Geek

Blogvezetés, tervezés és forrásrendszerezés – Íme a Notion-verzum!

A folyamatosan fejlődő világban időnként elveszthetjük a fejünket. Melyik alkalmazás hasznos, mit használunk leginkább, melyek a leghatékonyabb eszközök – ingyenesek és fizetősek egyaránt – amik rendelkezésünkre állhatnak? Nem lenne jobb több applikáció funkcióit egybe sűríteni? Nagyobb előnyt jelentene, ha a rendelkezésünkre álló információkat csak néhány kattintással csoportosíthatnánk és ezeket a csoportokat szükség esetén még meg is oszthatnánk kollégáinkkal, ismerőseinkkel? Hadd mutassam be a Notion nevű szoftvert!

Noha némileg különbözik a nemrég bemutatott bullet journal-től, rengeteg ember használja ezt a programot. Ingyenes és gépen, telefonon egyaránt használható, csak az előkelőbb design elemekért és plusz memóriákért kell fizetni, de hamar kiderül, hogy ingyen is rengeteg személyre szabási mód és tárhely áll használója rendelkezésére.

Az előre megcsinált sablonok helyett egy üres lapon is kedvedre kísérletezhetsz; linkelhetsz már meglévő oldalt, megformázhatod az üres oldalt és készthetsz egy külön, egészlapos adatbázist

 

 

 

Folyton táguló varázsvilág

Azonban néhány fent említett tanács itt is érvényes. Ez az alkalmazás külföldön jobban elterjedt, mint hazánkban, ezáltal ha rákeres valaki, a róla szóló videók tárháza közel végtelen. Itt is ajánlott valamilyen módon számot vetni arról, mire akarjuk használni, milyen oldalakat akarunk létrehozni. A Notion engedi, hogy adatbázisokat készíts bármihez – edzéshez, függőben lévő projektekhez, tanulmányokhoz, és még sorolhatnám.

Még a kirándulások alatt készített képeket is feltöltheted külön mappákba, hogy egy helyen legyenek de ne foglalják a helyet a gépeden. Kisebb kódolással, de elérheted, hogy a szokásaidat hetente tudd vezetni anélkül, hogy folyton új adatbázist kéne felépítened. Beilleszthetsz videókat, gifeket, idézeteket; szinte olyan, mintha egy weboldalt vezetnél, annyi különbséggel, hogy ezeket csak az látja,

A mobilalkalmazás által elérhető Notion-widgetek; listanézet a legutoljára illetve leggyakrabban látogatott oldalakhoz, jegyzet gyorshívó, önálló oldal előnézete

akiknek megmutatod. Amennyiben csoportos projektben veszel részt, könnyedén csinálhatsz egy “munkaterületet” ahova csapattársaid is írhatnak információkat és vezethetik, hogyan haladnak a rájuk kiosztott feladattal. Tervezhetsz utazásokat, időbeosztást, akár még bevásárlólistát is. Ez elsőre soknak és bonyolultnak tűnhet, de amellett, hogy a Notion saját Youtube oldala folyton tölt fel videókat a frissítésekkel megjelenő új funkciókról és arról, hogyan lehet ezeket használni, az angolul nem tudók számára ezek az információk Timentor csatornáján elérhetőek.

Hogyan állj neki?

Az alkalmazás telepítése és belépés után azonnal az úgynevezett kezdőlapra kerülsz; ha akarod, ezt használhatod egyfajta térképként. Létrehozol egy listát, ahova felírod, milyen adatbázisokat akarsz létrehozni. Tanulmányok, sorozatok, könyvek, és így tovább. Ezután ha kijelölöd bármelyiket, egy jobb klikk után kiválaszthatod, mivé akarod őket átalakítani. Amennyiben nem szeretnéd, hogy minden a kezdőlapon legyen, egy-egy pontját a listának átalakíthatod egy külön, egyedülálló oldallá. A szoftveren elérhetőek már kész sablonok, amik közül kedvedre válogathatsz, de hagyhatod üresen is az oldalt, hogy aztán később kedvedre kísérletezgethess rajta. Egy egyszerű kattintással és húzással külön oszlopba húzhatod a lista pontjait, amennyiben különböző kategóriákba akarod osztani azokat (például üzlet, magánélet, projektek, gyűjtemények, stb.). Beilleszthetsz videókat, ha rendszeresen akarod őket nézni, vezetheted az olvasmányaidat szerző, műfaj és még típus szerint is.

Innentől kezdve már csak az van vissza, hogy a Notion-öd kinézetét személyre szabhasd. Az olyan tartalomblokkok, másnéven widgetek, mint a beilleszthető visszaszámlálók, a személyes Google Naptárad vagy időjárás-jelződ az Indify nevű oldalról, míg Spotify-listák, Pomodoro-időmérők és naponta változó idézeteket az Apption-ről tudsz beilleszteni. Mindkét honlap a Notion díszítése érdekében készült és a szoftverhez hasonlóan ingyenes. Ezen kívül tudsz minden adatbázishoz saját borítóképet és ikont beállítani, amik akár mozgóképek is lehetnek. Amennyiben valamit több projektednél is dokumentálni akarsz, ebből könnyedén tudsz sablont csinálni. Kicsit bonyolultabb és talán elsőre nem érthető az ismétlődő feladatok bekódolása, de mint minden funkcióról, erről is vannak videók a fent említett két csatornán.

A jelenleg elérhető hat adatbázis-nézet: tábla (board), táblázat (table), idővonal (timeline), galéria (gallery), naptár (calendar) és lista (list)

 

Az úgynevezett “munkaterületek” száma végtelen. Ha nem akarod, hogy minden összekeveredjen vagy túlterhelőnek tűnjön már a kezdőlap látványa, egy gombnyomással csinálhatsz egy új workspace-t amit szintén kedvedre megváltoztathatsz. Így a korábban felsorolt kategóriák lehetnek külön részlegek is.

Azonban fontos, hogy a bullet journal-höz hasonlóan ez is csak egy eszköz. Az időpontok kezelésére továbbra is jobb a Google Naptár, bár a kisebb feladatokhoz készíthetsz egy naptár-adatbázist a Notion-ben. Egyes projektek rendszerezésére az olyan appok, mint a Trello, a Todoist vagy a nemrég népszerűvé vált Monday.com jobbak vagy könnyebben átláthatóak. Szövegalkotásra és formázásra, weboldalkészítésre pedig továbbra is a WordPress, a Blogger és társai a legmegfelelőbbek. Ha van egy olyan alkalmazás vagy módszer, amiről tudod, hogy számodra bevált, akkor ne cseréld le a Notion-re – egészítsd ki vele!

A Noton honlapján található személyes kezdőlap-minta, ami a legtöbb jelenleg elérhető funkciót szemlélteti

Összességében a Notion egy könnyen kezelhető program. Akár minimalista vagy, akár nem, a dizájn szép, a megváltoztatása pedig rugalmas. Hozzácsatolható a legtöbb olyan alkalmazás, amit mostanság használnak az emberek, ezáltal pedig rendkívül rugalmas és személyes. Noha a nyelvtani és helyesírási ellenőrzés beállítható magyarra, minden más szöveg, amit nem a felhasználó hoz létre, nyolc nyelven elérhető: angol, német, japán, francia, koreai, illetve a cikk írásának idejében még bétázás alatt álló portugál és spanyol (ezutóbbinak spanyolországi valamint Latin-amerikai dialektusa).  

Izgalmas weird fiction regény érkezik az Agave Könyveknél!

Hozzászólások