Könyvek

Kollár Betti – Álmomban megleltelek

Ha szívesen olvasnátok egy időutazásról szóló történetet, de a sci-fi nem igazán a ti zsáneretek, akkor szeretném a figyelmetekbe ajánlani Kollár Betti Álmomban megleltelek című romantikus regényét. Az írónő leginkább A vonzás törvénye és a Kosársuli sorozata miatt tett szert nagy népszerűségre a fiatal olvasók körében, de ezt a történetét is érdemes elolvasni. Az Álmomban megleltelek 2022 júniusában jelent meg a Magnólia Kiadó gondozásában.

A 23 éves Reverie Tempest élete teljesen tönkrement a szülei válását követően. Két évet halasztott a szociológia alapképzésen, megszakította a kapcsolatot a középiskolai barátaival, felhagyott a sportolással, és most a mesterszakos felvételi beszélgetést is elbukta. Úgy érzi, hogy egyre lejjebb csúszik a lejtőn, és hamarosan elveszíti önmagát. De mi van akkor, ha tényleg létezik egy második esély?

Revy az érettségi találkozó után elkezd utazni az időben, ráadásul az álmaiban. Véletlenszerűen visszatér a gimnáziumi évek egy-egy napjára, és a kamasz testébe rekedt felnőttként újra átéli a történeteket. A különös álmaiban szerencsére nincsen egyedül, mert a középiskolás szerelme, Sawyer Woodrow szintén álom-időutazóvá válik. Vajon Revy helyre tudja hozni az életét Sawyer segítségével, vagy az időutazás csak még nagyobb káoszhoz vezet?

Revy karakterével valószínűleg sokan tudunk azonosulni.

Kollár Betti egy abszolút szerethető és hétköznapi főszereplőt alkotott, akivel könnyedén azonosulhatunk olvasás közben. Revy nehezen birkózik meg a szülei válásával és a családja kettészakadásával, amit még évekkel később sem tud elfogadni. Úgy érzi, hogy elrontotta az életét, nem a megfelelő szakon tanult tovább, ráadásul a baráti kapcsolatait is leépítette. Csak a legjobb barátnőjére, Alexisre számíthat, aki ráveszi, hogy tartson vele az öt éves érettségi találkozóra. Ott pedig ráébred, hogy mennyi mindent elvesztett az elmúlt években. Revy számára az időutazás egy új lehetőséget kínál, azonban nagyon fél a változásoktól. Szerencsére Sawyer hihetetlenül segítőkész, és pontosan tudja, hogyan bátorítsa a lányt a kalandjuk során.

Az időutazás során nem a megszokott szabályok érvényesek.

Míg a legtöbb időutazós történetben a múlt megváltoztatása hatást gyakorol a jövőre, addig Revy és Sawyer esetében ez a szabály nem érvényesül. Látszólag ugyanúgy élik meg a középiskolás eseményeket, mint ahogy azok a múltban történtek. Újra belecsöppennek az összetartó osztályközösségbe, a végtelennek érződő tanórákba, a szórakoztató szabadidős tevékenységekbe, a sportversenyekbe és az esetlen kamaszkapcsolatokba. Revy és Sawyer elkezdenek kísérletezni, hogy megértsék az álom-időutazás működését, de a körülmények és a lehetőségek folyamatosan változnak.

Revy és Sawyer kapcsolata sokat fejlődik a közös kaland során.

Az Álmomban megleltelek egy viszonylag hosszú könyv, de ez nem olyan meglepő, hiszen négy középiskolás évet élnek át újra a főszereplőink. Míg egyes időszakok elhúzódnak az álom-időutazás során, addig máskor gyorsan elrepül egy-egy tanév. Revy és Sawyer kezdetben szinte idegenek egymás számára, mert évek óta nem találkoztak. Miközben visszatérnek a gimibe, megismerik egymást fiatal felnőttként. Ismét barátság szövődik kettejük között, és felszínre törnek a romantikus érzelmek is. Revy és Sawyer kapcsolata lassan bontakozik ki a történet során, de hihetetlenül szórakoztató és aranyos párost alkotnak.

A könyvben több, fiatalokat érintő probléma is megjelenik.

Az Álmomban megleltelek több egy időutazós romantikus történetnél, mert fontos emberi problémákkal is foglalkozik, és ettől válik igazán életszerűvé. Revy szemén keresztül azt láthatjuk, hogy huszonévesen mindenki teljesen máshol tart az életben. Egyesek még egyetemre járnak, mások most kezdik a karrierjüket, és vannak olyanok is, akik már megházasodtak. Bepillantást nyerhetünk a pályakezdés, az önállósodás és a felnőtté válás nehézségeibe, amelyekkel talán mindannyian tudunk azonosulni. Emellett megjelenik a történetben a változásoktól és a visszautasítástól való félelem, illetve az iskolai zaklatás is.

A borító tökéletesen átadja az álom-időutazás hangulatát!

A Magnólia Kiadó egy gyönyörű, letisztult borítót terveztetett Kollár Betti időutazós-romantikus regényéhez. A kék, fehér és piros színű illusztráción egy nyitott könyvet, az éjszakai égboltot és a főszereplőket láthatjuk. Ez a stílus ráadásul kiválóan illik az írónő többi könyvének megjelenéséhez is.

Az Álmomban megleltelek egy szórakoztató és érzelmekben gazdag utazásra invitál minket az időben.

Ez volt az első olvasmányom Kollár Bettitől, de biztosan nem az utolsó, mert egy nagyon különleges élménnyel gazdagodtam. Revy és Sawyer szerethető és életszerű karakterek, így könnyen lehet velük azonosulni. A történet pedig szórakoztató és izgalmas, valamint fontos, fiatalokat érintő problémákkal foglalkozik. Az Álmomban megleltelek egy új nézőpontból és könnyed hangnemben közelíti meg az időutazást, így bátran ajánlom nektek akkor is, ha még idegenkedtek ettől a témától.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Szerelmeslevél a nyelvészethez | R. F. Kuang – Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége

Hozzászólások