Könyvek

Kollár Betti – A vonzás törvénye

Mindig öröm magyar szerző tollából olvasni. Pláne ha az a magyar szerző még kortárs is, ráadásul még jól és humorosan is ír, nem? Mai regényünk Kollár Bettitől A vonzás törvénye, amely ezt a két fontos dolgot tökéletesen teljesíti!

Kollár Betti a Wattpadon kezdte írni A vonzás törvényét, ami már az applikáción is hatalmas sikert aratott az olvasók körében, pontosan emiatt egy tökéletes példa arra, hogy nem szabad veszni hagyni az álmainkat és igenis tegyünk értük. És most, mindettől függetlenül őszintén bevallom nektek, nem igazán akartam elolvasni ezt a könyvet. A fülszöveg alapján azt hittem béna lesz, unalmas, klisés, amikért az összes tizenéves lány rajong, pont azért mert édes és aranyos. De akkor is, mindegyik ugyan arról szól, a lány új helyre költözik, megismerkedik a helyi rosszfiúval és fő céljává válik, hogy őmellette válik jófiúvá.

Unalmasnak és rogyásig olvastam őket, hiszen, a változatosság kedvéért én is odáig voltam ezekért a típusú történetekért, élen a Tökéletes kémia trilógiával. Mégis kíváncsivá váltam, hiszen olyan ritka ebből valami újat találni, a kiadó pedig jó reklámot csinált neki. És az is érdekelt, hogy mitől van olyan nagy olvasótábora, miért izgatta ennyire a Wattpad olvasóközönségét, mit tudhat Betti?

A történet főszereplője tehát Serenity – röviden Sere –, aki hátrahagyva eddigi életét, édesanyjával egy távoli városba költöznek egy tragédia bekövetkeztével. A lány be is iratkozik a helyi egyetemre, ahol összefut a kar szívtiprójával, a vonzó Ace-el, aki egyből el is dönti, kell neki Sere. Sere azonban sokkal okosabb, mintsem hogy bedőljön a fiúnak, így alkut ajánl, amivel azt hiszi, hogy lerázza a fiút. De miből is áll ez? Ha Ace nem csajozik egy hónapon keresztül, akkor övé a lány egy éjszakára. Már itt elgondolkodtam azon, hogy mivan?

Tömény klisének tűnik, meglepő módon mégis élveztem. Nagyon tetszett például az, hogy a lány hatalmas fejlődésen megy át A vonzás törvénye alatt. Megismerhetjük a múltját, mi az, ami miatt elköltöztek és nagy szemléletváltáson esik át. Habár hoz néhány számomra érthetetlen döntést, kezdve ezzel az alkuval, egy nagyon szimpatikus karakter. Helyén van az esze, akivel nagyon könnyen tud azonosulni az olvasó.

Aztán ott van Ace, aki tipikusan az a karakter, akinek bemutatom a középső ujjam, mégis bírom. Az ilyen fiúkat a suliban mindig – csúnyán fogalmazva – lenéztem, sose voltam beléjük szerelmes, mégis jól szórakoztam azon, ahogyan teszik a szépet. És persze felhúztam a szemöldököm, ha akartak tőlem valamit. Meglepő módon a könyvekben mégis imádom ezeket a személyiségeket, szurkolok nekik és akárcsak a női főszereplők, reménykedem abban, hogy megváltoznak.

– Nem maradhatnék itt örökre? – néztem fel rá szerencsétlenül.
– A fürdőmben? – vonta fel a szemöldökét.
– Aha. A WC-d meg én egészen összemelegedtünk – bólogattam.
– Ahogy akarod, viszont én itt szoktam fürdeni – vetett rám jelentőségteljes pillantást. – Pucéran.

Rhet a legérdekesebb, hiszen ő Ace legjobb barátja, aki hideg és gúnyos, ráadásul felettébb titokzatos. Emiatt és hűsége miatt nagyon megkedveltem és vártam a pillanatot, mikor Betti bővebben bemutatja nekünk. Vártam mikor veszi górcső alá, mikor dolgozza ki a hátterét és fedi fel, ki is ő valójában. Aztán végül ott a társaság harmadik karaktere, Cage, aki sajnos eléggé átlagosnak és feledhetőnek tűnik a két fiú mellett. Kedves, aranyos, ugyanakkor elég mellékes szereplő.

A kötet hatalmas előnye ugyanakkor mégsem a karakterek, hanem Kollár Betti humora, ami valami feledhetetlen. A regény ettől igazi csemegévé válik. Könnyeddé, gördülékennyé és igazán viccessé teszi A vonzás törvényét. A fejezetek rövidek, a párbeszédeknek köszönhetően gyorsan olvashatóak, így gyors és könnyed olvasásra számíthatunk.

– Erről a tárgyról is lemaradtál? – érdeklődtem szívélyes mosoly kíséretében.
– Á, nem, ezt már két éve teljesítettem.
– Akkor miért rontod itt a levegőt?
– Hiányzott a csajom – kacsintott rám pajkosan, ami egy másodperc töredékéig megdobogtatta a szívem.
– Itt van valahol ő is? – rendeztem az arcomra kiülő kifejezéseket.

Igazán szerethetővé az tette számomra, hogy végre egy jó befejezés, ami még nekem is tetszett. Nem unalmas, nem kiszámítható, hanem olyan, amitől a könyv letétele után kíváncsian várom a folytatást. Nem hittem volna, hogy huszonnégy évesen még kíváncsian és béna mosollyal az arcomon fogok tudni olvasni egy ilyen típusú történetet.

Fordulatos, humoros és izgalmas regény.

Ha tehát egy olyan történetet szeretnél olvasni, amin nem kell gondolkodni és szívesen nevetnél egy jót, egy olyat, ami a naw adult kategóriába tartozik, aminek a témája az egyetem, a beilleszkedés, akkor A vonzás törvénye kitűnő választás lehet. A kötet sok apró részletből, jó karakterekből áll össze, ahol a főszereplő lány végre nem teszetosza, hanem határozott alkat.

Sajnos azt nem tudom nektek megmondani, hogy 100%-ban ugyanazt a történetet kapjátok-e, mint ami a Wattpadon van, vagy pedig van-e benne valami pluszt. Azt viszont igen, hogy határozottan pozitívan csalódtam és köszönöm az Agave Könyveknek, hogy lehetőséget kaptam egy recenziós példány elolvasására!

Könyvbemutatón jártunk – Hogyan ne érezd magad sz*rul

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?