Könyvek

J.-F. Mallet: Simplissime – A világ legegyszerűbb szakácskönyve

Az Alexandra Kiadónak köszönhetően lehetőségünk akadt egy újabb könyvet a kezeink közé venni. Kivételesen nem egy regényről van szó, hanem a világ legegyszerűbb szakácskönyvéről. A cím tükrözi azt, hogy mit rejtenek a lapok, hiszen J.-F. Mallet a lehető legérthetőbb módon próbál minket bevezetni a főzés tudományába. Ez a könyv azoknak is tökéletes, akik kevésbé jártasak a konyhában, vagy épp alig van idejük azon tanakodni, hogy mit főzzenek vacsorára.

A receptek egyetlen szempillantás alatt elolvashatóak és néhány egyszerű mozdulattal elkészíthetőek. A leírás szerint szuper jó, szuper gyors és minimális utánuk a mosogatnivaló. Minden egyes ételhez maximum 6 hozzávaló szükséges. Rövid előkészítést igényel, aztán csak hagyjuk főni vagy sülni a sütőben. Nagyon rövid leírású receptekről van szó, amik egyszerűek, világosak és pontosak. A receptek mellé készült fotók igazán étvágygerjesztőek, ráadásul a hozzávalókról is készült egy-egy kép, ezáltal nagyon szellős oldalakat kapunk.

A könyvet J.F. Mallet készítette el, aki többéves tapasztalat alapján állította össze. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy “Mit főzzek ma este?”. Sok esetben nem az a gond, hogy nem tudunk főzni, hanem az, hogy sem inspirációnk, sem lelki erőnk kitalálni egy hosszú nap után, hogy mit készítsünk el a konyhába, ami finom, gyors és nem a szokásos rizs és csirke egy kis brokkolival. Fontos, hogy ha családot tart fent az ember, aki mindenki számára ízletes legyen, néha új ételt tegyünk az asztalra, minimális eszközigénnyel. Ez a könyv gyors és könnyű mindennapi recepteket tartogat az olvasók számára.

Az első lapokban leírja, hogy mik azok a hozzávalók, amik mindenképpen legyenek otthon, ha ebből szeretnénk főzni. Ide tartoznak a konzervek, a zöldfűszerek, olajok, tészták és szójaszószok. Olyan technikákat használ, amelyek senki számára nem bonyolultak, mint a tésztafőzés, a pácolás, a párolás és sűrítés. Felhívja a figyelmet azokra a konyhai eszközökre, amikkel rendelkeznünk kell, de tartozik a habverő, a botmixer, a robotgép és a turmixgép.

Az első receptek között van az oregánós parmezánchips, a sajtos csiga leveles tésztából, a füstölt lazac tejszínhabbal, illetve a karfiolkrémleves szezámolajjal. A vége felé már “bonyolódnak” a receptek, hiszen sok esetben szükséges hozzájuk bárányhús, borjúhús, kucsmagomba, de akár még keszegfilé is. Persze mindezeket tudjuk helyettesíteni és a saját ízlésünkre formálni, de nagyon jó alapot nyújt egy-egy főzés alkalmával.

Csakis ajánlani tudom, ha egy egyszerű, de nagyszerű receptes könyvet keresel, ami esztétikusan készült el. Alig pár hozzávalóból egy igazán finom vacsorát lehet összedobni az egész családnak!

A recenziós példányt köszönjük az Alexandra Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/george-r-r-martin-tuz-ver/

Hozzászólások