Könyvek

Nicholas Sparks – Álmok földjén

Nicholas Sparks korunk egyik legnépszerűbb írója, akinek köteteiből számos film készült már. Romantikusabbnál-romantikusabb, emellett megható, tanulságos könyvei vásznon is könnyeket csaltak már a nézők szemébe. Emiatt is reméltem, hogy legújabb regénye, az Álmok földjén is elvarázsol majd!

A történetről

A történet két szálon fut, amelyek a végére érnek össze. Megismerhetjük a tehetséges zenészt, Colby-t, aki álmait hajtaná, azonban az élet közbeszólt számára és családja farmját kell, hogy irányítsa. Lehetőséget kap, hogy Floridában zenélhessen, ahol megismerkedik a szintén zenekedvelő Morgan-nel, aki a barátnőivel érkezett a St. Pete Beach-re. A lány célja, hogy híres sztár lehessen Nashwille-ben. A két fiatal nem csak a zenében találja meg a közös nevezőt, hanem lelkileg is közel kerülnek egymáshoz.

A másik szálon megismerhetjük Beverly-t, aki kisfiával kénytelen elmenekülni férje elől. Egy kisvárosba költöznek, ahol nyugalmat remélnek.

Szomorú visszaemlékezésekből ismerhetjük meg Colby és családja életét

Colby célja mindig is  az, hogy zenélhessen, ám ezt keresztülhúzza az, hogy nagybátyja – aki feleségével felnevelte őt és testvérét – meghal, a hatalmas farmnak pedig segítségre van szüksége. Colby nagynénje mindezt nem tudja ellátni egyedül, ezért a hazaérkező nővére és annak gyermeke is besegítenek a gazdaság ellátásában. Rövid időn belül az adósságaikat is rendezni tudják, illetve fejleszteni is sikerül a farmot. Colby emiatt félretette álmait, a gazdálkodás lesz az élete. Amikor rendeződött az észak-karolinai élete, s úgy tűnik rövid időre nélkülözni tudják őt, lehetőséget kap, hogy kiszabaduljon és kis időre egy bárban zenélhessen. Ettől függetlenül minden nap és pillanatban aggódik családjáért, nagynénjéért, illetve a farmért, hogy minden rendben menjen.

Átlagos karakterek

Megismerhetjük Morgan-t, aki egészen más közegből jött, mint Colby. Szülei gazdagok és a képzettsége is magas ahhoz, hogy megvalósíthassa álmát. Azonban Colby és Morgan kapcsolata is eléggé kiszámítható volt, bár a fiú egyáltalán nem a randizás kedvéért utazott el otthonról. Azonban Morgan nagyon meggyőző, hamar egy hullámhosszra kerülnek, és vonzódni kezdenek egymáshoz. Colby számára viszont a család a szerelemnél is fontosabb és bármit megtenne a betegeskedő nagynénjéért és nővéréért. Elengedi Morgan-t, hiszen az ő karrierje is fontos mérföldkőhöz ér, lehetőség várják Nashwille-ben.

Beverly sorsa nem átlagos. Menekül, retteg, fél bántalmazó férjétől. Nem tudja kontrollálni az életét, rágódik, visszaemlékezik a múltra, de  folyton attól szorong, hogy mikor talál rájuk Gary.

A karakterek azonban nem lopták be magukat a szívembe. Egyhangúak, nem igazán szerettem meg egyiküket sem, Beverly folytonos rettegése is inkább csak nyomasztó volt. Colby-t a családhoz kötött hűsége tette szimpatikussá, mert bár mindent megtett volna ő is a sikerért, imádta a floridai zenélést, mégis rögtön eldobta mindezt, amikor hívták.

Nicholas Sparks a szerelmi szál mellett egy bántalmazott asszony életét is beleszövi a történetbe

Ami a legmeglepőbb volt a sztoriban, az a két szál egyesülése. Colby bármit megtesz családjáért, eldob mindent amikor egy komoly telefonhívást kap, hátrahagyva Morgan-t, a zenélést azért, hogy hazautazhasson. A végén fény fény derül arra, hogy mi köze Beverly történetének Colby-éhoz. Megérthetjük, hogy miért ragaszkodik egymáshoz a testvérpár, szülei halálának ellenére is. Azt viszont nehéz eldönteni, hogy mi volt az író célja mindezzel, a történetet nem viszi előbbre. Bár sajnálatos a maga a nemében Beverly élete, azonban nagyon nyugtalanítóak voltak ezek a fejezetek, a folytonos félelemben élő anya és fia.

Sparks a remek műveivel etalon volt, emiatt is szerettem volna elolvasni az Álmok földjén című regényét. Azonban számomra kissé vontatott, olykor erőtlen, kevés izgalmat tartalmazó lett a kötet. Rövid fejezetek jellemzik, hosszú monológokkal, kevés párbeszéddel. Reménykedtem, hogy a közepétől beindul a sztori, és bár meg is történt mégsem fogott meg annyira, mint az előző kötetei. Egy könnyed, romantikus könyv, amelybe beleszőtte a tragédiát, a drámát, betegséget, végére pedig azt amit már többen is megtettek: a szerelem mindent megold.

Ami nagyon szimpatikus volt, és át tudtam érezni, az az, hogy Colby szülei halála miatt, nagyon ragaszkodott a nagynénjéhez, aki felnevelte őt. Akárcsak a testvéréhez. A regény alapvető pillére a család fontossága, az, hogy egy fiú képes mindent félretenni amiatt, hogy segítsen.

Azt hiszem nem ez volt Sparks legjobb írása, de aki szereti az ő munkásságát, stílusát, mindenképpen adhat neki egy esélyt!

Recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Clare Pooley – Rendhagyó szabályok ingázáshoz

Hozzászólások