Könyvek

Kim Harrison – Boszorkányfutam

Bár az Alkonyat-könyvek ideje már lejárt, hiszen nagyjából 10 éve divat utálni őket a filmsorozattal együtt, maga az urban fantasy műfaj még mindig töretlen népszerűségnek örvend. Ezt bizonyítják például Cassandra Clare világhírű árnyvadász regényei vagy akár a készülő Vámpírakadémia tévésorozat. Vannak azonban olyan alkotások, amelyek sajnos nem kapnak kellő figyelmet, így történt ez Kim Harrison Hollows könyvei esetében is.

Az írónő urban fantasy sorozata jelenleg 15 kötetnél jár, de a magyar fordítást már két kiadó is abbahagyta. A Boszorkányfutam először a sci-fi és fantasy könyvekkel foglalkozó Beholder gondozásában jelent meg 2008-ban, majd 2014-ben a Könyvmolyképző újra kiadta az első részt. Végül 4 könyv után ők is feladták, pedig még az 5. rész is felkerült a webshopba az előkészületben lévő megjelenések közé. Valószínűleg sok más sorozatukhoz hasonlóan itt is, az olvasók legnagyobb bánatára a reklámkampány hiányán csúszott el a történet.

A boszorkány Rachel Morgan az Inderlandi Biztonsági Szolgálat egyik legjobb fejvadásza volt. Legutóbbi ügyei viszont mind kudarcba fulladtak, így egyre megalázóbb feladatokat kapott. Amikor legújabb fogását, egy ravasz koboldot készül letartóztatni, az felajánlja neki, hogy szabadságáért cserébe teljesíti három kívánságát. Rachel rájön, hogy éppen itt az ideje, hogy hátrahagyja az IS-t. Ezzel persze alaposan magára haragítja főnökét, aki vérdíjat tűz ki a fejére. Megkezdődik a Boszorkányfutam, de a lánynak szerencsére akad néhány segítő társa a fejvadászok elleni küzdelemben.

Mi történik, ha egy boszorkány, egy vámpír és egy pixi céget alapít?

Rachel felmondását követően összeköltözik Ivy Tamwooddal, egy híres vámpírcsalád utolsó leszármazottjával. Csatlakozik hozzájuk a nagyszájú pixi, Jenks, aki a teljes családját is magával hozza. A friss szövetségesek magánnyomozó irodát nyitnak, amivel még tovább bosszantják az IS vezetőségét.

Igazán egyikük sem tudja, hogyan fognak együttműködni a mindennapokban, és persze ott van még a vérszívás problémája is. Ivy élő, nem gyakorló vámpír, aki évek óta nem fogyasztott vért, Rachelre mégis veszélyt jelent. Számos konfliktus adódik abból, hogy a boszorkány keveset tud a vámpíretikettről, így akaratlanul is felbosszantja barátnőjét. Jenks persze jól szórakozik az eseményeken, de azért igyekszik segíteni Rachelnek.

A könyv egyik legnagyobb erőssége a világfelépítés.

Kim Harrison története Cincinnati városában játszódik egy alternatív jelenben. Negyven évvel ezelőtt alakult ki a Helyzet, amikor elszabadult egy veszélyes vírus, amely elpusztította az emberiség jelentős részét. Ahogy megváltoztak az erőviszonyok, színre léptek a természetfeletti közösségek, és felvállalták létezésüket. Lassan beilleszkedtek az emberek közé, de még évtizedek elteltével is ellentétek és előítéletek árnyékolják be az életüket.

A Hollows sorozat világában szinte mindenféle fantasy-lény megtalálható, de ez egyáltalán nem teszi sablonossá a történetet. Az írónő alaposan kidolgozta a Helyzet utáni társadalmat: minden természetfelettinek megvan például a maga tipikus munkaköre és a helye a városban. Megismerjük, milyen lehetőségei vannak egy kevésbé tehetős boszorkánynak, a halhatatlanságot elutasító vámpírnak, illetve az is kiderül, hogyan marad életben egy népes pixicsalád a nagyvárosban.

A történet: nyomozás, küzdelmek és karrierépítés

Rachel megpróbálja rendbe hozni az életét, de eközben a fejvadászokkal is meg kell küzdenie. Leleményességének köszönhetően bármilyen fenyegetéssel felveszi a harcot, legyen az akár a hírhedt üzletember és politikus Trent Kalamack vagy egy démon az örökkévalóból. A boszorkány kitart nyomozói ambíciói mellett, főleg, amikor egy izgalmas rejtélyre bukkan. Mint minden kezdő magándetektív, sokat hibázik, gyakran bajba kerül, de ez sem tántoríthatja el a bűnözök leleplezésétől.

Mindkét magyar kiadáson Rachel szerepel, bár a Könyvmolyképző által választott borító modernebb hangulatú. Míg a Beholder fordításán Jenks, egy vérfarkas és Cincinnati utcái is láthatóak, addig az újabb verzió inkább az egyszerűségre törekszik. A sötét háttér és a piros betűs cím jól tükrözik a könyv rejtélyeit és a boszorkány küzdelmeit.

A Boszorkányfutam izgalmas és humoros kezdete egy boszorkány, egy vámpír és egy pixi nyomozói karrierjének.

Kim Harrison hihetetlenül aprólékos világot alkotott, olvasás után valószínűleg máshogy fogunk nézni az olyan hétköznapi dolgokra is, mint például a paradicsom. A szereplők közül kiemelném Jenkset, aki vicces beszólásaival mindig oldotta a feszültséget. Tetszett az is, hogy más urban fantasy sorozatokhoz képest nem a romantikán volt a hangsúly, bár az arányok a folytatásban változhatnak. Sajnálom, hogy magyarul nem olvashatjuk a teljes történetet, de ha ti is kíváncsiak vagytok rá, szerintem érdemes egy próbát tenni az angol nyelvű kiadással.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Leia Stone – Bukottak Akadémiája: Első év

Hozzászólások