Pontosan emiatt fogadják fel a 22 éves Holly-t, hogy segítsen a nőnek a nyár folyamán.

Holly és Sarah hamar barátságot kötnek. Sarah édesanyja még a lány kiskorában meghalt, mostohaanyja és édesapja pedig nem foglalkoznak vele, számukra csak az a fontos, hogy jó befektetőket csábítson a családi vállalkozásba. Ennek következtében ki van  éhezve a szeretetre, az anyai gondoskodásra, amit munkaadója biztosít is számára. A dolgok azonban rosszra fordulnak, Sarah és Daniel úgy dönt, fiukkal együtt elköltöznek az ország másik felébe, hogy távol legyenek egykori bébiszitterüktől. Vajon mi történhetett? És miért érzi úgy Sarah, hogy az új környék sem biztonságos számukra?

Már a Nő a peronont is nagyon szerettem az írónőtől, így mikor a figyelmembe ajánlották a Nyitott ​szemmel című könyvet, biztos voltam benne, hogy ezt is el szeretném olvasni, a pszicho-thrillerek ugyanis mindig lekötik a figyelmemet – és mostanában ezen kívül valahogyan semmi sem fogott meg.

Váltott szemszög

A kötet két idősíkon játszódik. Egyrészt nyomon követhetjük az előtte időszakot Holly szemszögén keresztül, illetve az utána részt Sarah által. Ez azért nagyon izgalmas, mert minden jelentőségteljes pillanatot mindkettőjük oldaláról megismerhetjük és ezáltal megtapasztalhatjuk azt, hogy az adott szituációkat hányféleképpen láthatják az emberek. Ez számomra alapvetően is érdekes, hát még egy ilyen esetben, mint ez a könyv.

Érdekes egyébként, mert Sarah és Holly is végig szimpatikus maradt számomra, holott Sarah által az a kép képződik az olvasóban, hogy Holly egy rossz ember valamilyen okból kifolyólag. Ugyanakkor Holly az előtte időszakban egy kedves, törékeny lány, akit szigorúan fog a mostohaanyja és hatalmas elvárásokat támasztanak elé. Olyan dolgokat tesz meg csak azért, hogy kivívja apja elismerését, amiktől az embert elfogja a sajnálat – és ahogyan Sarah is reagál -, a védelmező ösztön. Mikor megismeri Sarah-t, azt az anyát látja maga előtt, akit mindig is szeretett volna, így mindent elkövet annak érdekében, hogy a család tagja legyen és védelmezze ezt az asszonyt. Ez pedig nem mindig a legjobb dolgokat szüli.

Holly Sarah-t egy erős, független édesanyának írja le, aki ki van éhezve a férje figyelmére. Ennek ellenére az utána időszakban egy paranoiás, gyanakvó, nagyon féltő és összetört nő képét látjuk. Emiatt nagyon távol éreztem volna magamtól, ha nem ismertem volna meg a múltból. Olyan túlzottan féltette a fiát és olyan szinten negatívan gondolkodott, hogy egyszerűen nem bírtam megérteni, holott lehet, hogy hasonló esetben én is így reagáltam volna.

Titkos üzenetek

És hogy mi az, ami miatt ilyen gyanakvó és kétségbeesett Sarah? Nagyon sokáig nem tudjuk meg azt, hogy pontosan mi miatt költözött Sarah, Jacob és Daniel olyan messze korábbi életüktől, azt viszont igen, hogy ennek köze volt Holly-hoz. A nő nem bírja kiejteni a fiatal lány nevét és még csak hallani sem akar róla. Emiatt persze, találgatunk is bőven. A beköltözésük napján azonban a nő rejtett kamerákat talál a házukban, majd titokzatos üzenetek érkeznek a telefonjára. Vajon ki figyelheti őket?

Sarah mindent és mindenkit meggyanúsít, ami miatt picit kattosnak tartottam. Azonban érthető okokból időnként megértettem a paranoiáját, ugyanis én is furcsállottam volna, ha egy vadidegen ember olyan természetesen mászkált volna az új lakásomban, mintha otthon lenne. Vajon ez az idegen mit rejteget? Miért olyan barátságos mindenkivel?

Izgalmas, fordulatokkal teli

Nagyon tetszett a feszült légkör, amit Samantha M. Bailey megteremt. A folyamatos gyanakvások, aggodalmak és furcsa karakterek megalapozták a könyv hangulatát. Komoly akciójelenet nem történik benne, ugyanakkor a két nő lelki vívódása, megfelelni akarása garantáltan leköti az olvasó figyelmét. Mindemellett, nagyon tetszett az üzenet, amire a Nyitott szemmel épült. Az, hogy legyünk tisztában önmagunkkal, jöjjünk rá kik vagyunk mi és kikké szeretnénk válni. Hogy mennyire fontos az, hogy fogadjuk el és szeressük önmagunkat.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Julie Klassen – A ​klastrom árnyai

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?