Utazás

Tavaszi kirándulóhelyek a Dunántúlon

A tavasz beköszöntével az emberek egyre jobban vágynak a friss levegőre. A koronavírus járvány csak rátesz egy lapáttal, hogy mindenki szabadulni akar, kirándulni szeretne, új helyeket megismerni, nagyokat sétálni. Mostani összeállításunkban olyan lehetőségeket mutatunk meg nektek, ahova érdemes elmenni egy kis kiruccanásra. 

A Dunántúl is számtalan lehetőséget biztosít a túrázni vágyók számára. A tavak, hegyek, illetve a Kisalföld is értékes látnivalókat kínálnak, akárcsak a kastélyok, várromok és a kilátók.

Nyugat-Dunántúl

Az  Alpok vonulata, a Rábaköz, a folyók és a Fertő-Hanság Nemzeti Park is rengeteg különlegességet tartogat, így érdemes ellátogatni a tájakra.  Sopron – amely Bécshez is közel van – történelmi hangulatú belvárosa, a Tűztorony, Kecsketemplom, Széchenyi-tér is visszahozza Sopron hangulatát,  illetve a kirándulásokban gazdag Soproni-hegységhez tartozó Lővérek is. Kilátókban sincs hiány, hiszen csodálatos látvány tárul elénk a Károly-kilátóból, illetve Sörházdombi kilátóból is.

Soprontól nem messze Fertő-tó környékét is érdemes megnézni, nagy sétákat lehet ott tenni. Ha a járványnak vége, bátran ajánljuk a fertődi Esterházy-kastélyt, illetve Nagycenken található kastélyt, melyben Széchenyi István a gyerekkorát töltötte.
Fertőrákos is hasonlóképp bővelkedik látnivalóban, hiszen itt található a kőfejtő, ami például A kőszívű ember fiai című filmben is megjelent.

Győr belvárosa, szintén történelmi hangulatot hordoz magában, a macskaköves utcák, a régi típusú épületek, mind-mind a régmúltról árulkodnak. Egy nagy séta keretében megtekinthető a Káptalan-domb, ahol a Püspökvár, Nagyboldogasszony-székesegyház van. Körbe lehet nézni a Széchenyi-téren, a Duna és a Rába folyók találkozásánál a rakparton vagy a Kossuth-hídon, ahonnan remek panoráma nyílik. Nem véletlenül nevezik Győrt a Vizek városának.
Győrtől nem messze, a Szigetköz is remek kirándulóhely lehet. A Duna és a holtágai mentén nézelődhet az arra látogató. De Pannonhalmán a tanösvényt is érdemes megnézni, illetve az arborétumban is tehettek egy sétát.

Vas-megye főbb látnivalói közé tartozik a szintén régmúltú Szombathely és Kőszeg. A történelme miatt is fontos városok, bővelkednek a kirándulóhelyekben, hiszen már csak a belvárosi rész miatt is érdemes oda utazni. A kőszegi Jézus Szíve templom vagy a Jurisics Miklós vármúzeum is látogatható. Akárcsak a szombathelyi Savaria Múzeum vagy a Csonakázó. A barokk Fő tér és a történelmi témapark is szuper program lehet bárki számára.

Kám községbe látogatók megcsodálhatják a Jeli arborétumot, amelynek területe több mint 100 hektár, ne hagyja ki senki az Őrségi Nemzeti Parkot sem. A tájvédelmi körzet tele van látnivalóval, hiszen gazdag állat és növényvilága, de tanösvényeken is sétálhat az oda látogató.

Közép-Dunántúl

Izgalmas helyekből nincs hiány az ország ezen részén sem. Magyarország északi része, a Bakony és a Balaton is csodálatos látványt ad az oda látogatóknak.
Esztergomban érdemes megnézni a fellegvárt, a bazilikát, de kihagyhatatlan a Mária Valéria híd, sőt, a Duna partján is kellemes sétát lehet tenni. Akárcsak Visegrádon a várban, ahonnan a Duna-kanyarra nyílik kilátás, és lenyűgöző panoráma tárul elénk.
Ajánlott körülnézni Tatabányán és Tatán is. Tatabányán a Turul madár szobrához lehet kirándulni, míg Tatán az Öreg-tavat csodálhatják meg az oda érkezők.

Veszprém megyébe érve sorra válogathatunk a szebbnél szebb helyek közül, hiszen a Balaton és környékén rengeteg látnivaló akad. A sümegi vár, Nagyvázsony, Szigliget, Döbrönte, Várpalota, Csesznek is bővelkedik várromokban és kastélyokban. Kihagyhatatlan a zirci arborétum is, hiszen gyönyörű növények között lehet andalogni. Érdemes szintén kirándulást szervezni Keszthelyre, Tihanyba vagy Balatonfüredre, ahol hangulatos sétát tehettek.
Érdemes megnézni a Bakony értékes kincseit, hiszen a hegyekben való túrázás alkalmával látogathatjuk meg a Római fürdőt, de a Cuha-patak mentén a szurdokban a tanösvény is remek kiránduló helyszín. Veszprém történelmi belvárosát is érdemes megtekinteni. Akárcsak Székesfehérvárat, hiszen Veszprém mellett a másik nagy múltú városunk. A Velencei-tó körül kerékpározni, sétálni lehet, és jobb időben lehetőség van a fürdőzésre is.
Fejér megye híres kastélyai pedig lehetőséget kínál elmélyülni a történelemben is, bár a járvány miatt korlátozottak a lehetőségek.

(forrás: https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/pecs-erdekessegek)
Dél-Dunántúl

A Balaton déli vidéke is bővelkedik a kirándulóhelyekből. Ott van például Siófok, Fonyód vagy Zamárdi, de említhetnénk a Balaton partján fekvő települések bármelyikét vagy a dél-balatoni borvidéket is. Somogy megyeszékhelye Kaposvár is megér egy sétát, de a somogyvámosi Krisna-falu is sok érdekességet rejt.
Pécs már alapból bővelkedik a látnivalókban, hiszen a mediterrán hangulatú város gazdag a történelmi kincsekben. Az ókeresztény sírkamrák, török kori emlékek, több múzeum várja az oda vágyókat.

Érdemes ellátogatni Szigetvárra, Siklósra vagy Pécsváradra, de ne hagyjátok ki Villányt sem. Abaligeten megtekinthető a cseppkőbarlang vagy a tó, akárcsak  Orfűn.  Harkányba és Szigetvárra is ajánlott elutazni, hiszen mindkettő híres a gyógyvizeiről.

Jó kirándulást kívánunk!

Teleki-Degenfeld kastély, a barokk csoda

Kiemelt kép forrása (https://csodalatosbalaton.hu/programok/gasztro-programok/kisfaludy-szuret-2019-sumeg/)

Hozzászólások