Könyvek

Steven Ricks – Hogyan nem lettünk sztárok

Múlt héten az egyik örök kedvencemről olvashattátok a véleményemet, most pedig egy magyar szerző első könyvét szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Steven Ricks regénye egy romantikus történetet mesél el, amelyben központi szerepet kap a zene szeretete, a barátság és a veszteségek feldolgozása is. A Hogyan nem lettünk sztárok 2022-ben jelent meg a LittleFox Kiadó gondozásában.

Zack és Lisa már gyerekkorukban elhatározták, hogy egyszer híres zenészek lesznek. Mindketten nagyon tehetségesek, az életük mégsem úgy alakul, ahogy szeretnék. Egy váratlan találkozás során viszont felcsillan a remény, és hamarosan egy közös zenekart alapítanak Lisa legjobb barátnőjével és három új barátjukkal. A zene közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat, mint gondolnák.

A csapatban mindenki látja, hogy Zack és Lisa kapcsolata már régen több, mint barátság. A siker érdekében azonban hoznak egy szabályt, amely megtiltja a zenekaron belüli szerelmi viszonyt. Amikor az élet váratlan akadályokat gördít a fiatalok elé, el kell dönteniük, hogy melyik utat választják. Vajon fontosabb lehet a hírnév a szerelemnél?

A könyv első felében a hat fős zenekar létrejöttéről olvashatunk.

A Hogyan nem lettünk sztárok E/3. személyben íródott, és leginkább a zenekar eredeti három tagjára fókuszál. A könyv elején megismerkedhetünk a két barátnővel, Lisával és Kate-tel, akik éppen a zenei karrierjüket próbálják elindítani. Felveszik a kapcsolatot Zackkel, aki egy családi tragédiát követően teljesen magába zárkózott, és már nem játszik közönség előtt. A lányoknak nehezen, de sikerül rávenniük, hogy adjon egy esélyt nekik. Később csatlakozik hozzájuk Kyle és egy testvérpár, Josh és Joanne, akik szintén zenei karrierről álmodnak.

A zene szeretete mellett leginkább az új kapcsolatok állnak a középpontban.

Steven Ricks regénye a zene mellett főként a csapat tagjainak kapcsolatát mutatja be. Zack és Lisa szenvednek a romantikus viszonyt tiltó szabály miatt, a többiek pedig titkokat rejtegetnek, és ezzel veszélybe sodorják a zenekarban felépített bizalmat. Amikor egyre közelebb kerülnek az ugródeszkát jelentő lemezszerződéshez, akkor felszínre törnek a tagok közötti konfliktusok, és fény derül a hazugságokra is. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán volt-e értelme a közösen lefektetett szabályoknak, ha azok csak megnehezítették a fiatal zenészek helyzetét.

Egy váratlan fordulat véget vethet a zenekar rövid életének.

A Hogyan nem lettünk sztárok a fülszöveg és a borító alapján egy könnyed, zenével átszőtt romantikus történet benyomását kelti. Emiatt teljesen váratlanul érhet minket a könyv második felében kialakuló életveszélyes szituáció. Korábban is találhatunk a tragédiára utaló jeleket, viszont azok könnyen eltörpülhetnek a koncertek és a szerelmi vívódás jelenetei mellett. Egy szélsőséges példát láthatunk, amikor egy elutasítás miatti zaklatás őrült tettekre késztet valakit.

A szöveg minősége sajnos nincs egyensúlyban a történet minőségével.

Steven Ricks regényében sajnos sok visszatérő helyesírási hibával találkozhatunk, amely rontja az olvasás élményét. Egy alaposabb korrektúra és szerkesztés valószínűleg sokat javíthatott volna a szöveg minőségén. Emellett leginkább párbeszédeket olvashatunk, és bizonyos jelenteknél igencsak fontosak lennének a részletesebb leírások. Számomra hiányoztak a konkrétumok is a történetből, hiszen például arról egyáltalán nem esett szó, hogy milyen dalokat játszik a zenekar.

A borító színvilága biztosan felkelti a figyelmünket.

A Hogyan nem lettünk sztárok borítóján Lisa és Zack alakját láthatjuk egy hegedű és egy gitár társaságában. A hegedű különösen jelentős szereppel bír a történet során, ezért örülök, hogy megjelent az illusztráción. A rózsaszín és lila háttér pedig szépen illeszkedik egy fiatalokról szóló romantikus regényhez.

Steven Ricks első regényében egy izgalmas és érzelmekben gazdag történetet olvashatunk zenéről, barátságról és szerelemről.

A Hogyan nem lettünk sztárok a szerző első megjelent könyve, mégis rendkívül ügyesen dolgozik a nézőpontkarakterekkel, akik mindannyian elkövetnek néhány hibát, és éppen ettől válnak hétköznapi és szerethető emberekké. Egy utazáson vehetünk részt, amely során egy hirtelen ötletből létrehozott zenekar tagjai barátokká, majd pedig családdá kovácsolódnak. Ha szeretitek a romantikus történeteket, és szívesen olvasnátok fiatal zenészekről, akkor remek választás lehet ez a könyv!

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Clare Pooley – Rendhagyó szabályok ingázáshoz

Hozzászólások