Média

Igaz történet: A lány a képen

Beszéljünk egy kicsit a Netflix legfrissebb dokumentumfilmjéről, ami egy újabb igaz történetet mesél el. A júliusban megjelent The Girl in the Picture, azaz A lány a képen az egyik legjobban keresett alkotás az online streaming szolgáltatón.

A rendezője, , aki már rengeteg hasonló sztorival ált elő, a szakterülete valószínűleg a krimi és a dokumentumfilmek készítése. A lány a képen arra összpontosít, hogy milyen szörnyűségeket tett Franklin Delano Floyd, valamint, hogy ki volt Suzanne Marie Sevakis.

A tragikus történetről röviden:

Egy fiatal anya titokzatos halála, és fia azt követő elrablása több évtizedes rejtélyt nyit meg. Nem tudni valójában kicsoda a nő, és a gyilkos szövetségi szökevény, aki az egész középpontjában áll.

A dokumentumfilm a Beautiful Child: A True Story of Hope, Horror, and an Enduring Human Spirit című könyvön alapul, amelyet egy oknyomozó újságíró írt, aki Tonya halálával és valódi kilétével, valamint Floyddal való furcsa kapcsolatával foglalkozik.

Még mielőtt megnéznétek A lány a képen című dokumentumfilmet, ismerjétek meg a szomorú és tragikus történetet!

Kicsoda Franklin Delano Floyd?

Az egész tragédia bonyolult. A férfi egy őrült megszállott volt, ráadásul gyilkos. Beszámíthatatlan tettei sok ember életét megkeserítették. Először is kezdjük azzal, hogy több álnevet használt (Warren Judson Marshall, Brandon Cleo Williams, Clarence Marcus Hughes, Trenton Davis, Preston Morgan, Kingfish Floyd), többször volt börtönben, ugyanis gyermekeket rabolt el, erőszakolt meg, valamint a nőkkel ugyan ezt tette. Pénzt lopott, betört bankokba, fegyveres összetűzésbe is került. Vér tapad a kezéhez, hisz megölte áldozatai nagy részét. Börtönbüntetései során a karma dolgozott, megerőszakolták az elítéltek, ami miatt öngyilkossági kísérletet követett el, sikertelenül. 1972-ben szabadult, de mit sem változott. Egy nőt megpróbált elrabolni, majd megerőszakolni, viszont a nő kiszabadult karmai közül. A Dial nevű hölgy feljelentette Floydot, aki ezek után már nem jelent meg a bíróságon, szökevénnyé vált.

1974-ben a Brandon Williams álnevet használta. Egy észak-karolinai kamionmegállóban találkozott Sandra Francis Brandenburggal, akinek négy gyermeke volt és egyedül nevelte őket. Floyd ígért neki minden szépet és jót, összejöttek, majd ezt követően össze is házasodtak.

Sandra a házasságuk elején egy hónapra börtönbe került. Hogy miért? Az sajnos nem derült ki. Floyd azonban ezt az alkalmat kihasználta és elrabolta a nő gyermekeit. Sandra hiába ment a hatóságokhoz, ott azt a választ kapta, hogy a mostohaapjukként jogában áll elvinnie őket. A későbbiek folyamán az édesanya megtalálta két középső lányát egy helyi egyház által működtetett szociális csoport gondozásában, azonban a legidősebbet, Suzanne-t sosem kapta vissza, valamint legfiatalabb gyermekének, Philipenek csak 2019-ben derült ki holléte. Sandra, ma Sandra Willett néven ismert.

Ki volt Suzanne Marie Sevakis?

Tehát a gyerekek közül hárman megszabadultak az őrült erőszaktevő gyilkostól, de Suzannenak ez nem adatott meg, Floyd sajátjaként nevelte őt. Suzanne Marie Sevaki, nevét a fent említett film végéig nem ismerjük meg, valamint a valóságban is csak 2014-ben, halála után derült ki a valódi kiléte.

A lányt elrabolta Floyd valamikor 1973 és 1975 között és sajátjaként nevelte. Akkoriban Sharon Marshall néven volt ismert, míg Floyd a Warren Marshallt használta. A fiatal tinédzser 1986-ban érettségizett le a georgiai Forest Parkban, majd teljes ösztöndíjat szerzett a Georgia Institute of Technology iskolába, hogy repülőgép- és űrmérnöki szakot tanuljon, de terhes lett. Kiderült, hogy nem Floyd volt az apa, ami miatt elköltöztek és újra nevet váltottak. Floridában, 1988-ban megszülte gyermekét, majd a férfi feleségül vette és így sajátjukként nevelhették fel. A Clarence Marcus Hughes és Tonya Dawn Tadlock álneveket kezdték használni, a “közös gyermekük” pedig Michael Anthony Hughes néven volt ismert.

