Könyvek

Mary Jo Putney – Hazatérés

Mary Jo Putney Hazatérés című regénye egy kellemes, régészettel átitatott romantikus kötet, amely a Jó útra tértek testvérisége sorozat hatodik része. Ezúttal nem az izgalmakon, hanem sokkal inkább az érzelmeken van a hangsúly.

Miről szól a Hazatérés?

A kötet főszereplője Kai Ramsay, akinek hosszú idő után haza kell térnie Thorsay-be. A helyi földesúrt, Kai nagyapját lassan elhagyja ereje, így ideje, hogy örökségének eleget téve elfoglalja helyét a szigetcsoport irányítását illetően. Ebben lesz segítségére Signy Matheson, aki a földesúr jobbkeze az utóbbi években. Signy és Kai kapcsolata azonban nem zökkenőmentes, a lány nővére volt ugyanis a férfi egykori szeretője, és Signy szerint ő a felelős haláláért.

Signy tehát a kezdetekben nem feltétlenül boldog, hogy Kai hazatér, azonban a földesúr, illetve Thorsay iránt érzett szeretete miatt értesíti a férfit nagyapja állapotáról, majd tanítani kezdi. A kapcsolatuk rendeződik, majd ahogyan az várható is, szépen lassan valami elkezd köztük kialakulni, amit beárnyékol Signy nővérének halála. Vajon hogyan alakul a viszonyuk? Vajon Kai sikeresen veszi az akadályokat és mindenki elfogadja földesurának?

Történelmi összefüggések

Ahogyan az a Jó útra tértek testvérisége sorozattól már megszokható volt, a Hazatérés is az 1800-as években játszódó történelmi romantikus regény. Habár Thorsay nem egy létező helyszín, szigetcsoport, mégis nagyon tetszett, hogy az írónő valós történelmi eseményeket vegyített a fantázia szüleményeivel. Ilyen volt például az is, hogy Kai és Signy több gyárat és kézműves üzemet is bejárnak, amik között szerepelt a hínárüzem is. Ez az időszak pedig az iparosodás korszaka. Érdekes összefüggés – kis spoillerrel –, hogy a könyvben szereplő leggazdagabb szigetlakó egy hínárüzem tulajdonosa – Putney pedig megemlíti a kötet végén, hogy a hínárüzem népszerűsége elég hamar lecsengett.

Kai nagy történelemrajongó volt

A sorozatot az ötödik rész olvasásával, a Becstelen szerelemmel kezdtem, így jómagam nem igazán voltam tisztában a testvériség többi tagjával, Kai tehát teljesen új szereplő volt számomra. A férfi kimeríthetetlen rajongást tanúsított a régészet iránt, így minden adandó alkalmat kihasznált a régi romok és eszközök tanulmányozására. Ez személy szerint nekem nagyon tetszett, ahogyan az is, hogy Signy-ben erre partnert talált. Kis utazásaikat a szigetcsoporton abszolút feldobta. Míg Kai a régészet szerelmese, addig Signy a művészetben találja meg a helyét, ezzel kiegészítve egymást.

Habár kapcsolatuk, huzavonájuk nagyon édes mi több, enyhén pikáns, mégis úgy éreztem, az írónő túl hamar engedett nekik. Bőven elfért volna még egy kis ellenségeskedés, esetlegesen egy kis vita kettejük között, tekintvén a múltjukra. A férfi hamar belehabarodott a nőbe, igazi úriember volt, aki mindent tálcán nyújtott neki. Félreértés ne essék, nincsen ezzel probléma, csak szerintem bőven elfért volna még ebbe a kötetbe egy kis feszültség.

Korábban többször említettem a General Press Kiadó sorozatai kapcsán, hogy nem feltétlen szükséges némelyik könyvnél az előzmények ismerete. Ezt ennél a kötetnél nem tudnám nyugodt szívvel mondani, mivel ebben a részben felbukkannak régi karakterek és sztorik, amiknél jobb lett volna az alaposabb ismeret. A férfi múltja például nagyon izgalmasnak tűnik az elhangzottak alapján, az akkori személyisége azonban – szerintem – itt nem nagyon látszódott, mintha egy másik karakter lenne. Ez persze lehet, hogy nem így van.

Összességében tehát itt volt jópár utalás az előzményre, azonban ez nem rontott sokat az értékéből, így is nagyon élveztem az olvasást, de maradtak bennem kérdések. Abból a szempontból végülis jó volt a kezembe venni, hogy a kedvemet meghozta a korábbi részekhez, ha másért nem is, hogy Kai egy másik arcát is megismerhessem.

Kellemes, üde olvasmány

A Hazatérés című Mary Jo Putney könyvben nincsenek nagy feszültségek, drámák. Persze ez nem mondja azt, hogy ne merülnének fel problémák, mert azok akadnak, csak nem azokra terelődik a hangsúly. A Hazatérés egy könnyed romantikus regény, amely az egymásra találásról szól. Arról, hogy hogyan kommunikáljunk egy kapcsolatban, hogy mennyire fontos egymás tisztelete, az érzéseink kifejezése, az otthonunk.

Aki szereti a könnyed nyári regényeket, nem ragaszkodik az akciódús jelenetekhez, az nagyon fogja élvezni a sorozat hatodik részét. A történelmi utalások, a csodás tájleírások mind magával ragadók, így a hangulat garantált!

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Mary Alice Monroe – Parti ház kiadó

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?