Könyvek

Leia Stone – Bukottak Akadémiája: Első év

Leia Stone neve nem túl ismert a hazai olvasók körében, hiszen egyelőre csak három fantasy regényét olvashattuk magyarul. A modern vámpíros Kaptár-trilógia két része után a Könyvmolyképző Kiadó újabb történetet hozott el nekünk az írónőtől. Az angyalos Young Adult urban fantasy sorozat nyitókötete, a Bukottak Akadémiája: Első év 2021 októberében jelent meg Lankovits Bernadett fordításában.

Amikor az angyalok megérkeztek a Földre, hogy felvegyék a harcot a bolygót pusztító démonokkal, összekeveredett erejük megfertőzte az emberiséget. A háború óta mindenki angyali vagy démoni erővel bír. A Feltárási ceremónián Brielle-nek szárnyai nőnek, ezért azt gondolja, hogy angyali erőt birtokló égi lett belőle. De hamar észreveszi, hogy a szárnyai feketék, ami nem sok jót jelent.

Brielle már fiatalon eladta a lelkét egy démonnak, hogy megmentse beteg édesapját, és így az Alantasok Akadémiájához kötötte magát. Azonban egy másik égi párbajban elnyeri a lány szabadságát, így átkerülhet a Bukottak Akadémiájára, Angyalváros elit iskolájába. Brielle vonzódni kezd fiatal tanárához, a hihetetlenül jóképű, de elviselhetetlen Lincoln Greyhez. Bár már a Bukottakhoz tartozik, egy abrus démon az egész iskola előtt felfedi, hogy tudja a lány titkát. Lincoln feladata, hogy megvédje Brielle-t a démoni fenyegetéstől, és eközben próbál nem beleszeretni.

Brielle reménytelen rabszolgából különleges angyalleszármazott lesz.

A történet főszereplője, Brielle Atwater már gyerekkora óta tudja, hogy rabszolgaként kell majd élnie a Feltárás után. Az anyja alkut kötött egy démonnal, de nem tudta, hogy ezzel a lánya sorsát is megpecsételi. A szertartás után viszont teljesen felfordul az élete, mert végül a Bukottak Akadémiájához csatlakozik. Brielle sokszor hozza a tipikus tinilány karakterét, de néha rendkívüli bátorságról ad számot. A családja biztonságáért bármit megtenne, és ez vonatkozik a befogadott legjobb barátnőjére, Shea-re is, aki valójában inkább már testvér.

Az angyalok és démonok világa elcsépelt, vagy mégsem?

A 2010-es években nagy népszerűségnek örvendtek az angyalos fantasy regények. Gondoljunk csak vissza például Becca Fitzpatrick Csitt, csitt, Susan Ee Angelfall vagy Lauren Kate Fallen sorozatára! Valószínűleg minden fantasy rajongónak volt egy angyalos korszaka, a kérdés csak az, hogy ezek a könyvek tudnak-e még újat mutatni. A Bukottak Akadémiája világfelépítése nem túl bonyolult: kapunk egy Angyal- és egy Démonvárost, ezeken kívül pedig háborús zóna található. Bár az angyalok és a démonok kettőse uralkodik a történetben, vannak más figyelemre méltó lények is, mint például az éjfarkasok, akik a vérfarkasok közeli rokonai lehetnének. Sok újat szerintem nem ad Leia Stone világa, hiszen jól bevált fantasy elemekkel dolgozik, így leginkább csak a cselekmény ígér izgalmakat.

Nagyon izgalmas és akciódús, de a nyelvezet idegesítő.

Akik olvastak már az írónőtől, tudják, hogy előszeretettel használja a szlenget és a káromkodásokat. Emellett a Crescent Cityhez hasonlóan itt is az a főszereplő első gondolata, hogy mindenki milyen jól néz ki. Az indokolatlan mennyiségű káromkodás és maga a stílus kicsit idegesítő, így örültem, hogy csak 300 oldal körül volt a könyv. A történet ennek ellenére könnyen olvasható, mert nagyon akciódús a harcjelenetek miatt, és persze vicces párbeszédekből sincs hiány.

Ígéretes mellékszereplőket kapunk, csak sajnos keveset tudunk meg róluk.

Brielle és Lincoln nem lett a kedvencem, kicsit sablonosnak érzem a párosukat. Shea és Luke viszont érdekesek, róluk szívesebben olvastam volna többet. Shea tragikus múltját csak nagy vonalakban ismerjük meg, de mágikus képességei szépen megmutatkoznak. Luke elsőre tipikus meleg karakternek tűnhet, de a későbbi viselkedése azt mutatja, hogy ennél jóval több rejlik benne. Szerintem az arkangyalokat is érdemes lenne alaposabban bemutatni, ha már ők Angyalváros és az Akadémia irányítói.

Talán tetszene a borító, ha nem láttam volna a többit.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót. Az első köteten Brielle látható angyalszárnyakkal és a különleges szeráf pengével, Serával a kezében. A háttérben pedig valószínűleg a Bukottak Akadémiájának kapuja magasodik. Mi is a gond ezzel a designnal? Az, hogy a folytatások borítója majdnem teljesen ugyanilyen. Kicsit másabb pózban fotózták a modellt, de a háttér és a kiegészítők változatlanok a következő részeken. A regényben találunk egy egyszerű térképet is, amiről olvasás közben teljesen megfeledkeztem, de így is követni tudtam az eseményeket.

A Bukottak Akadémiája: Első év egy könnyed, szórakoztató YA fantasy, de többet ne várjunk tőle!

Leia Stone Kaptár trilógiája kicsit erősebb lábakon áll, mint Brielle története, mert ezúttal egy klisékkel teli angyalos könyvet kaptunk, ami tökéletes kikapcsolódás lehet egy hétvérére, de ennél többet sajnos nem nyújt. Ha szeretitek a könnyed urban fantasy regényeket, akkor azért érdemes egy esélyt adni neki. Én valószínűleg folytatni fogom a sorozatot, mert kíváncsi vagyok, hogyan alakul például Shea vagy Luke sorsa.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Jennifer L. Armentrout – Lángoló árny

Hozzászólások