Könyvek

Julie Klassen – A ​klastrom árnyai

Nagyon megörültem a hírre, hogy újabb Julie Klassen regény jelent meg, mert nagyon szerettem az írónő korábbi két kötetét, amit olvastam. A ​klastrom árnyai ezúttal a 19. században játszódik, melynek helyszíne egy középkori apátságból átalakított szálloda, ahol ráadásul a híresztelések szerint, ott kísért az apátnő szelleme.

A történetről

Habár elég kísértetiesen hangzik a felvezetésem, azonban azt kell mondanom, ez egy nagyon szépen felépített romantikus történet, megfűszerezve egy kis krimivel és természetfelettivel. Főszereplőnk, Rebecca Lane hazaérkezik látogatóba szülőfalujába, azonban a testvére nincsen olyan állapotban, hogy vendégül tudja látni, így elküldi őt a klastromból átalakított szállodába, hogy ott szálljon meg mondván, a lány munkaadója is ott szállt meg.

A szállodában azonban más feladatai is lesz. Oda kell adnia az ott megszálló híres írónak az öccse kéziratát, ez azonban nem bizonyul olyan egyszerű feladatnak. A férfi nem áll szóba idegenekkel és a vacsorákat leszámítva ki se mozdul szobájából. Aztán egyszer csak gyilkosság történik, Rebecca pedig egyre furcsábban viselkedik. Vajon mit rejtegethet?

Hasonló felépítés

Ahogyan fentebb is említettem, tisztában voltam vele, hogy ez egy nagyszerű romantikus regény lesz, hiszen Julie Klassen két korábbi könyvét már olvastam és nagyon szerettem. A Híd a Temzén például hasonlóan épül fel,  mint ez a könyv. Lassan építkezik mindkettő és a romantikus elemekbe beleszövődik a cselszövés és a nyomozás. Akárcsak akkor, most is az orromnál fogva vezetett az írónő, amit nagyon élvezek a műveiben.

A ​klastrom árnyai című könyvben ugyanis, miután bemutatásra kerültek a szereplők és megismerkedtünk az alapszituációval, kezdetét veszi a gyilkos felkutatása, amiben jelentős szerepet játszik Sir Frederick, Rebecca gyermekkori szerelme. A férfi ugyanis báró és édesapja halálával a békebírói címet is megörökölte, emiatt hamar a tettek mezejére lépett.

Csodaszép szerelmi szál

Sir Frederick és Rebecca kapcsolata elég régre nyúlik vissza. Mivel a lelkész lánya volt, így a paplakban nevelkedett, közel a férfihoz. Nem csoda hát, hogy sokat voltak együtt és a korkülönbség ellenére szoros baráti viszony alakult ki kettejük között. Azonban mikor Frederick megházasodott, a lánynak összetört a szíve, mivel szerelmes volt a férfiba. A könyv tehát a második esélyről is szól, hiszen azzal, hogy a lány hazatért szülőfalujába, hosszú évek óta először találkoztak egymással.

Az írónő gyönyörűen ábrázolja a 19. századbeli udvarlási technikát. Odafigyelt az akkori szokásokra, a modorra és a szabályokra. Sir Frederick elképesztően udvariasan és lovagiasan viselkedik, ráadásul arra is figyel, hogy ne essen csorba az egykori pap lányának becsületén. Kettejük beszélgetéseit, találkozásait olyan jólesett olvasni!

A ​klastrom árnyai teljesen magával ragadott a hangulatával. A feszültség, ami a két főszereplő, Frederick és Rebecca között volt, a misztikus légkörrel megáldott egykori apátság, ahol a pletykák szerint még kísért az ott eltemetett apátnő szelleme és a rejtélyes gyilkosság, egészen beszippantott.

Remek karakterépítés

Muszáj kiemelnem azt is, mennyire szerethetők voltak az egyes karakterek, hiszen A cornwalli hajótörött során azért volt jó pár olyan szereplő, aki egyszerűen kiverte nálam a biztosítékot. Irritálóak, idegesítőek és borzasztóak voltak – ami egyébként jól illett a sztorihoz. Itt ezek a tulajdonságok egyedül Ambrose Oliverre voltak jellemzőek, viszont ez fontos volt a történet szempontjából, egyszerűen kellett bele és így volt tökéletes.

Könnyed, izgalmas és romantikus

Ha tehát szívesen olvasnál egy izgalmas légkörrel rendelkező történelmi romantikust, akkor bátran merem ajánlani Julie Klassentől A ​klastrom árnyai című regényét. Nagyon szerettem a világát, a kissé Agatha Christie-s beütést és a Jane Austen hangulatot. A végén pedig ne felejtsétek el elolvasni a szerző megjegyzéseit!

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Clara Dupont-Monod – Egy közülünk

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?