Könyvek

Kel Carpenter – Lucifer lánya

Ha szerettétek a Lucifer képregényadaptációs sorozatot, vagy csak mindig is kíváncsiak voltatok arra, milyen lehet az ördög gyerekének az élete, akkor A Kárhozottak királynője könyvsorozat nektek szól! Kel Carpenter urban fantasy regénye, a Lucifer lánya idén áprilisban jelent meg, rögtön a Gonosz kis játékok című folytatással együtt, a Könyvmolyképző Kiadónál Margittay fordításában.

Ruby Morningstar egy tetoválószalont vezet legjobb barátnőjével, Moirával Portlandben, szabadidejében pedig Bandita nevű mosómedvéjével foglalkozik. Teljesen hétköznapi életnek hangzik, azonban mindketten különleges erők birtokosai. Ruby egy félvér succubus, Moira pedig banshee. Hirtelen azonban kiderül, hogy minden, amit Ruby tudott önmagáról, az hazugság. Egy hihetetlenül jóképű idegen kiváltja a börtönből, majd három társával együtt előad egy teljesen valószínűtlen történetet a lány származásáról. Rubynak nem elég, hogy az őrült exe folyton felbukkan, és újabb esélyért könyörög, várhatóan még az Apokalipszis eljövetelét is ő okozza majd. A Négy Lovas elszántan próbálja meggyőzni, hogy fogadja el a sorsát, miszerint ő maga az ördög, Lucifer lánya.

Ruby egy vagány, talpraesett lány, aki küzd démoni mivolta ellen.

Már rögtön az első fejezetben megtudjuk, hogy a főszereplő sosem adja meg magát harc nélkül. Ruby hirtelen haragú, lobbanékony természetű, és nem fél kiállni magáért. Gyakran felelőtlenül viselkedik, de démoni mivoltának köszönhetően többnyire könnyen megússza a következményeket. A succubus életről keveset tudunk meg, akkor is inkább csak a negatív oldaláról hallhatunk. A lány harcol az ösztöneivel, és egy múltbéli esemény hatására teljesen megtagadja önmagát. Arra is fény derül, félvér származása miatt magára hagyta az anyja, így más árva démonok között nevelkedett a Földön. Az írónő egyáltalán nem avat be minket a világ működésébe, például az sem egyértelmű, hogy kik tudnak a különféle természetfeletti lények létezéséről.

Az Apokalipszis Négy Lovasa egy fordított hárem történetben!

Kel Carpenter alaposan kicsavarta az eredeti bibliai alakok szerepét, és milyen jól tette! Valószínűleg sosem gondoltuk volna, hogy a Háború, a Dögvész, az Éhínség és a Halál megtestesítői romantikus környezetben is feltűnhetnek. Ráadásul a Lovasok egy fordított hárem kapcsolatba bonyolódnak Rubyval, ugyanis mindannyian vonzódnak Lucifer lányához, akinek a védelmére teremtettek. A könyv rövidsége miatt keveset tudunk meg róluk, de még így is sikerült úgy megalkotni őket, hogy könnyen megkülönböztethetőek legyenek.

Meglepő módon Rysten, vagyis a Dögvész a legemberibb mindannyiuk közül, mert sokat időzött a Földön. Allistair az Éhínség, aki látszólag a legeltökéltebb abban, hogy megszerezze Rubyt. Laran, azaz a Háború nevéhez hűen robbanékony, és nem igazán tud mit kezdeni egy 23 éves lánnyal. A Halál, vagyis Julian csak néhány jelenet erejéig bukkan fel, de tulajdonképpen vezető szerepet tölt be a Lovasok között.

A történet izgalmas és fordulatos, de 175 oldal nagyon kevés.

Rubyval együtt mi is csak kapkodjuk a fejünket, hogy igazából mi következik most. A Lovasokkal való találkozása során egyből rázúdulnak az információk, és ideje sincs arra, hogy átgondolja, mit szeretne kezdeni mindezzel. Valójában persze nincs választása, hiszen be kell teljesítenie a sorsát. Eközben a hétköznapi problémáival is foglalkozik, de leginkább saját magával vív belső küzdelmet. Mindössze 175 oldalon át követhetjük Ruby kalandját, ami egy fantasy sorozat nyitókötetéhez nagyon kevés. Hiányoznak a háttérinformációk, nincs idő például a Lovasok vagy Moira alaposabb bemutatására sem, és mintha egyszerűen elvágták volna a történetet, úgy ér véget a regény. Szerencsére a folytatást is olvashatjuk már, ami nagyjából 50 oldallal bővebb, de egy kötetben élvezetesebb olvasmány lenne.

Figyelemfelkeltő, pokoli stílusú borítót kaptunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti designt, így Rubyt láthatjuk a borítón lángok társaságában. A női alak nem túl kidolgozott, igazából olyan tipikus fantasy főhős benyomását kelti, és a betűtípus sem volt a legjobb választás. Azonban a színek jól kiegészítik egymást, a tűz és Ruby kék haja pedig nagyon is vonzzák a tekintetet.

A Lucifer lánya egy ígéretes, humoros és izgalmas történet bevezetője, de rövidsége komoly hiányokat okoz.

Kel Carpenter szokatlan, de szórakoztató környezetbe helyezi az eredeti bibliai alakokat, és szókimondó stílusával könnyen eléri, hogy azonnal akarjuk a folytatást. A fordított hárem sem túl zavaró, sőt még inkább meg akarjuk ismerni a Lovasokat, hogy kiválaszthassuk a kedvencünket. Ruby mellett kiemelném Moirát, aki nagyon elkötelezetten védelmezi barátnőjét, és még a nála erősebbekkel is bátran szembeszáll. A mosómedve, Bandita pedig valószínűleg több egy furcsa kiskedvencnél, hiszen ő is mindenáron szembeszáll a lány ellenségeivel.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Susan Dennard – Truthwitch – Igazságboszorka

Hozzászólások