Könyvek

Tóth Gábor Ákos – Balatoni ​örökség

A nyár közeledtével igazán hangulatos olvasmány volt Tóth Gábor Ákos legújabb könyve, a Balatoni örökség. A kötetben bőven van szerelem, barátság, megbánás, sajnálat, szórakozás és megannyi érzelem és hangulat. Ugyanakkor egy biztos, garantáltan megidézi a nyári hangulatot!

A történetről

A Balatoni örökséget két idősíkon olvashatjuk. A jelenben – 1996-ban – azt követhetjük nyomon, hogy Csengődi Kálmán idős korára úgy dönt, különleges, Balatonszépe településén levő birtokát egyik barátjának fiára hagyja. Azonban a körülötte levő emberek megkérdőjelezik döntését és folyamatosan győzködik, adja el, hiszen sokat ér a Menedék. Mindeközben egykori régi barátja, Artner Rita lesz a gondozója.

A másik történetszálon folyamatosan visszatekintünk a múltba, egészen 1939-től indulva és megismerkedhetünk a fiatal Kálmánnal, Ritával és harmadik barátjukkal, Gyulával, hogy hogyan élték meg a háborút, hogyan tanultak meg együtt élni annak végeztével, majd mi történt azután, hogy Kálmán egyedül maradt a birtokon.

Csodaszép megjelenés

Korábban még nem olvastam Tóth Gábor Ákostól, ugyanakkor a könyveivel rendszeresen találkoztam a 21. Század Kiadó honlapján és a boltokban is. Már akkor megforgattam a köteteit, de valahogy sosem próbálkoztam velük. Pedig kötetei, pláne a Balatoni futár és a Balatoni menedék nagyon szépek, így kíváncsi voltam, hogy mégis milyen stílusban íródhatnak ezek a fantasztikus vidékről szóló művek.

Teljesen magával ragadott a kor hangulata

Miközben fogytak az oldalak, az ötlött fel bennem, hogy milyen nagyon ritkán olvasok Magyarországról, és hogy talán még nem is olvastam egyáltalán az 1990-es évekről, pedig, ebben az időszakban születtem. Már ez önmagában is olyan különleges élményt nyújtott! A szerző olyan idilli környezetet teremtett, hogy abszolút oda tudtam magamat képzelni a szőlőültetvényekhez, a balatoni strandhoz és a büfékhez. Ehhez pedig, még a szép idő is hozzásegített.

Ennek ellenére sokkal inkább vártam azokat a jeleneteket, ahol Csengődi még fiatal volt és frissen érkezett haza a háború után, hogy visszailleszkedjenek a hétköznapokba. Habár szerettem az idős fickót, aki kicsit zsémbes, kicsit mogorva, mégis rettentően érdekelt az, hogy a három jóbarát hogyan küzd meg a mindennapokkal, egymással, és hogyan szóródtak szét a nagyvilágba. Izgalmas volt követni az életüket, hogy hogyan találtak újra egymásra, találták fel magukat az új rendszerbe.

Rita ráadásul nagyon szerethető karakter volt számomra azzal, ahogy Kálmán nagyapjával bánt, a gondoskodásával és azzal, hogy mennyire szívén viselte a fiúk és a ház sorsát. És bár Gyula sokszor indulatos és hirtelen ember volt, mégis tükrözte számomra azt, ahogyan elképzeltem a korabeli fiúk nagyját.

Hangulatos leírások, humoros jelenetek

Hangulatos és meglepően humoros történelmi utazás volt ez számomra. Habár bele kellett rázódnom az írói stílusba, ami picit távol áll tőlem, azonban miután belelendültem, sodort magával a történet. Szerettem volna minél többet megtudni a Menedékről, a Balatonról és erről a furcsa humorú, ámde szórakoztató Csengődiről, aki hol tegeződött, hol magázódott a további szereplővel.

Fontos kiemelnem, hogy a Balatoni örökség lezárókötete a korábban említett két balatoni történetnek, a Balatoni futárnak és a Balatoni menedéknek. Picit féltem, hogy önállóan mennyire lesz értelmezhető a kötet, de szerencsére egy pillanatig nem éreztem magamat lemaradva, a kötet szépen fel van építve és be van mutatva, a múlt és a jelenben levő események tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek ellenére szerintem el fogom olvasni a szerző további két könyvét is, hogy Csengődi Kálmán további élményeit is megismerjem.

Köszönet az előolvasási lehetőségért a 21. Század Kiadónak!

Meg Mason – Bánat és öröm

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?