Könyvek

Jennifer Mathieu – Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

Már korábban is bemutattunk nektek néhányat a Könyvmolyképző Kiadó kevésbé népszerű regényei közül. Ezúttal ráadásul egy olyan könyvet választottunk, amelynek a női egyenjogúság áll a középpontjában, és hasznos olvasmány lehet mindenkinek. Jennifer Mathieu Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak című ifjúsági regénye 2019-ben jelent meg Hajdú Beáta fordításában. 2021-ben pedig Amy Poehler rendezésében film is készült a könyv alapján, amelyet megtalálhattok a Netflix kínálatában.

A 16 éves Vivian Carter besokallt a texasi kisvárosi életből. Elege van abból, hogy a középiskolai focicsapat bármit megtehet. Elege van a szexista öltözködési előírásokból és a folyósói beszólásokból. Elhatározza, hogy véget kell vetni az értelmetlen szabályoknak, amelyek megkeserítik a gimis lányok mindennapjait. Viv anyja a kilencvenes években egy punk-rock mozgalom, a Riot Grrrl aktív tagja volt. A lánya előszedi a mozgalom emlékeit őrző dobozt, ahonnan inspirációt merít egy anonim feminista szóróújság – zine – első számának elkészítéséhez.

Viv eljuttatja a Moxie nevű lapot a diáktársaihoz, és kezdetben azt hiszi, hogy ezzel le is zárult az ügy. Azonban az iskolába járó lányok közül szép lassan egyre többen a kezdeményezés mellé állnak. Valóságos feminista forradalom robban ki a Kelet-rockporti Gimnáziumban. A Moxie megállíthatatlan mozgalommá szerveződik, ahol a vagány csajok nem félnek hallatni a hangjukat, és visszavágnak minden őket ért igazságtalanságért.

Mi jelent a moxie?

Valószínűleg az Egyesült Államokban szélesebb körben ismert a moxie jelentése, hiszen onnan származik ez a szlengkifejezés. Bátorságra, határozottságra és kitartásra utal, illetve egy olyan harcos szellemű személyre, akit nem tántoríthatnak el a céljától. A regényben a következő sorok segítenek megérteni a külföldi olvasóknak is a moxie lényegét:

Dühösek. Sérthetetlenek. Megállíthatatlanok. Ahogy a nagymamám mondta anyára a legutóbbi vacsoránál: „túlteng bennük a moxie”.

Viviannek megtetszik a moxie lázadó szellemisége, így ezt a nevet választja a feminista zine-nek. Régi fényképeket használ, merész rajzokat készít, és közös megmozdulásra biztatja a kelet-rockporti lányokat, de mindez kezdetben kevésnek bizonyul a jelentős változások eléréséhez.

Komoly, de sajnos nagyon ismerős problémákkal találkozunk a történetben.

Jennifer Mathieu regényében aktuális társadalmi problémákról olvashatunk, ráadásul középiskolai környezetben. Mindig a fiatal generációtól várjuk a változást, de ezúttal azt láthatjuk, hogy ebben a kisvárosban megállt az idő, és nincs előrehaladás. A Moxie középpontjában a női egyenjogúságért folytatott küzdelem áll, így találkozhatunk bőven szexista gyakorlatokkal, diszkriminációval és szexuális zaklatással is. Alapvetően érezhetjük a kettős mérce jelenlétét – például az öltözködési szabályokban –, amely megkeseríti a lányok életét. Továbbá a rasszizmus, a homofóbia és a kirekesztés gyakorlata is előkerül a történetben.

Vivian mellett több érdekes szereplőt is megismerhetünk.

Vivian hirtelen felindulásból indítja útjára a Moxie mozgalmat, és gyakran elbizonytalanodik, hogy vajon jó ötlet volt-e, vagy hozhat-e valódi változást. Ahogy egyre többen az ügy mellé állnak, Viv is magabiztosabban készíti a zine-eket és szervezi az újabb akciókat. Nagy segítségére van Lucy, aki nemrég költözött a városba, és hamar elborzasztják a látottak. Korábban is egy feminista klub tagja volt, így szuper ötletekkel segíti a moxie-k lázadását. A főszereplő legjobb barátnője, Claudia viszont fél a megtorlásoktól, így sokáig inkább csak megfigyeli az eseményeket. Vivian egy méltó társra talál a művészcsaládból származó új fiú, Seth személyében, aki egyetért a Moxie célkitűzéseivel, és támogatja a lányok összefogását.

A borító egyszerű, de figyelemfelkeltő.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amelyen egy hatalmas pink moxie felirat díszeleg a fekete-fehér illusztráció előtt. Viviant láthatjuk a képen, aki harcra készen áll az iskolai szekrények előtt, amelyekre talán néhány ütős moxie-matricát is felragasztott.

A Moxie egy inspiráló történet a vagány csajok összefogásáról, akik kreatívan küzdenek a nemi egyenlőtlenségek ellen.

Jennifer Matthieu regénye kétségtelenül leginkább a fiatal lányoknak szól, de hasznos tanulságokat vonhatunk le belőle mindannyian. Megelevenednek benne a kilencvenes évek feminista punk mozgalmai, miközben a szereplők az aktuális társadalmi problémák ellen küzdenek. A Moxie inspiráló olvasmány lehet bárkinek, aki nemcsak egy humoros és imádni való történetre vágyik, hanem érez némi moxie-t saját magában is, amikor eszébe jutnak a nőket érő igazságtalanságok.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Genevieve Gornichec – A boszorkány szíve

Hozzászólások