Könyvek

Lynette Noni – A ketrec

Tavaly decemberben volt szerencsém elolvasni Lynette Noni A gyógyító című YA dark fantasy trilógiájának nyitókötetét. Az ausztrál bestsellerszerző történetében minden megvan ahhoz, hogy elvarázsolja például az Üvegtrón sorozat rajongóit, mert egy hihetetlenül erős fiatal lányról olvashatunk, aki csak magára számíthat egy kegyetlen és titkokkal teli világban. Most végre a kezembe került a második rész, A ketrec, amely 2024 márciusában jelent meg Szujer Orsolya fordításában, a Maxim Kiadó gondozásában.

Kiva Meridan túlélt tíz évet a hírhedt halálbörtönben, ahol a Végzet Próbáját is sikeresen teljesítette. Amikor sikerült megszöknie Jaren Vallentis herceg és a testőre, Naari segítségével, nem gondolta, hogy egy újabb kalitkában találja magát. A királyi család palotájában a lány a bosszút tervezgeti, és felkeresi a rég nem látott testvéreit. A Vipera és a Sakál álarca mögé rejtőző Zuleeka és Torell átvették a lázadók vezetését, miután az anyjuk életét vesztette a Zalindovban.

Kiva próbál hűséges lenni a testvéreihez és a lázadókhoz, de eközben megkedveli Jaren családját is. A herceg mindent megtenne a népe biztonsága érdekében, és nem is sejti, hogy saját maga vezette be az ellenségét, a Corentine vérvonal leszármazottját a palota falai közé. A lány egyre jobban belegabalyodik a hazugságok hálójába, és megkérdőjelezi a lázadó mozgalom céljait.

Hiába szabadult ki a börtönből, Kiva ismét kalitkába kerül.

A tizenhét éves Kiva az élete nagy részét a Zalindovban töltötte, ahol a beteg rabokat gyógyította. Mindvégig abban reménykedett, hogy a családja eljön érte, de végül a Végzet Próbájának és Jaren hercegnek köszönhetően menekült meg. Vele tartott a tizenegy éves Tipp is, aki majdnem meghalt a börtönben, de a lány mágiája megmentette. Kiva és a kisfiú a Vallentis család palotájába kerülnek, ahol tökéletes lehetőség nyílik a Corentine leszármazottak bosszújának beteljesítésére. A gyógyító azonban nem tudja, hogy kihez húzza jobban a szíve, a rég elvesztett testvéreihez vagy a jóképű hős Jarenhez.

A lázadók mozgalma súlyos hazugságokra és sötét titkokra épül.

A ketrec elején megismerhetjük Kiva idősebb testvéreit, Zuleekát és Torellt, akiket az anyjuk egyedül nevelt fel. Miután a Lázadó Királynő egyik fiát meggyilkolták, a férjét és a legkisebb lányát pedig elhurcolták a Zalindovba, bosszút esküdött a Vallentis család ellen. Tilda a lázadók vezetőjeként egyre erőszakosabb tettekre vetemedett, míg a rejtélyes betegsége le nem döntötte a lábáról. Kiva azt hiszi, hogy a testvérei mindent megtettek a kiszabadítása érdekében, azonban hamarosan fény derül a Corentine család hazugságaira és titkaira. Zuleekát leginkább a hatalomvágy élteti, míg Torell már belefáradt az értelmetlen küzdelembe.

A királyi család sem tökéletes, de legalább Jaren herceg törődik a népével.

Kiva a királyi család vendégszeretetét élvezi, és az együtt töltött idő alatt felfedezi, hogy a Vallentisek talán nem is annyira szörnyű uralkodók. Jaren herceg szereti a népét, és minden lehetőséget megragad arra, hogy segítsen nekik a mindennapokban. Stellan királyt egy betegség kínozza, és Ariana királynő a függőségével küzd, mégis igyekeznek gondoskodni nemcsak a gyerekeikről, hanem a vendégeik kényelméről is. Annak ellenére, hogy Kiva és Tipp a hírhedt börtönből érkeztek, a kezdetektől fogva tiszteletreméltóan bánnak velük a palotában.

Kiva a belső vívódása miatt nem veszi észre a baljós jeleket.

Ha figyelmesen olvassuk a könyvet, akkor néhány szereplő már első pillantásra gyanús lehet számunkra. Kiva néha idegesítően naivan viselkedik, de ne felejtsük el, hogy a gyermekkora nagy részét egy börtönben töltötte. A lánynak fogalma sincs róla, hogy mit csináltak a testvérei az elmúlt tíz évben, vagy miért utálja annyira a nagyanyja a Corentine leszármazottakat. Amikor pedig megismeri Jaren kedves családját, még inkább elbizonytalanodik abban, hogy vajon tényleg szükség van-e a bosszúra és a trónfosztásra. Az írónő ügyesen mozgatja a politikai szálakat, ezért A ketrec befejezése sokkoló lehet még a legalaposabb olvasóknak is.

A ketrec borítója még legnyűgözőbb, mint az előző részé!

A Maxim Kiadó átvette Lynette Noni fantasy regényének eredeti borítóját, amelyen a legendás tőrt, az Istenek Szemét láthatjuk díszes aranyrácsok és tekergőző növények társaságában. Ha kihajtogatjuk a könyv füleit, akkor ugyanazok a gyógyításhoz kapcsolódó szimbólumok várnak ránk, mint az előző részben. Ismét kaptunk egy részletgazdag térképet is, amely Wenderall királyságait ábrázolja.

A ketrec politikai intrikákkal, családi titkokkal és kegyetlen árulásokkal átszőtt folytatása Kiva letehetetlen történetének.

Lynette Noni a köszönetnyilvánításban elnézést kért az újabb függővégért, de valószínűleg az olvasók többsége nagyon is mérges A ketrec befejezése miatt. A könyv ismét egy sokkoló fordulattal zárult, ezért csak reménykedhetünk benne, hogy minél előbb érkezik magyarul a trilógia utolsó darabja. A főhősünk a saját maga kárán tanulta meg, hogy csak magára számíthat, hiszen „a bizalom az árulás első hozzávalója”. Ha szerettétek az előző részt, akkor nagyon ajánlom nektek a folytatást is!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kevin Hearne – 5. Trapped – Beszorítva

Hozzászólások