Könyvek

Ellery Adams – Titkok Könyvklubja

2023 nyarán közkívánatra egy új tematikus sorozatot indított az Animus Kiadó. A Cosy Crime – Könnyed Krimik kiadói sorozat azoknak az olvasóknak szól, akik kedvelik a rejtélyeket, és szívesen bújnak a detektív szerepébe, de inkább megkímélnék magukat a nagyon véres és hátborzongató részletektől. Augusztusban debütált a sorozat első darabja, Ellery Adams Titkok Könyvklubja című szórakoztató bűnügyi története, amelyet Szieberth Ádám fordításában olvashatunk.

A Miracle Springsben található Csodakönyvek egy igazán különleges könyvesbolt. Egy vasútállomás épületében működik, és a tulajdonosa, Nora Pennington terápiás céllal ajánl könyveket a vásárlóinak. A gyógyfürdőjéről híres kisvárosban sok segítségre szoruló lélek akad. Ezt alá tudja támasztani a szomszédos pékségben, a Mézeskalács Házikóban dolgozó Hester is, aki személyre szabott vigaszsütit készít a vendégeinek.

Egy napon egy ismeretlen üzletember Norához fordul segítségért, de végül nem jut el a találkozóra, mert elgázolja a vonat. Norát és Hestert is megrázza a gyanús eset, ezért két új barátnőjükkel, June-nal és Estellával közös nyomozásba kezdenek. Mindannyian biztosak benne, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt. Megalakul a Titkok Könyvklubja, amely a nevével ellentétben először nem a könyvekre, hanem a bűntény felderítésére koncentrál. Nora és barátai hamarosan ráébrednek, hogy minden bátorságukra és leleményességükre szükség lesz az ügy megoldásához. Nemcsak a bűnözőkkel, hanem a saját titkaikkal is szembe kell nézniük.

A Titkok Könyvklubja tagjai mind erős és érdekes női karakterek.

Norát tekinthetjük a történet főszereplőjének, de a könyvklub többi tagját is alaposan megismerhetjük. Nora maga mögött hagyta a korábbi életét az autóbalesetét követően, és megnyitotta a Csodakönyvek nevű boltot. Szégyelli a múltban történeteket, és mind a külső, mind a belső sérüléseit igyekszik elrejteni a kíváncsi szemek elől. Nem keresi mások társaságát, és nem bízik meg senkiben, így teljesen kibillenti a komfortzónájából a közös nyomozás. Hester boldog a Mézeskalács Házikó tulajdonosaként, de ő is egy súlyos titkot cipel. Estella a Magnólia Szépségszalon vezetője, és egy igazán stílusos egyéniség, akit a város rosszlányaként tartanak számon. June kicsit idősebb a többieknél, és látszólag jóval kevesebb nehézséggel kell megküzdenie a gyógyfürdő alkalmazottjaként.

Miracle Springs egy bájos kisváros és tökéletes menekülőhely.

A Titkok Könyvklubja története Észak-Karolinában, egy bájos kisvárosban játszódik. Miracle Springs tökéletes menekülőhelyet kínál mindenkinek, aki szeretne megfeledkezni a múltbéli traumáiról és az aktuális problémáiról. Ebben a városkában megtalálható minden, ami a gondtalansághoz kell: egy terápiás könyvesbolt, egy varázslatos pékség, egy híres termálfürdő, egy csodás szépségszalon és persze a nyugalom. Neil Parrish tragikus halála azonban felborítja a rendet ebben az idilli környezetben.

A nyomozás valóban könnyed, és nem okoz nagy fejtörést.

A helyi rendőrség egyáltalán nem fordít gondot a nyomozásra, és minél hamarabb lezárná az ügyet. Nora és az újdonsült barátnői azonban rögtön észreveszik a gyanús jeleket, és közös nyomozásba kezdenek. Komoly bajba keverik magukat, de mindig számíthatnak egymásra, és szerencsére mindannyian roppant rafináltak és talpraesettek. A gyilkossági ügy a gyakorlott krimiolvasóknak biztosan nem okoz nagy fejtörést, de ez a könnyed krimiknél megszokott.

A nyomozás mellett fontos szerepet kapnak az emberi kapcsolatok is.

A Titkok Könyvklubja erőssége nem a bűnügyi szálban rejlik, hanem a főszereplők kapcsolatában és fejlődésében. Leginkább Nora esetében látványosak a változások, hiszen ő teljesen elzárkózott az emberi kapcsolatoktól. Most nehezen, de bizalmat szavaz Hesternek, June-nak és Estellának, illetve a hős mentőstisztnek, Jednek is. A történet előrehaladtával betekintést nyerhetünk mindenki múltjába, és ez még inkább megerősíti az új barátságokat. A könyvben helyet kap a romantika is, amely egyelőre meghúzódik a háttérben, a könyvklub és a nyomozás mellett.

Egy új és vidám színvilágú magyar borítót kaptunk!

Az Animus Kiadó nem vette át az eredeti borítót, hanem Bakos Fanni és Faniszló Ádám egy teljesen új illusztrációt készített a Titkok Könyvklubja első részéhez. Míg az amerikai borítón könyveket, egy csésze kávét és egy tányér scone-t (édespogácsát) láthatunk, addig a magyar kiadáson a vasút és egy könyv rajza kapott helyet. Nagyon eltérő stílust képvisel a két borító, így az első kötet olvasása után még nehéz eldönteni, hogy vajon melyik illik jobban Ellery Adams sorozatához.

A Titkok Könyvklubja egy szórakoztató bűnügyi történet a könyvek szeretetéről, barátságról és a traumák feldolgozásáról.

Ez a kötet egy hosszú sorozat nyitódarabja, így tekinthetjük egyfajta bevezetésnek is. Valójában inkább az emberi sorsok állnak a középpontban, a nyomozás csak összekovácsolja a Titkok Könyvklubja tagjait. Ellery Adams történetéből árad az olvasás szeretete, és a borító belsejében megtalálhatjuk a Nora által ajánlott könyvek listáját. A szerző pedig egy gondolatébresztő kérdéssort is összeállított, amely segíthet az olvasmányélményeink megbeszélésében. Ha szeretitek a könnyed krimiket, akkor ez a könyv remek választás egy őszi estére!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare – Tövislánc

Hozzászólások