Évekkel később kiderült, hogy Sharon egy lányt is szült, akit sikerült örökbe adnia. A neve Megan. Róla a dokumentumfilmben tudhatunk meg többet.

A lány halálnak oka

1989-ben Floyd és Suzanne (akiket akkor ugye Clarence Marcus Hughesként és Tonya Dawn Hughesként emlegettek), az oklahomai Tulsában éltek. Tonya táncosként dolgozott egy sztriptízbárban, ahol megismerkedett egy másik férfival, Karen Parsley-vel. Azt tervezték, hogy elszöknek, hiába fenyegetőzött Floyd azzal, hogy megöli a nőt és gyermekét, végül 1990-ben valóban elszöktek. Románcuknak azonban végzetes kimenetele volt. Ugyanabban a hónapban megtaláltak a nő holttestét egy autópálya szélén fekve, száz mérföldre Oklahoma Citytől. Súlyos zúzódásokkal és koponya tövénél nagy hematómával szállították az Oklahoma City-i Presbyterian nevű kórházba. Sérüléseibe sajnos belehalt. Mivel élelmiszereket szétszórva találtak körülötte, a rendőrség azt feltételezte, hogy hátulról ütötték le, emiatt pedig nyomozásba kezdtek.

Amikor Floyd (Clarence álnéven) másnap megérkezett a kórházba, azt állította, hogy elaludt, amikor az asszony a boltba indult. Ettől függetlenül őt tartották a fő gyanúsítottnak. Ráadásul 1990-ben a pár a 18 éves Cheryl Ann Commesso (Tonya egykori munkatársa) 1989-es eltűnésének kapcsán is szóba került. A nő ugyanabban a sztriptízklubban táncolt, mint Suzanne, majd nyoma veszett, miután összetűzésbe került Floyddal. Commesso halálát 1995-ben megerősítették, Floydot pedig gyanúsítottként kezelték.

Michael elrablása, halála

Tonya halálát követően a rendőrség nevelőszülőkhöz helyezte a fiát, Michaelt. Viszont Clarence, Tonya volt férje azt állította, hogy Michael az ő fia és harcolni fog a felügyeleti jogért. Később bebizonyosodott, hogy a fiúnak nem ő a biológiai apja, amin felbőszülve Clarence besétált az iskolába és fegyverrel kényszerítette az igazgatót, hogy vigye Michael osztálytermébe. Mindezek után a fiút és az igazgatót is beültette a kisteherautójába, majd egy erdős területen a férfit kirakta a kocsiból és egy fához bilincselte és elszáguldott Michaellel. Az igazgató túlélte a Floyddal való találkozást és hamar rátaláltak.

Fény derül az igazságra

Ekkor kezdett el összeállni a kép. A titkok és az álnevek használata kiderült. A rendőrség felfedezte, hogy Tonyát valójában Sharon Marshallnak hívják, egy lánynak, akit mostohaapja, Franklin Floyd elrabolt és bántalmazott. Összerakták a képet, hogy ki kicsoda és milyen szörnyűségeket tett a férfi, majd azonnal körözést adtak ki rá.

Az emberrablás után két hónapra elkapták Floydot a fiú nélkül, Michael hollétéről sokáig nem volt hír. Sok tévhit volt, hogy hogyan végződött a gyermek sorsa. Végül Floyd 2015-ben egy az FBI-nak adott interjúban elismerte, hogy még aznap megölte Michaelt, mikor elrabolta, úgy, hogy kétszer tarkón lőtte. A rendőrség sajnos nem találta meg a holttestét, úgy vélik, hogy vaddisznók falták fel őt.

A teherautóban azonban további bizonyítékokra tettek szert, több fotó is azt mutatta, hogy Suzanne szexuális zaklatását nagyon korán, még gyermekkorában kezdték el. A hatóságok olyan képeket találtak róla, amelyeken szexuális pózokban szerepelt, különböző életkorban, egészen négy éves korától kezdve.

Floyd a halálsoron

Franklin most a halálsoron van, miután bevallotta Michael meggyilkolását és korábban elítélték felesége és Cheryl Commesso meggyilkolásáért. Ez lenne ennek az igaz történetnek a vége.

A The Girl in The Picture, azaz A lány a képen ezen tragédiák sorozatát meséli el, amiben minden szereplő valódi áldozata volt Floyd őrült, gyilkos és megszállott játékának. Az alap történetet ismérvén sokkal átláthatóbb képet kaphatunk a film által, így ez senkit ne tántorítson el attól, hogy megnézze. Az egész történet kiteljesedik, ha meg nézitek a Netflix dokumentumfiljét.

Képforrás: www.imago-images.com

Hozzászólások