Geek

Hikikomori – egy játék a bezártságról

Ahány ember, annyiféle, de veszélyek mindenkire leselkednek, éjjel és nappal egyaránt. A kérdés csak az, hogyan állsz hozzá a téged ért csapásokhoz. Túlteszed magad rajtuk? Vagy hagyod, hogy a negatív érzelmek maguk alá temessenek? Ki se lépsz a házból?

Bármilyen képtelenségnek is tűnik, vannak, akik az utóbbira igennel válaszolnának. Japánban őket hikikomorinak, avagy modern remetének hívják. Egy házban, gyakran egy szobában élnek, elizolálva magukat a társadalomtól és minden szociális kapcsolattól. Hat hónap bezárkózottság után számít valaki hikikomorinak és vannak, akik évtizedekig nem hagyják el otthonukat. Csak Japánban a tavalyi adatok alapján több mint hatszáz-ezer ember része ennek a jelenségnek, de regisztráltak eseteket Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Svédországban és Franciaországban. 

Girl Alone

Mégis úgy tűnik, kevesen tudnak róla, éppen ezért hozta létre a fleximindg a Girl Alone-t, egy egyszerű játék viszonylag szimpla feladattal: beszélj a lánnyal, érdemeld ki a bizalmát, alkoss egy hidat közte és a külvilág között. Etesd, takarítsd ki a szobáját, adj neki ajándékokat, ruhákat, hogy közelebb kerülj hozzá. Ha a párbeszédek alatt jól válaszolsz, el tudod érni, hogy a lány felbátorodjon és elhagyja a házat. Néha visszaesik, elbizonytalanodik, de a te segítségeddel egyre közelebb jut a nagyvilághoz és vele együtt a gyógyuláshoz.

Nem sok terapeuta foglalkozik külön csak a hikikomorikkal, de akik erre specializálódtak, egyetértenek abban, hogy a családtagokkal való jó kapcsolat, valamint azok kioktatása a betegségről elengedhetetlen a gyógyuláshoz. A karaktered éppen ezért el sem hagyja a ház területét. Részmunkaidőben dolgozik, de mindig ott van, közel a lányhoz. A köztük lévő kapcsolat ezért inkább családi, mint romantikus, törődésen és megértésen alapul. Persze a történet három végkimenetellel zárulhat, így a viszony is variálódik.

Halk, a játszóházak hangulatát idéző háttérzene, aranyos dizájn és a szereplők chibi stílusban, lekicsinyített, dundi végtagokkal és aránytalanul nagy fejjel való ábrázolása. Cuki, gyerekbarát, és a célját is eléri: felhívja a figyelmet egy globális problémára. Könnyen érthető, még azoknak is, akik nem annyira ismerik a Távol-keleti kultúrát.

Aktuálisabb nem is lehetne ez a téma, ugye? Hiszen a pandémia miatt a legtöbben bezárkóznak, az ingerszegény környezet és a stressz változatlan jelenléte az iskola vagy a munka miatt a depresszió esélyeit is megnöveli. Homeschool, home office, internet-központú oktatás, élet egy kis dobozban. Ha ennek vége, a legtöbben örömükben sírva fognak emberek közé menni – lesznek viszont, akik évekre otthon maradnak.

Genshin Impact – a tavalyi év egyik legjobb játéka

Hozzászólások