Könyvek

Clara Dupont-Monod – Egy közülünk

Az Egy közülünk tipikusan az a könyv, aminek már a borítója is lélegzetleállító. A General Press Kiadó jóvoltából lehetőségem adódott elolvasni ezt a nem túl hosszú, ámde annál szívhez szólóbb történetet. A sztori egy varázslatos helyen, Cévennek hegyeiben játszódik, ami már önmagában lenyűgözött.

Család mindenekfelett

Mindenkinek az életében vannak meghatározó pillanatok, olyan dolgok, tettek, történések, amelyek belénk ivódnak, amiktől nem tudunk szabadulni, de általában nem is akarunk. Ezek azok a dolgok, amelyek befolyásolják azt, hogy kik vagyunk valójában, alakítják és formálják a személyiségünket. Az alkotás egy olyan családot mutat be, ahol a harmadik gyerek “szabálytalan”, legalábbis az író ezzel a jelzővel illeti őt. Egy előre nem látott idegrendszeri betegséggel született, aminek hatására a rövid életét is szinte végig csecsemőként tölti. A teste bár öregszik, az agya azonban ugyanolyan marad.

Ebben a regényben nemcsak róla, hanem a testvéreiről is szó van, akik mindegyike máshogy reagál a kicsi érkezésére. Sajnos itt a születés után diagnosztizálták a betegséget, így a szülők nem tudtak mit tenni, nem tudtak rá felkészülni, így a többi gyermeknek sem volt lehetőségük elmagyarázni a helyzetet. Rémálom, de bele kellett törődniük, el kellett fogadniuk, hogy ez ellen nem tudnak mit tenni, csak annyit, hogy a lehető legjobb életet biztosítják a kisfiú számára.

Mindenki máshogy reagál

Az egészben az volt az érdekes, hogy amíg a legnagyobb testvér szinte eggyé vált a fiúval, addig a középső haraggal tekint rá, elutasítja az öccsét, azonban akadnak esetek, amikor a kisfiúnak szüksége van rá, ilyenkor azonnal ott terem, hogy segítsen neki. A legkisebb testvér pedig teljesen a háttérbe szorul a család életében, ettől függetlenül tartja magát és igyekszik mindent megtenni azért, hogy ne nehezítse az életüket.

A helyzet tehát nagyon megható, érzékeny és elgondolkodtató. Mindenki a maga módján dolgozza fel a történéseket, azonban egy dolog biztos, a családnak össze kell tartania. Bár hozzá kell tenni, hogy manapság már kevés esély van arra, hogy egy ilyen betegséget ne lássanak előre az orvosok. A történet mégis azt latolgatja, hogy mi van, ha ez mégsem sikerül. Rengeteg benne az érzelem, amik széles skálán mozognak. Akad benne düh, szeretet, támogatás, félelem, bánat, csalódottság, azonban egyik sem veszi át a hatalmat a szereplők felett.

Egy közülünk történetvezetés

A legkülönlegesebb dolog pedig az, hogy itt nem a megszokott leírást olvashatjuk. A szemszög teljesen más, rendhagyó, azonban pont ez adja a történet szépségét. A több részből álló sztori a testvérek életét mutatja be, hogy ők hogyan és miként élik meg a dolgokat. A harmadik rész teszi fel tulajdonképpen az “i”-re a pontot, hiszen itt az édesanya és az édesapa kap még egy lehetőséget, egy egészséges gyermeket, akinek már maga a létezése is egy kész csoda, akinek a sorsa, hogy megmentse a szüleit.

Persze akadtak benne túlzások, de valahol nem bánom, mert így tényleg olyan regényt kaptam, amit érdemes volt elkezdeni. Rövid, ámde velős, így tökéletes megoldás estékre, egy hétvégére, amikor valami komolyat, ámde különlegeset vennénk a kezeink közé. Az üzenet teljesen egyértelmű, bár véleményem szerint mindenki máshogy éli meg, így nem lövöm le a poént.

Köszönet az Egy közülünk című alkotásért a General Press kiadónak!

Paige Toon – Amikor megláttalak

Hozzászólások