Könyvek

James Patterson & J. D. Barker – A fekete özvegy halála

Az Agave Kiadó egy újabb izgalmas thriller-rel kedveskedett nekünk. Elhozták ugyanis James Patterson, J. D. Barker szerzőpáros legfrissebb regényét, melynek címe nem más, mint A fekete özvegy halála!

A történetről

A történet két idősíkon játszódik, egyrészt a jelenben, ahol főszereplőnk a volt rendőr, Walter O’Brian elsőre érthetetlen okból társaival egy szórakozóhely ellen intéz támadást és ejt túszokat, valamint a múltban, ahol egészen 22 éves korától kezdve követhetjük, amikor is detroiti közrendőrként társával együtt egy borzalmas tetthelyre riasztják őt. A helyszínen egy halálra rémült, a fürdőszobában megbilincselt fiatal lányt találnak, valamint a feltételezett erőszaktevőjének a holttestét. A helyzet egyértelműnek tűnik; a lányt a későbbi áldozat elrabolta, fogva tartotta és szexuálisan bántalmazta, mígnem prédájának sikerült megölnie őt. Ennek ellenére azonban, miközben főszereplőnk Walter éppen kihallgatásra szállítja be, a lány átveri és megszökik tőle.

Hat évvel később Walter, miután kemény munkával felküzdötte magát a pozícióig már a Detroiti Rendőrség legfiatalabb nyomozójaként egy kegyetlen sorozatgyilkos nyomába ered. Az elkövető meglehetősen fura áldozatokat hagy maga után; csupán annyi a közös bennük, hogy mindegyiküknek hiányoznak az ujjai és valamilyen betegség miatt vesztették életüket.

Ráadásul a nyomozót hirtelen kísérteni kezdi a múlt is; egy étteremben ugyanis megpillantani véli, Amyt, a lányt, aki annak idején megszökött tőle. A furcsa csupán csak az a dologban, hogy Amy mintha egy percet se öregedett volna legutóbbi találkozásuk óta. Természetesen követni kezdi őt, ami egy sor váratlan és meglehetősen furcsa történéshez vezet.

Walter arra gondolt, hogy semmi sem létezhet örökké elszigetelten, mert előbb-utóbb felemészti a magány.

Vélemény

A mű során tehát oda-vissza ugrálunk a jelen és a múlt között, természetesen a legizgalmasabb pillanatoknál váltogatva. Ezzel az írópáros még jobban rásegít a gyors olvasásra és arra, hogy az olvasó figyelme egy pillanatra se lanyhuljon. A gördülékeny írásmód is nagyban hozzájárul ehhez, ezek összességéből pedig egy szinte letehetetlen regényt kapunk.

A történet is egyre érdekesebbé válik, ahogy a jelen idejű szálból kiindulva egy kicsit többet megismerünk Walterből, a pszichopatán túl, aminek első olvasásra tűnik. Személyében egy kissé sablonos, ám szerethető rendőrkaraktert kapunk; megkeseredett, alkoholproblémákkal küzdő nyomozó, aki egy bizonyos személy megszállottja lett és már nehezen tudja megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól.

Érdekes volt olvasni, hogy hogyan jut egyre közelebb a rejtély megoldásához és szurkolhattunk, hogy sikerül-e vajon kiderítenie, hogy kicsoda is valójában a megszállottságának tárgya, vagy a macska-egér játék teljesen felemészti. Elsőre kicsit furának és nem teljesen reálisnak tűnt ez a beteges vágy/rajongás, és bár a könyv végére lényegében értelmet nyert, ennek ellenére is nehezen tudtam napirendre térni fölötte.

A könyv fő csattanója nálam is elérte a kívánt hatást, ugyanis egészen addig a legegyszerűbb és hétköznapibb válaszhoz ragaszkodtam. Így aztán teljesen másra számítottam a lezárással kapcsolatban is és emiatt maradt is bennem egy kis hiányérzet. Kicsit elsietettnek éreztem a befejezést, szívesen tudtam volna meg többet is Amyről.

Ennek ellenére maga a könyv izgalmas volt és jó néhány olyan fordulatot tartogatott, ami váratlanul ért. Nekem bizonyos megoldásaiban kicsit Stephen Kinget idézte vagy még talán J. D. Barker korábbi, Szíve helyén sötétség című művéhez tudnám hasonlítani.

Mi döntjük el, hogy kit gyűlölünk, de abba nincs beleszólásunk, hogy kit szeretünk.

A szerzőpáros tehát újra egy pörgős és kiszámíthatatlan thrillert alkotott, amiben nem minden az, aminek első pillantásra látszik és egy idő után az olvasóban is megkérdőjeleződik, hogy amit Walter átél, az valóban a valóság vagy csak a képzelet szüleménye.

Összességében elmondható, hogy A fekete özvegy halála egy izgalmas thriller, ami nem fél a saját határait feszegetni. Tökéletes kikapcsolódást nyújthat a sötét éjszakákra.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

J. D. Barker – A hívás

Hozzászólások