Filmek

Horrorfilm ajánló: a 2021-es év legjobbjai

Elérkeztünk egy újabb horrorfilm ajánló cikkünkhöz, ugyanis a tavalyi évben számos remek show látott napvilágot, amiben voltak kiemelkedően jó alkotások, illetve olyanok is, amiket a műfaj kedvelői egyszerűen csak utáltak.

Elérkeztünk arra pontra, amikor már nem eléggé ijesztőek, érdekesek vagy korszakalkotóak a megjelent műsorok, de az írók, rendezők próbálkoznak. Olykor egy teljesen eredeti világot hoznak létre, de van, hogy újabb folytatással kecsegtetnek, vagy esetleg egy régi film remake változatát készítik el. A 2021-es évben is ezekkel szerették volna megfogni a rajongókat, de nem teljesen sikerült elérniük azt a hatást, amit egy horror után kellene, hogy érezzen a néző. Természetesen ennek ellenére voltak nagyon jó alkotások és ezekből hoztunk nektek párat. Jöhet akkor a horrorfilm ajánló, ugye?

Démonok között 3. – Az ördög kényszerített

Az első, amit ajánlanánk a Démonok között legújabb, azaz harmadik része. Azt meg kell hagyni, hogy ez is eléggé megosztóra sikeredett. A Conjuring Universe folytatása, amely Arne Cheyenne Johnson valós, 1981-es, connecticuti perét mutatja be nem lett annyira hatásos, mint a film első két része. A téma remek, hiszen ez volt az első ismert amerikai bírósági ügy, amelyben a védelem a vádlott démoni megszállottságra hivatkozva és a személyes felelősség későbbi tagadása alapján próbálta bizonyítani az ártatlanságát. A rajongók úgy érezték, hogy gyakran inkább buta, mintsem kísérteties volt. Ennek ellenére közel sem gondoljuk azt, hogy  Patrick Wilson és  Vera Farmiga által alakított karakterek, Ed és Lorraine Warren paranormális nyomozói szerepében véget kell hogy érjen. Még nagyon sok van ebben az univerzumban így csak bízunk abban, hogy a következő alkotás jobb lesz.

Eleven Kór

A következő a sorban az Eleven Kór volt, ami James Wan egyik legújabb és egyben legfurább alkotása. Abban viszont biztosan sokan egyetértünk, hogy a 2021-es év fénypontja lett. Egy igazi gyöngyszem a horrorfilmek felhozatalában, izgalmas és teljesen más volt, mint a megszokottak. A figyelmet tökéletesen leköti, érdekes szálakkal szövi a történetet, majd olyan kusza lesz, hogy a végén, amikor kiderül a gyilkos kiléte, az ember nem tud mást tenni, mint hogy meglepődik, de közben fogja is a fejét. A főszereplő nő, Annabelle Wallis egyébként nagyon is jól játssza az egyre őrültebbé váló karakterét, tökéletes választás volt! James Wan pedig alkotott egy egész különleges horrort, de azért sikerült olyan elemeket is belepakolnia, ami nem az ijesztő, hanem inkább a vicc kategóriáját súrolja. Viszont még így is a 2021-es év egyik legjobbjának számít!

Félelem utcája trilógia

A harmadik nagy kedvenc a Fear Street, azaz a Félelem utcája trilógia. A film lazán követte RL Stine azonos nevű tini horrorregény-sorozatát, az alkotásról egyébként egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. A történet különböző korszakokban játszódik, úgy mint a kilencvenes években (1994), a hetvenes években (1978) és az 1600-as években (1666). Továbbá más-más horror műfajok előtt tiszteleg (slasher, boszorkányság). A kritikusok, a nézők, valamint az olvasók szerint nagyon jó történetet sikerült létrehoznia az írónak és a Netflix-nek is, hiszen az utóbbi volt olyan merész, hogy bevállalja és filmsorozatot készítsen a Fear Street trilógiából.

Hang nélkül 2

A dobogós helyezésekről a Hang nélkül 2 csúszott le, de nem sokkal. A mostanában megjelentek közül ez is az egyik legjobbnak számít és a várva várt folytatása is igazán félelmetesre sikerült. A második rész továbbra is dokumentálja az idegenek hirtelen érkezését és a kisvárosi élet azonnali megzavarását, valamint bemutatja az idegeneket. Emily Blunt és Cillian Murphy ijedt arcokon és titokzatos motívumokon keresztül emeli ki az első film történéseit, de a világ új irányokba nyíló látványa adja a legtöbb reményt az esetleges folytatásokhoz.

