Fátyol – Erdőn innen, városon túl

Húsvét hétfőn került bemutatásra az a dokumentumfilm, amely Csővárberki Fátyolról, a drótszőrű magyar vizsláról készült. Fátyol lett ugyanis az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyája.

“A kutya az ember legjobb barátja”, szokták mondani gyakran, és mi másért is hangozna el ez a kijelentés, ha tényleg nem azért, mert így is van.
Géczy Dávid rendezésében készült el Fátyol – Erdőn innen, városon túl filmje, amelyben a magyar vizsla, mint hungarikum kerülhetett bemutatásra. A történet szerint Ernő (Kiss Ernő Zsolt) szeretne magának egy kiskutyát, ekkor találkozik Katival (Noveczki Katalin) a Csővárberki kennel tulajdonosával, akivel közösen kiválasztják Fátyolt. Ernő tájékoztatást kap a kutyáról, majd megkezdődnek a közös hétköznapok. A játék mellett rá kell jönnie, hogy a munka és az egyéb elfoglaltságok miatt, Fátyolt rá kell bíznia valakire. Ekkor jön képbe színész kollégája Iván (Kamarás Iván), akivel végül közösen kezdik el nevelni a drótszőrű vizslát.

Hűek maradtak a dokumentumfilm jelleghez

Kis történettel karöltve, de tulajdonképpen a kutyatartásról és a magyar vizsla fajtajellegéről kaphatnak felvilágosítást röpke másfél órában az érdeklődők. Az előzetes számomra picit megtévesztő volt, mert én inkább filmre számítottam, ugyanakkor leginkább az információ átadás volt a fő. A magyar vizsla ragaszkodásáról, illetve a fajtájából kiindulva a vadászatra való felkészítésével foglalkozik a rendező. Megismerhetjük milyen, amikor kisállat érkezik a családba, mikre van szükség, mire kell odafigyelni, illetve milyen maga is a fajta. Ernő kétségeit kamerák elé ülve mondja el, például mi történik, ha más is neveli a kutyát, vagy ha bizonytalan az etetést illetően.
Információt kaphatunk arról, hogy milyen az, amikor egy kutya – akár vizsla – a városban éli az életét, de ekkor sem felejthetjük el az ő alap szükségleteit. A megfelelő mozgásigényt, illetve a tanulást, mivel ez a fajta gyorsan tanul. Ernő és Kati által nyomon követhetjük, hogyan készítik fel Fátyolt a vadászati vizsgára, ahol egytől egyig jó eredményt ért el, mint szárazföldön, mint vízi pályán.

Kamarás Iván egy kis humort csempészett a dokumentumfilmbe

Ernő, mivel munkája úgy kívánta, néha rábízta barátjára a kutyát. Ő egészen másképp képzelte el a vizsla nevelését, mivel adottságai és nyugodt természete miatt, mindenkit levesz a lábáról. Ami szimpatikus volt a dokumentumfilmben, hogy a rengeteg információ mellett, egy kis humort is csempésztek bele, mivel Iván volt az, akinél Fátyol más neveltetést kapott.  Iván nem igazán figyelt oda az étkezésre, bátran engedte, hogy pizzát, sütit egyen, ami egyáltalán nem tesz jót a kutyának. Vicces helyzetekbe is kerültek, de ami a fő, a csajok felszedésében is segített Fátyol.
A másfél órás film azt is bemutatja, hogyan változott Ernő és Iván barátsága is, Fátyol érkezésével.

Természetközeliség, vizsla szeretet

Fátyol – Erdőn innen, városon túl az emberben nagyon jó érzést kelt. Egyrészt visszaköszön az, milyen jó felfedezni a természet csodáit, elmélyülni őseink által űzött vadászatban, amelyben egy társ, a kutya, segített. Hiszen a vizsla nem csak egy állat, aki dolga elvégeztével bekerül a sarokba, hanem komoly és hű társa az embernek. Igazi családtag, aki szeret a komoly feladat elvégzése után a kanapén elnyújtózni, barátságosan és játékosan fordulni mindenki felé.

Érdemes tehát megnéznie mindazoknak, akik vágynak egy négylábú társra, hiszen számtalan információt kaphatnak a kutyatartásról is az érdeklődők. Továbbá ajánljuk a magyar vizsla fajta kedvelőinek, hiszen Fátyol gyönyörű, és öröm nézni, ahogy teljesít egy-egy vizsga alkalmával.

 

 

borítókép forrása: Egy a Természettel – One With Nature facebook oldala

Hozzászólások