Könyvek

Kel Carpenter – Gonosz kis játékok

Múlt héten már olvashattátok az értékelésünket Kel Carpenter Lucifer lánya című urban fantasy regényéről. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan folytatódik Ruby Morningstar és a Lovasok története, már a második rész, a Gonosz kis játékok is elérhető a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában, Margittay fordításában.

Ruby Morningstar nemrég megtudta, hogy valóban Lucifer lánya, vagyis a Pokol jövendőbeli királynője. Senki sem készítette fel erre a szerepre, és nem is akar uralkodni a Kárhozottak felett. De más problémákkal is szembe kell néznie, hiszen a bujkáló imp és az őrült exe, Josh halála miatt még mindig nincs biztonságban. Azzal, hogy a Pokol trónjának jogos örökösévé vált, az apja minden gondja és ellensége a nyakába szakadt.

Rubynak még saját magával is meg kell küzdenie, hiszen felébredt a fenevad. A birtokló természetű és agresszív alteregó foggal-körömmel ragaszkodik az Apokalipszis Négy Lovasához. Eközben új képességei is megjelennek, így meg kell tanulnia irányítani a Pokol lángjait, hiszen közeleg az átváltozás. Ruby legjobb barátnője, a banshee Moira és a harcias mosómedve, Bandita segítségével próbál megbirkózni a kihívásokkal.

Ruby feje felett összecsapnak a hullámok, de nem adja fel

A Gonosz kis játékok onnan folytatódik, ahol a Lucifer lánya véget ért. Rubynak még mindig új a helyzet, hiszen csak néhány hete derült fény pokoli örökségére. A fenevad csak megnehezít mindent, de hamar rájön, hogy együtt kell élnie ezzel az oldalával. Néha hasznára is válik vehemens alteregója, aki bármit megtenne a Lovasokért és Moiráért. A lány hétköznapi problémái pedig kezelhetetlenné válnak Josh halála után. A fiú őrült barátnője, Kendall Rubyt hibáztatja még bizonyítékok hiányában is, és nem fél hangot adni véleményének. Arról viszont megfeledkezik, hogy egy igazi badass csajjal áll szemben, aki szintén nem riad vissza az őrültségektől.

Rubynak továbbá számolnia kell a bosszúvágyó imppel, sőt még démonvadászokkal is összetűzésbe keveredik. Egyre inkább birtokába jut az erejének, ahogy közeleg az átváltozás, amiről az írónő alig ad bármi információt. Részben a Lovasok titokzatosságára lehet ezt fogni, de az, hogy a világ működéséről sem tudunk szinte semmit, elég zavaró olvasás közben.

A Lovasok közül ezúttal Laran és Rysten kerül a középpontba

Az első kötetben csak épphogy megismertük az Apokalipszis Négy Lovasát, akik mindannyian maguknak akarják Lucifer lányát. A védelmére teremtettek, de azt várják, hogy a leendő királynő kiválassza őket a párjának. Julian továbbra is kerüli a lányt, mintha egyáltalán nem érdekelné. A Gonosz kis játékok történetében leginkább Háború és Dögvész kap hangsúlyosabb szerepet, de Allistair is folyton Ruby körül legyeskedik. Laran összebarátkozik a vérmes Banditával, Rysten pedig részese lesz a lányok hétköznapi életének. A benne lakozó fenevad azonban az összes Lovast magának követeli, így még a távolságtartó Halálnak sincs sok esélye ellene.

Ismét Moira és Bandita okozzák a legtöbb vicces pillanatot

Ruby legjobb barátnője, Moira legalább olyan kemény csaj, mint a főhősnő. Még a Lovasoknak is gondolkozás nélkül vissza mer szólni, ha éppen úgy tartja kedve. Eltökélten védelmezi Lucifer lányát, de a négy férfivel ellentétben őt nem a kötelességtudat vagy a vonzalom vezérli. Ahogy halad a történet, apránként egyre nagyobb bepillantást nyerünk a barátságuk történetébe. A legviccesebb szereplő kétségtelenül Bandita, aki több egy pimasz házikedvencnél, hiszen ő is elszántan óvja Rubyt. A Lovasok is megmutatják humoros oldalukat, mégis Moira beszólásai és Bandita szemtelensége a legszórakoztatóbbak.

A Pokol tüze egyre nagyobb lánggal ég a borítón

A Könyvmolyképző Kiadó által választott borítón ismét a főhősnőt láthatjuk, azonban mintha mágikus képességei átvették volna az irányítást, hiszen egyre inkább elhatalmasodnak a lángok Ruby körül. Ez a kép kiválóan tükrözi a regény hangulatát már csak a fenevad ébredése és a közelgő átváltozás miatt is. A betűtípus még mindig nem a legjobb választás, de szerencsére nem rontja el az összhatást.

A Gonosz kis játékok megtartja a vad tempót, de hagy időt a karakterek megismerésére is

Kel Carpenter a második könyvben orvosolt néhány hibát, viszont még mindig hiányos a világról való tudásunk. Már nagyjából értjük a Lovasok és Moira képességeinek működését, Ruby sorsa azonban teljesen homályos. Tudjuk, hogy be fog következni az átváltozás, de azt nem, hogy ez mit is jelent. A Gonosz kis játékok összességében jobban megírt történet, mint a nyitókötet, és olyan függővéget hagy maga után, hogy azonnal akarjuk a folytatást.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kim Harrison – Boszorkányfutam

Hozzászólások