Könyvek

Elle Cosimano – Finlay ​Donovan bedobja magát

Elle Cosimano nem aprózza el a dolgokat, ha Finlay ​Donovanről van szó, az egyszer biztos. A sorozat harmadik részében a szingli édesanya élete egyáltalán nem vált könnyebbé azután, hogy megmentette volt férje életét mi több, még inkább belefolyik olyan ügyekbe, amikbe bele sem akart kerülni. Lássuk tehát, miről szól a Finlay ​Donovan bedobja magát!

Az előzmények

Az első rész során megismerhetjük Finlay Donovan írónőt, aki egyedül marad két gyermekével, miután férje elhagyta egy másik nőért. Egyedüli segítsége a dadusa – majd barátnője –, Vero. Egy napon a szerkesztőjével találkozik egy kávézóban, ahol véletlenül bérgyilkosnak nézik. Ezt követően, véletlenül meghal az áldozat. Ez, és a sok kacifántos dolog, amivel mindez jár, elég ihletet adtak ahhoz, hogy Finlay végre befejezze regényét, amellyel egyszerűen sehogyan sem haladt. Azonban alighogy sikerül lezárnia az ügyet, újabb titokra bukkan. Valaki meg akarja öletni az exférjét, ezzel pedig kezdetét is veszi a második regény. Finaly anélkül, hogy elárulná Stevennek, hogy rá vadásznak, megpróbálja Varo-val megmenteni a férfi életét.

Persze ez a sorozat azzal válik igazán izgalmassá (legalábbis a romantikus regény kedvelői körében is), hogy Finlay elkezd egy ügyvédtanonccal randevúzni, miközben a nővére kollégája, Nick nyomozó udvarol neki. Finlay pedig nem tudja mi tévő legyen. Nem szeretne belebonyolódni egy rendőrrel való viszonyba, azonban tagadhatatlanul ott van közöttük az a bizonyos szikra. Vajon melyiküket választja?

A harmadik könyv

A Finlay ​Donovan bedobja magát című könyv körülbelül ott folytatódik, ahol a második rész, a Finlay ​Donovan mindent visz véget ért. Steven biztonságban van és úgy dönt, elutazik egy kis időre, hogy kipihenje a vele történteket. Finlay pedig újévi fogadalmat tesz. Nincsen több pasizás, hulla és egyéb fárasztó dolog, csak ő, az írás és a gyerekek, na meg a normális élet. Na persze.

Az orosz maffia beleszól ebbe az idilli kis nyugalomba és megbízzák Finlay-t, hogy derítse ki, ki is az a titokzatos Tiszta Munka, aki annyi bajt okozott nekik. Finlay és Vero tehát elhatározza, elmennek a civileknek létrehozott Rendőr akadémiára, ahol sejtéseik szerint rábukkanhatnak Tiszta Munkára. Vajon sikerül kiderítenie komikus párosunknak, hogy ki a titokzatos személy?

Főszerepben a rendőrség

Ebben a részben háttérbe kerülnek a gyerekek és az írás is, ami által egy picit a humor is, ez azonban szerintem nem okozott gondot a regény során. Bár sajnáltam, hogy ezzel az egyik kedvenc témám (a szingli anyuka helytállása) háttérbe került, viszont bőven kárpótoltak a rendőr akadémián történtek. Itt ugyanis nyomon követhettük azt, hogyan tanul Finlay és Vero lőni, nyomokat követni és helyszínelni, amik alapvetően nagyon izgalmas és érdekes dolgok. El is gondolkodtam azon, hogyha erre lenne itthon is lehetőség, biztosan beiratkoznék egy ilyen tanfolyamra, hogy megnézzem, hogyan dolgoznak a hazai rendőrök és nyomozók.

Függetlenül attól, hogy az események jelentős része a rendőr akadémián zajlott, számtalan komikus, illetve már-már szürreális helyzet akadt ebben a könyvben is, amiket imádtam. Elle Cosimano tehát nem fárad mi több, szerintem izgalmasabb is lett ez a rész, mint a második.

Felbukkannak a régi karakterek

Aki pedig a karakterekre lenne kíváncsi, mindenkit megnyugtatok, hogy minden régen szeretett szereplő felbukkan ebben a kötetben is. Finlay rendőr nővére szintén részt vesz az akadémián sőt, még több szórakoztató kollégát ismerhetünk meg ezidő alatt. Például Nick volt társát is, aki meglepően szimpatikus volt.

Úgy gondolom, hogy a Finlay ​Donovan bedobja magát dacára annak, hogy egy teljesen új helyszínen és környezetben játszódik, izgalmasabb és szórakoztatóbb volt, mint elődje, pedig engem az is teljesen beszippantott. Tetszett a szokásos kis esetlenkedés Finlay és Vero által, a humoros megmozdulások, beszólogatások és szerencsétlenkedések.

Szürreális, szórakoztató

Finlay továbbra is nagyon szerethető. Bár folyamatosan belekeveredik olyan ügyekbe, amikbe nem kellene és közel sem ártatlan, ugyanakkor mindig a családja iránt érzett aggodalom és szeretet vezérli. Értük még saját boldogságát is feláldozná, hiszen egy olyan ember iránt érez vonzalmat, akivel úgy gondolja, nem lenne tanácsos kapcsolatba bonyolódnia. Finlay Donovan ezúttal is szórakoztat, megnevettet, és garantáltan kikapcsol! Ráadásul 2024 tavaszán érkezik a folytatása.

Nicholas Binge – Felemelkedés | A tudomány és a hit párharca

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?