Könyvek

Megan Goldin – Maradj ébren!

Az Álomgyár Kiadó sokunk nagy örömére egy ideje a thriller-megjelenéseket is felkarolta és egyre-másra hozza nekünk az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket. Az őszi-téli megjelenési időszakot is becélozták jópár borzongató kötettel, Megan Goldin Maradj ébren! című könyve csak az egyik a kiemelkedő címek közül!

A történet több szálon és idősíkon játszódik párhuzamosan. Főszereplőnk Liv Reese egy taxi hátsó ülésén ébred és fogalma sincs, hogy hol van vagy hogy mi történt vele az elmúlt két évben. Ráadásul mikor a lakásába próbál bejutni egy idegen pár fogadja, akiknek fogalmuk sincs arról ki ő egyáltalán. Az iratait és a telefonját nem találja, ám egy véres kés lapul a táskájában. A kezei és a karjai ráadásul mindenhol tele vannak írva, a kezén például a következő szerepel: „Maradj ébren!”. Liv teljesen összezavarodik és fogalma sincs kitől kérhetne segítséget.

Utolsó emlékei szerint normális életet élő, hétköznapi nő volt: a lakásában legjobb barátnőjével, Amy-vel élt együtt, egy sikeres magazinnál dolgozott és randikra járt. Most azonban mintha kihúzták volna a lába alól a talajt, fogalma sincs mi történt az elmúlt két évben, mik azok a firkálások a karján, miért élnek idegenek a lakásában és miért volt egy véres pengéjű kés a táskájában.

A hírekből szerez tudomást egy gyilkosságról, melyben amellett, hogy ledöfték az áldozatot még az ablak üvegére is felírták vérrel azt, hogy „Maradj ébren!”, ugyanazt a feliratot, mint ami Liv kezén is szerepel. A nő ezek után még inkább pánikba esik és immár egy gyilkossági ügy közepén próbálja összegyűjteni az elmúlt évek szilánkjait. Nem érti mi történik vele, vagy hogy mit csinált az elmúlt két évben. Van, azonban valaki, aki pontosan tisztában van a részletekkel, viszont bármit megtenne, hogy a nő soha ne jöjjön rá a történtekre. Ennek érdekében pedig hajlandó bármilyen eszközt bevetni…

A kötetben követhetjük Liv jelenlegi szálát, valamint fokozatosan képet kapunk a két évvel korábban történtekről is. Mindezek mellé csatlakozik be a gyilkossági ügyben nyomozó rendőrök, Jack Lavelle és Darcy Halliday szála, akik mindent megtesznek, hogy kiderítsék mi történt és minél előbb Liv nyomára bukkanjanak.

A történet tehát a Megan Goldin-tól már megszokhatott feszített tempójú, csavaros thriller-nek tűnik. Izgalmakból valóban nincs hiány a történet során, végig kapkodhatjuk a fejünket és egyik történésből csöppenünk a másikba, sokszor szinte minden átmenet nélkül. A rövid fejezetek és a különböző szemszögek váltakozása pedig csak felerősítik ezt az érzést.

Az írónő a félrevezetésnek is a mestere, nekem olvasás közben három különféle teória is megfogalmazódott a fejemben, csak azért, hogy aztán a végén kiderüljön, hogy teljesen más az igazság. Liv-vel és a nyomozókkal együtt mi is csak kapkodhatjuk a fejünket és próbálgathatjuk összerakni a kirakós darabkáit, ám ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

A szereplők mindegyikének megvan a maga kis háttértörténete, így egyikőjüket se mondanám kidolgozatlannak. Kedvenc szereplőmnek talán Darcy Halliday-t mondanám, a rendőrnőt, aki megkapja az ügyben a mogorvának tűnő Lavelle nyomozót társnak és hajthatatlanságával, valamint éleslátásával nagyon sokat hozzátesz a nyomozáshoz. A legkevésbé szimpatikus karakter számomra Krause nyomozó, aki az a klasszikus begyöpösödött, lesajnáló rendőr, aki ha időben reagál, sok mindent meg tudott volna előzni.

Érdekes volt Liv problémája, hogy miért felejt el mindent és hogyan tudja visszahozni az emlékeit. Kicsit ijesztő is, hogy ez egy létező dolog, amivel a való életben is emberek küzdenek.

Összességében tehát elmondható, hogy Megan Goldin Maradj ébren! című regénye egy csavaros és helyenként kiszámíthatatlan történet, szerethető (vagy éppen nagyon utálható) szereplőkkel, akik versenyt futnak az idővel, hogy elkerüljenek egy újabb katasztrófát. Ajánlom mindenkinek, aki egy fordulatos történetre vágyik vagy élvezi, hogyha a szerzők az orruknál fogva vezetik őket.

A recenziós példányért köszönet illeti az Álomgyár Kiadót!

 

Hozzászólások