Gyilkos Halloween

A Halloween sosem megy ki a divatból, a film újabb folytatása 2021-ben a nagyobb kedvencek közé tartozott. A Halloween Kills című filmben folytatódik Michael Myers története és ugyanazon az éjszakán történik minden, amikor a Halloween (2018) játszódik. Michael ismét gyilkol, miközben Haddonfield emberei, élükön Tommy Doyle-lel, aki 1978-ban túlélte a találkozást a maszkos szörnyeteggel, megpróbál véget vetni a rémuralmának. A Halloween Kills olyan irányba viszi a történetet, amire sokan nem számítottak, de a sok brutális gyilkossággal és a rajongók iránti nosztalgiával a show felülmúlta a várakozásokat.

Utolsó éjszaka Sohóban

Hasonlóan kiemelkedő filmként tekinthetünk az Utolsó éjszaka Sohóban című alkotásra. A Last Night in Soho a látnoki rendező Edgar Wright pszichológiai horrorja az 1960-as évek Londonja iránti „megszállottsága” ihlette. Ellie (Thomasin McKenzie) vidékről a nagyvárosba költözik, hogy divatiskolába járjon, de lehet, hogy a város és a múltja túl sok neki. Ellie az 1960-as évek megszállottja és minél tovább marad Londonban, annál jobban kötődik a korszakhoz és annak egyik lakójához, Sandyhez (Anya Taylor-Joy). Valóságos a kapcsolat, vagy Sandy tragikus története csak a fejében okoz zűrzavart? Edgar Wright egy fantasztikus és vizuálisan is lenyűgöző természetfeletti thrillere 2021-ben nagyon jó filmként lett elkönyvelve. Anya ismét szuperül alakította a karakterét, csakúgy, mint A vezércsel című sorozatban.

Idő

Az Old nevű alkotás lett még nagy kedvenc idehaza és külföldön is, hiszen szinte minden “legjobb horrorfilmek” listáján szerepel. A történet szerint egy család elutazik egy szigetre, ahol szeretnének kikapcsolódni és a gondjaikat elfelejteni, de sajnos nem várt események sorozatába csöppennek. Egy természetfeletti helyre érkeznek, ahonnan nincs menekvés és az idő egyszerűen megállíthatatlan. A sziget egy része megdöbbentően és zavaró módon felgyorsítja az öregedési folyamatot. A film ezáltal nyújt a horror rajongók számára valami újat és egyben hátborzongatót, még ha nincs is tele rémisztő jelenettel. Emellett pedig elgondolkodtatja a nézőt, hogy milyen gyorsan is telik az idő, mennyire fontos minden egyes perc az életünkben. Rádöbbenünk, hogy meg kell élni minden pillanatot, amit csak tudunk, bármennyire is hangzik ez klisésen.

Antlers

Végezetül a horrorfilm ajánló utolsó darabjával zárjuk a sort. Ha valami sötétebbre vágynátok, aminek nem csak a témája, de a hangulata is eléggé lehúz a mélybe, akkor az Antlers című filmet nézzétek meg. A 2021-es évben ezt az alkotást is eléggé szerették, amiben egy furcsa lény kap főszerepet. Ez a szörnyeteg pedig nem más, mint egy Wendigo. Ritkán kapunk erről a mitológiai fajról bármiféle alkotást, ami még jónak is mondható, de ez a film, ad valami újat. Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen elismerés illeti Guillermo del Toro rendezőt, hogy egy ilyen remek és sötét világot hozott létre.

Ez lett volna a horrorfilm ajánló a 2021-es év felhozatalából. Esetleg, ha nem lenne elég a fentebb felsorolt alkotás, akkor itt van még pár: Kampókéz, ami egy 1992-es film feldolgozása és a Fűrész hagyatéka, azaz a Spiral című film. Ott van még a Vaksötét második része, valamint a V/H/S 94, ami ismét brutális felvételeket mutat be. Továbbá akadnak még ijesztő és hátborzongató horrorfilmek, mint például a Gaia vagy a Titánok. Nektek melyik volt a kedvencetek a tavalyi évből?

Hozzászólások