Könyvek

Koppány Tímea – Ködcsempész

Az Ammerúnia sorozat új történettel bővült: a Nemzetközi Könyvfesztiválra megérkezett Koppány Tímea – Ködcsempész című regénye a Delta Vision gondozásában! Az írónő két korábbi regényének (A nép igazsága és A rendszer ellensége) elolvasása  után kíváncsian vártam az újabb történetet. Az előző kötetek Tarja Kauppinen álnéven jelentek meg, jelen kötet az írónő igazi nevén kerül a kezünkbe.

Az első benyomás

A meghiúsult személyes találkozás ellenére megkaptam a dedikált példányom. A borító remekül eltalált, illik a történethez, köszönet érte Pozsgay Gyulának!  A szép tagoltan megírt és szerkesztett regényhez – prológus, részek, fejezetek, epilógus – nem kaptam tartalomjegyzéket és elgépelések is előfordultak. A kötetben található egy térkép, amely az olvasás során segít az események nyomon követésében. Az ízes megfogalmazás, a hatalmas szókincs és egy-két kevésbé ismert szó használata rögtön a kötet elején meggyőzött arról, hogy fantasy kötetet is lehet szépirodalmi igényességgel megalkotni. Az előző két könyvhöz képest mást kaptam és mégis ugyanazt: ez nem szatirikus társadalomkritika, de az olvasmányosság, a lendület, a humor és a cselekmények izgalma ugyanúgy adott.

Miről szól a regény?

Képzelj el egy idilli világot: elfek, akiket a ximúrkór támadott meg. Látható jelei a fekete bőr, az ősszé váló haj, az elme is megbomolhat, ráadásul az életed is megrövidül. Mennyeien hangzik, ugye? Vegyük hozzá a környezetet, ahol millió veszély fenyeget, a láp és egyéb veszélyes lények. A váltott nézőpontból íródott történet remekül követhető. Sajnos függő vége lett, így a folytatáshoz meg kell várnunk a következő rész megjelenését.

A Tóúrnő áldása

Hastur Mendalla egy igazi elf gazfickó: rabol, fosztogat, csal, hazudik és menekül, fejére vérdíj van kitűzve, mégis él még. Örök küzdelme hol élelemért, hol az életéért folyik.

Hiába, a holdkőmosás nem nyámnyiláknak való tevékenység.

Nem könnyű az élet elfként, ezt bárki megmondhatja. A ximúrkór, mely az elfeket sújtja és csak az Elixír enyhítheti a tüneteket.  A holdelfek állítják elő. Holdkőmosónknak elege lesz ebből az életből és el akarja hagyni Anbir-Uturrát. A problémát a Ködfal jelenti, mely körbeveszi Baar-Shagyrt és aki keresztül át akar kelni rajta, de sosem tér vissza. Ködjáró talizmánt kell szereznie és el kell bújnia az éppen aktuális üldözői elől.

Mi sem jobb hely erre Mashdaránál, ahol az ilyen jómadarak menedéket kaphatnak. Űzötten érkezik, mikor mérgezés áldozatává válik, de Nythíia megmenti az életét. Nythíia a monasztérium ximurantája, összegabalyodik Hasturral. Mashdara – a monasztérium – a Tóúrnő híveinek és a kétes alakok eltűnési lehetőségének színhelye, ahol a hitehagyott servestek léha életmódot folytatva élnek, termékenységrítusokkal tarkítva mindennapjaikat. A Tóúrnő megjelenik Namtaarnak és jelzi, hogy az elveszett kristálymaszkja Uszadékban bukkan majd fel. Namtaar maga mellé állít pár istenszolgát, akikkel Uszadékba látogat. Hastur különleges képessége miatt Ködcsempész lesz, kalandjai folytatódnak tovább, hosszú éveken át…

A Vak Leány

Uszadékból történő menekülése óta eltelt húsz év, melyet Ködcsempész a Ködfalon át történő idegenvezetésre – na jó, inkább az utazók kifosztására – szánt. Szóbeszéd jut Hastur és ezáltal Nythíia fülébe, miszerint egy vak lány él Uszadékban. Figyelembevéve a kegyetlen, zord viszonyokat, ez merőben meglepő hír, ezért Nythíia utánajár Namtaarnál. Namtaar lett az új vezető a Mashdarában, igaz híveket szerezve és szigorú szabályokat hozva életükre vonatkozóan. A maszk előkerül és elkezdi útját, az újtát, mely sok szereplő életét befolyásolja a későbbiekben.

Végszóként

A Ködcsempész olyan olvasásélményt nyújtott, melyet magyar szerzőktől ritkán kaptam. Tímea kitett magáért és örülök, hogy saját néven került publikálásra ez a kötet, mert megérdemli, hogy mindenki megtudja: magyar szerzőnek köszönhetjük! Igényesen szerkesztett történet és fejezetek, mondanivalója a fantasy szerelmeseinek és a műfajjal éppen csak ismerkedőknek is ajánlott. Bevallom, a fantasy irodalom (szerencsére!) igencsak széleskörű és eddig az Ammerúnia sorozat nem került a látóterembe. Jelen történet úgy is élvezhető és értelmezhető, hogy a sorozat többi részét nem olvastuk korábban.

 

Jon Fosse – Trilógia

Hozzászólások