Megnéztük a 365 nap második részét

2020-ban mutatta be a Netflix Blanka Lipinska regényadaptációját, a 365 napot. Az utóhangja azonban megosztó volt a kritikusok és a nézők körében is, hiszen leginkább az erotikus jelenetekkel megtűzdelt film a maffia körül mozog.

A 365 nap elég botrányosra sikeredett. Az első részben megismerkedhetünk a szereplőkkel, Laurával, átlagos lengyel lánnyal, aki élvezi az életet, és arra nem számít, hogy őt egy olasz maffiavezér szemelte ki magának. Egy estén elrabolják a lányt, aki megtudja, hogy Massimo (Michele Morrone), már jó ideje figyelte őt. Elmondja Laurának, hogy 365 napja van arra, hogy beleszeressen, ha nem történik meg elengedi. A férfi biztosra veszi, hogy mindez megtörténik, így elhalmozza mindennel. Ahogy együtt töltik az időt, közelebb kerülnek egymáshoz, Laura szerelmet vall a férfinak, akivel az esküvőjüket kezdik el tervezgetni, majd Laurát a film végén baleset éri.

Nem sokat beszélgetnek a második részben

A történet folytatásában Laura (Anna Maria Sieklucka) és Massimo az esküvőjére készülnek. Elég furcsa, hogy az előző film végén Massimo (Michele Morrone) sírva rogyott össze, mert hírt kapott arról, hogy Laurának balesete volt, arról viszont nem szól a fáma, mi történt akkor.
Visszatérve a sztorira, a pasi nem vesztegeti az idejét, még az esküvő előtt azonnal asztalra dönti aráját, amit Laura barátnője meglát. Ezzel legalább egy kis humor is került a jelenetbe, bár inkább csak elmosolyodik az ember rajta, mintsem nevet. Az esküvő után a pár nászútra megy, ami még akár jó is lehet, sőt a jelenetekben szuperebbnél, szuperebb helyeket láthatunk, beszélgetésre nincs is szükség. Az erotikus jelenetek száma azonban megnő, Laura úgy látszik beleszokott Massimo által képviselt világba, hiszen az együttléteiket már ő is irányítja.
A nászút után Massimo sokat törődik a munkával, míg Laura a maffia feleségek életét éli, ám elhanyagoltnak érzi magát. Ezt férje szemére is veti. Massimo azonban igyekszik neje kedvére tenni, például egy divatcég vásárlásával, csak néha tegye azt amit elvár tőle. Laura ettől függetlenül élvezi a luxust és azt ami körbeveszi.

Megjelenik Nacho, aki nem is az, akinek mondja magát

Laura unatkozik, miközben megjelenik Nacho (Simone Susinna), a kertészfiú. Az ember azt gondolná, hogy hirtelen a Született feleségekbe csöppent, mert elég egyszerű a képlet. Laurának megtetszik a jóképű férfi, és ez fordítva is igaz.  Elpanaszkodja mennyire unalmas az élet, mikor férje dolgozik, miközben szemügyre veszi Nacho-t.
Laura az egyik szobában egy borzasztó dolgot lát meg, amely miatt megkéri Nacho-t vigye el őt. A közös együtt töltött idő alatt jobban megismerik egymást, közelebbi viszonyba kerülnek, sőt Laura még álmában is fantáziál a férfiról. Azonban Nacho körül nem minden kerek, de erre már az első megjelenésekor is számítani lehetett. Kertész létére gazdag, megvan mindene, sőt, néha elég furcsa találkozókra jár.

Néhány perc akciót kaphatunk a végére

Ha már maffia, akkor az ember egy kis akcióra számít, mert azért ebből a sztoriból többet is ki lehetett volna hozni. Azonban a filmben, amellett, hogy alig beszélnek és a szex a fő mozgatója. Egy kis bonyodalmat is beleszőnek, de azért nagyon hiányzik az izgalom. A végén azért kaphatunk belőle. Nacho apjánál egy kis keménykedés folyik a két maffiavezér között, ám rájönnek, a veszélyt nem Nacho jelenti.

Változóan fogadták a filmet

A 365 nap második része nem aratott mindenkinél túl nagy sikert, bár a rajongók most is elragadtatva beszéltek a filmről. Ugyanakkor nem lehet elfelejteni azt, hogy eléggé megosztó volt az adaptáció, már az első bemutatása alkalmával is. Azért, ha jobban beleássuk magunkat a 365 nap egészébe, elgondolkodtathat bennünket az a tény, hogy Laura egy átlagos lányként csöppen bele a luxusba, aztán az egyik olasz maffia család fejének a felesége lesz. Akarja, hogy foglalkozzanak vele, de mégse szóljon bele Massimo a dolgaiba. Ki érti? Próbálnak egy kis bonyodalmat belecsempészni, hogy érdekessé váljon a maffia szál, amelyben ki más lenne a központ, mint Laura. Férfiak vadul próbálják védeni a nőt, akibe mindketten szerelmesek.
Laura karaktere egyáltalán nem fogott meg, még csak meg sem irigyeltem, pláne mennyire unta magát a birtokon. Pedig luxus kocsival furikázhatott, cégvezető lett, ráadásul férje minden kívánságát leste, ha már az erotikára visszatérünk. Massimo a hős szerelmes férfi képében tetszelgett, aki óvja védelmezi kedvesét, csodás helyekre viszi, megteremt mindent. Nacho-ra hárult a harmadik fél szerepe, aki egyébként is magával vitte volna Laurát, de csak kapóra jött, hogy Laura el akart tűnni a birtokról. Számomra Nacho is átlagos volt, kicsit keménykedett, szerelmes lett, de ezzel sem tudott meghatni.
A jelenetek alatt számtalan zenét is hallhatunk, a drámával végződő film végén, és a főszereplőt alakító Michele Morrone dala is felcsendül.

Összességében egy unalmas bonyodalommal megtűzdelt, átlagos színészi teljesítményt nyújtó film lett. Őszintén, ha választanom kellene, akkor az első részt nézném meg inkább, abban még azért volt némi izgalom és feszültség. Ha ajánlanom kellene, a Szürke ötven árnyalatához hasonló, de gyengébb filmet kap az, aki a 365 nap: Ma filmet megnézné.

Hozzászólások