Könyvek

Mary Alice Monroe – Parti ház kiadó

Újabb Mary Alice Monroe könyv érkezett a General Press Kiadó kínálatába, Parti ház kiadó címmel! A borítója alapján egy laza, könnyed, nyári olvasmányra számít az ember, pontosan emiatt választottam én is. Azonban ez a regény sokkal többet ad mindennél.

A történetről

A Parti ház kiadó középpontjában a huszonhat éves Heather van. A fiatal nő egy szorongásos betegségben szenved, emiatt nem igazán jár el otthonról, valamint rosszul kezel minden új helyzetet. Pontosan emiatt nehezére esik az út, amely a tengerpartra vezet, hiába tudja, hogy hatalmas lehetőség adatott neki azzal, hogy édesapja kibérelt neki egy házat a nyárra, hogy ott fesse meg legújabb megbízatását a vízparti madarakról.

Heather a betegsége miatt nem igazán barátkozik másokkal. Szép lassan azonban a természet és a vízparti élőlények, valamint a jóképű munkásember elkezdik kifejteni a hatásukat. A lány nyitni kezd  az emberek felé, egyre több új dolgot fedez fel és szépen lassan a boldogságot is elkezdi megtalálni. Vajon mi lesz vele, ha a nyár befejeződik és lejár a bérleti szerződés? Mi lesz vele, ha otthagyja az idilli környezetet?

Habár a könyv fülszövege csak Heather nyári vakációját emlegeti, a Parti ház kiadó sokkal többről szól. Egyrészt a lány szorongásos betegsége nagyon komoly téma, amit sok ember nem vesz komolyan. Ez a fajta betegség az, a pánikbetegség mellett, amelyet nagyon sokan lenéznek és elintéznek annyival, hogy “ez bolond” vagy “ez csak kifogás” és hasonlók. Itt viszont az írónő jól bemutatja, hogy az ilyen típusú személyeket mennyire bezárja, mi mindentől megfosztja ez. Másrészt viszont itt van a másik főszereplőnk, Cara.

A Parti ház kiadó is egy sorozat része

Cara az a személy, akivel egyes olvasók már találkozhattak, akik olvasták Mary Alice Monroe előző köteteit, a Parti ház kiadó ugyanis a Ház a parton sorozat negyedik része. Ez azonban nálam mit sem rontott az élvezeten! Az utóbbi időben előszeretettel sikerül beleválasztanom az ilyen könyvekbe, de talán ez nem is baj, ugyanis számtalan olyan nagyszerű történeteket sikerült így találnom, mint például a Mystic Creek, a Kék Gém vagy A jó útra tértek testvérisége sorozatok. Egytől-egyig szerettem őket és nem emlékszem olyanra, hogy ezek közül bármelyiknél is feltűnt volna, hogy nem egy önálló kötetről van szó.

Cara számos nehézséggel küzd, amely tovább fokozza a könyv hangulatát

A sorozat nyitókötetében, a Ház a partonban ismerkedhet meg az olvasó először Carával, aki elveszítve chicagói állását, hazaköltözik édesanyjához, a dél-karolinai tengerpartra. A nőt számos nehézség éri és úgy alakul, hogy az ővé lesz a háza. Ebbe költözik most Heather, amely az idősebb nőnek hatalmas megkönnyebbülés, mivel kiderül, férjével anyagi gondokba ütköztek. A testvére, Palmer azt javasolja neki, hogy adja el a nyaralót, amit a nő nem tehet meg, tekintve, hogy bérbe van adva.

Két egyáltalán nem könnyű női sors, amelyek borzasztóan különböznek, mégis tökéletesen kiegyenlíti ezt a nyárias regényt. Nagyon szerettem, hogy a tengerparton játszódik, mert ezekben a kegyetlenül meleg napokban legalább a víz hangulatát felidézte bennem. Az írónő gyönyörű tájleírásokat adott, a madarak részletes bemutatásával pedig itt repkedtek a szemem előtt, igaz idillt varázsolt számomra. Nemcsak Heathert, de engem is elrabolt a tengerparti élet.

Cara és Heather a kötet során lassan talált egymásra. Valamiért, mikor elkezdődött a regény, azt hittem, hogy a két nő már egyből az elején kedves ismerősök lesznek, ez azonban egyáltalán nem így volt. Mi több, azt hittem, egyáltalán nem is lesz közöttük kapcsolat a főbérlő-albérlő viszonyt leszámítva. Hogy ezt miért emelem ki? Mert mindketten olyan személyek, akik számtalan nehézséget éltek és élnek meg, akik képesek lennének egymástól sokat tanulni. Az írónő pedig, amikor rászánja magát arra, hogy közelebb hozza egymáshoz őket, gyönyörűen teszi, amit öröm volt olvasni.

Könnyed, nyárias és érzelemdús a Parti ház kiadó!

Aki szereti a természetet, az állatokat és a nyári hangulatot, az mindenképpen vegye a kezébe vagy a Parti ház kiadó című regényt, vagy pedig kezdjen bele a Ház a parton sorozatba. Szerintem nagyszerű választás lesz!

A recenziós példányt köszönjük a General Press Kiadónak!

Catherine Anderson – Kötelék

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?