Könyvek

Steve Cavanagh – Tizenhárom (Eddie Flynn 4.)

Az Eddie Flynn sorozat befejező kötete a Tizenhárom (T1z3nhárom), mely Magyarországon 2019-ben került kiadásra, azonban csak most jelennek meg a sorozat előzmény kötetei. Az ír szerző az amerikai életbe és a jogi világba kalauzol minket, ahol a jog berendezkedése jelentősen eltér a mi parlamentáris rendszerünktől. A filmekből jól ismert esküdt kiválasztás hazánk rendszerében nem lelhető fel, így ez a momentum is érdekes lehet számunkra. Ez a thriller tényleg más, kitűnik a többi közül, nézzük meg, miért is!

A Tizenhárom című kötet egyszerűnek tűnik, minden jel és bizonyíték Robert bűnösségére vall, azonban az események között egyre több olyan akad, ami miatt Eddie radarjai bejeleznek: valami gubanc van. Mi történt akkor este a fiatal színész pár házában? Vajon Robert megvezeti őket vagy tényleg nem emlékszik? Vagy van egy második személy, a valódi sorozatgyilkos?

A Tizenhárom megdolgoztat

A történet két úton bontakozik ki: az első Kane, aki E/3 személyben beszél és a másik Eddie, az ügyvéd, aki viszont E/1-ben mondja el nekünk a napi eseményeket és tárja fel múltja egyes részleteit, nem mindennapi történetvezetés! Azt megszoktuk, hogy váltott nézőpontból vagy szemszögből olvassunk, de ez a kevert írásmód új számomra. A rövid fejezeteknek köszönhetően kapunk lehetőséget átgondolni, mi is történt. Mert sokszor kell gondolkodnunk. Ez a jogi csűrés-csavarás azért nem egyszerű dolog és ezt jól visszaadja számunkra ez a könyv.

Szereplők, avagy ki is a gyilkos

Eddie Flynn, a szélhámosból lett ügyvéd élete korántsem álomszerű: alkohollal gyógyítja magát, házassága kimerülőben, felesége és lánya elköltöztek. De morális mércéje mentén tevékenykedik, csak ártatlanokat képvisel a törvény előtt egy korábbi esete miatt.

Joshua Kane, a kaméleon, felveszi az egyik leendő esküdt megjelenését és személyiségét, őt pedig eltávolítja az útból. Kane genetikai rendellenességgel született, mely miatt nem érez fájdalmat, a neve analgézia. Korábbi és a jelenlegi tettei során bebizonyosodik: ő bizony egy igazi, ízig-vérig pszichopata. Kane nagyon sok mindent megúszott már, előbb vagy utóbb buknia kell. Azonban nem gondolta, hogy Eddie személyében emberére talál.

Robert Solomon híres színész, akit fiatal felesége, Ariella Bloom és Carl meggyilkolásával vádolnak. Robert (Bobby) nemcsak híres, hanem igen tehetséges színész is. Vajon tényleg ártatlan, mint ahogy állítja, vagy csak megvezeti védőit? Kiderül az igazság? Ha kiderül, vajon ártatlannak találják Bobbyt?

Végül, de nem utolsó sorban

Az ilyen jellegű könyveknél a lényeg, hogy zajlik a történet és a gyilkos személyét keressük, tippelünk és vagy jól, vagy sem, mert más lesz a gyilkos. Ez azért is rendhagyó a váltott személybeli írásmód mellett, mert itt a gyilkost az első pillanattól ismerjük. Sőt végig üli a tárgyalást… A Tizenhárom alatt az esküdtek száma értendő, de hogy, ha csak tizenkettőt választanak?

A könyv felosztása napi, azaz hétfőtől péntekig követhetjük nyomon a szereplőket és a történetet. Izgalmas és csavaros történet, ahol tudni kell gondolkodni, következtetni és a tények mögé is látva, bizony jó kérdéseket feltenni. A tárgyalóteremben folytatódó sztoriban érdekes az esküdtek kiválasztása és tárgyalás menetének leírása is. Néhol éreztem, hogy a sorozat előzmény kötetei hiányoznak a teljes képből, legalábbis Eddie személyét és korábbi életét illetően. Kíváncsi lennék, a kiadó miért az utolsó részt adta ki elsőként a sorozatból. A többi része is lassan elérhető, így a fennmaradt kérdésekre reméljük, hogy megkapjuk a válaszokat, amelyeket a Tizenhárom hagyott bennünk!

Koppány Tímea – Ködcsempész

Hozzászólások