Könyvek

Megyeri Judit – 2. Csontvázak a szekrényben

Még áprilisban olvashattátok az ajánlómat Megyeri Judit Rózsakői rejtélyek című sorozatának nyitókötetéről. A Holttest az Ambróziában egy balatoni kisvárosba kalauzolt minket a magánnyomozó Ben és az újságíró Flóra társaságában, akik egy gyilkosság rejtélyét próbálták megfejteni. A második regény visszarepít minket Rózsakőre, ahol ezúttal egy titokzatos zsaroló keseríti meg főszereplőink, Alex és Liza életét. A Csontvázak a szekrényben című romantikus krimi 2021-ben jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában.

Alex azt hitte, hogy nem tartogat számára meglepetést a jövő, mert a szülei előre eltervezték az életét. A huszonhét éves férfi már egy ideje az apja cégét vezeti, de valójában nem hozhat önállóan döntéseket. Amióta pedig felbukkant az ötéves lánya, akinek a létezéséről sem tudott, teljesen felfordult az élete. Eddig csak a bulikkal és a nőkkel foglalkozott, így fogalma sincs, hogyan legyen jó apja a félárva Pipinek.

Liza néhány hónapja Rózsakő közelébe, Várligetre költözött, és egy új középiskolában kezdett tanítani, hogy a legjobb barátnője mellett lehessen. Flórával májusban majdnem végzett egy őrült gyilkos, amikor Bennel együtt nyomozott. Persze Liza nemcsak emiatt hagyta maga mögött a fővárosi életét, ugyanis a bosszantó Alexet sem tudja elfelejteni. Amikor mindketten fenyegető leveleket kapnak egy titokzatos zsarolótól, össze kell fogniuk, hogy megelőzzék a katasztrófát. Egyre több csontváz kerül elő a szekrényből, ami könnyedén romba döntheti Liza és Alex életét.

A könyv főszereplője Liza és Alex, de visszatér Flóra és Ben párosa is.

A Csontvázak a szekrényben Liza és Alex története, akik látszólag ki nem állhatják egymást. A barátaik kedvéért megpróbálnak civilizáltan viselkedni a közös programokon, de amint kettesben maradnak, folytatódik a civakodás. Liza próbálja megszokni a balatoni kisvárosi életet és az új iskolát, Alex pedig az apai szerep nehézségeivel küzd. A nyomozásban ismét fontos szerepet kap Flóra és Ben, akik már öt hónapja együtt járnak. Mindketten aggódnak, nehogy a kávézói gyilkossághoz hasonlóan eldurvuljon ez az ügy, és a végén élet-halál között lebegjen valamelyikük. Természetesen hogyan is védhetnék meg egymást, ha nem a jól bevált titkolózással?

Vajon milyen csontvázak rejtőznek a főszereplőink szekrényében?

Alex bűntudatot érez, mert a rossz hírneve és a felelőtlen viselkedése miatt Gréta eltitkolta előle Pipi létezését. Amikor egy zsaroló levélnek köszönhetően fény derül a férfi múltjának egy újabb sötét foltjára, visszatérnek a rémálmok és a rossz emlékek. Bár Liza múltbéli hibája nem vezetetett senki halálához, ez a titok tönkre teheti a tanári karrierjét. Az ismeretlen fenyegetései mellett egy brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság tovább ront a helyzeten. Ráadásul a botrányos I-Clubban is egyre sötétebb ügyletek zajlanak, amikkel a rendőrség sem tud mit kezdeni.

A könyvben ismét fontos szerepet kapnak a hétköznapi problémák is.

Ahogyan már a nyitókötetben megszokhattuk, Megyeri Judit történetében a bűntények és a nyomozás mellett hangsúlyosan jelen vannak a hétköznapi problémák is. Alex nehezen tud helytállni az apai szerepben, mégis mindent megtesz a lánya boldogsága érdekében. Pipi szinte mindig vidám és játékos, de nagyon hiányzik neki az édesanyja és a nagyapja, aki börtönben ül. A gyászfeldolgozás és a bűntudat mellett arról is olvashatunk, hogy a szülői elvárások hogyan keserítik meg a fiatalok életét. Míg Alexnek a munkahelyi életét irányítja a családja, addig Flóra apja a lánya új párkapcsolatát helyteleníti. Emellett visszatérő témája a sorozatnak az alkoholizmus, hiszen több szereplő is az itallal próbálja távoltartani a rossz emlékeket és a negatív érzéseket.

A kisvárost ábrázoló borító ezúttal sötétebb hangulatot áraszt.

A Rózsakői rejtélyek második részének borítóján ismét a kisvárosi környezetet, a macskaköves utcát láthatjuk esti fényviszonyok mellett. A Csontvázak a szekrényben külső megjelenése egyértelműen sötétebb hangulatot kapott, amely illik az eltemetett titkokat feltáró történethez.

A Csontvázak a szekrényben egy újabb izgalmas és romantikus kisvárosi nyomozásra invitálja az olvasókat.

A Rózsakői rejtélyek második része is nagyon tetszett, de úgy érzem, hogy Ben és Flóra párosa még mindig közelebb áll hozzám. Alex nagyot nőtt a szememben, mert a körülményekhez képest ügyesen helytállt az apa szerepben, Liza pedig elképesztően vagány és szókimondó karakter. A Csontvázak a szekrényben előtt érdemes elolvasni az ingyenesen elérhető Rózsakő – Liza és Alex című novellákat is. Kíváncsian várom a sorozat folytatását, amelyben a főhadnagy Újvári Péter és a korábbi hacker Rády Emma lesznek a középpontban.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

T. Kingfisher – Varázslókalauz önvédelmi sütéshez

Hozzászólások