Könyvek

Christina Lauren – A ​lelkitárs-egyenlet

Tavaly jelent meg Christina Lauren regénye, a 21. Század Kiadó jóvoltából. A lelkitárs-egyenlet egy gyönyörű, lilás-rózsaszínes élfestet változatban került a boltok polcaira, ami igazi bájt kölcsönöz a kötetnek. Na meg jó hangulatot az olvasáshoz.

A történetről

A lelkitárs-egyenlet főszereplője Jessica Davis egy egyedülálló édesanya, aki fiatalon szülte kislányát, Juno-t. Habár sok segítséget kap nagyszüleitől, a vállalkozása és gyermeke miatt mégsem jut ideje, energiája arra, hogy randizgasson. Legjobb barátnője azonban mégiscsak ráveszi arra, hogy kísérje el őt egy vállalkozáshoz, akiknek profiljuk az, hogy DNS tesztek alapján meg tudják mondani, ki mennyire passzol a másikhoz. Egy óvatlan és nehéz pillanatban Jess úgy dönt, a kapott mintavételi eszközt felhasználva elküldi az eredményeit és így ő is regisztrál a hamarosan induló Kromantika társkereső applikációjába. Arra azonban nem számít, hogy párt is talál. Ráadásul majdnem maximális százalékkal.

Egyszerű társkereső applikáció. Vagy mégsem?

Először is beszéljük a Kromantikáról, avagy a DNSDuóról. Már eleve a történet alapja nagyon tetszik, hogy létrehoznak egy olyan alkalmazást, amely mintavétel után a DNS-eket veti össze, hogy kiszámolja, ki mennyire passzolhat a másikhoz. Ezt, egy 0-100-ig terjedő százalékos kimutatásban kapod meg, különböző szintekbe sorolva.

Ez alapjáraton szerintem nagyon szuper és érdekes. Egyből el is gondolkodtam, hogy vajon én szeretném-e tudni, hogy mennyire illek össze a párommal? Vajon a kezdetekben ha tudom, hogy az ő és az én százalékom nem olyan magas pontszámú, folytattuk-e volna a randizást? Ezt a kérdést egyébként maga A ​lelkitárs-egyenlet is boncolgatja.

Gondoljunk csak bele alaposabban egy ilyen alkalmazásba. Ha leadod a DNS-ed a szokásos információk megadása után, akkor eleve kizárod a sok kamuprofilt és kisebb a lehetősége, hogy idióta, vagy éppen másnak kiadó személyeket sodorjon eléd a sors. Ezek után pedig beállíthatod azt, hogy te hány százalékos egyezésekről kapjál értesítést. Te hol állítanád be a határt? 40-50-60%-nál, vagy még magasabbra?

Ha én mondjuk nyitott személyiség lennék, akkor beállítanám, hogy 50% feletti párokat dobjon ki, kapok is egyezést, elmegyek randizni és jól sikerül, lesz második, majd harmadik, aztán érkezik egy újabb egyezés, ami sokkal magasabb, mondjuk 80%-os? Otthagynám vajon az illetőt azért, mert a 80%-ban nagyobb lehetőség rejlik? Sok-sok kérdés, dilemma. Pedig milyen jól hangzik!

Jessica elég magas, 98%-os egyezést kapott, amire egyáltalán nem számít és egyből jött is a kérdés, hogy mihez kezdjen ezután? Hiszen az, aki az ő párja lehetne, egy igen modortalan, magának való pasas, aki bár nagyon vonzó, mégsem szimpatikus neki. dr. River Peña ráadásul a Kromantika egyik társalapítója, az ő kapcsolatuk igazi nagy marketingfogás lenne. Vajon Jessica belemegy a randizásba, csakhogy segítsen a cégnek?

Szerethető karakterek

Jess az elejétől fogva nagyon szimpatikus volt. Egy fáradt édesanya, akit lefoglal tudást szomjazó, szeretni való kislánya és a fárasztó hétköznapok. Habár időről-időre megpróbálkozik a randizással, mégis nyűgnek és fáradságosnak tartja, ezért mikor megtudja, mi lett az eredmény, nem is nagyon akarja tudomásul venni. Mikor pedig úgy dönt, hogy foglalkozik vele, akkor is Juno érdekeit tartja szem előtt. Tetszett az őszintesége, az ügyetlensége és az esze, amiktől igazán élethű karakterré vált a szememben. Mégis Fizzy volt az, aki igazán a szívemhez nőtt. Jess legjobb barátnője írónő – talán lehet, hogy ezért? -, aki nagyon nyitottan állt az élethez, így a randizáshoz is. Sok váratlan és szórakoztató fordulatot köszönhetünk neki, és meglepő módon igen jelentőségteljes és fontos mondatot, gondolatot is.

Tipikus könnyed, romantikus sztori

Habár voltak benne furcsaságok, amik inkább ahhoz kötődtek, hogy túl gyorsan haladt itt-ott a történet, én mégis nagyon szerettem. Februárban, mikor az idő egyre rosszabbá válik, a tavasz még messze van, olyan jól esik egy ilyen típusú romantikus regényt olvasni!

A lelkitárs-egyenlet az elejétől a végéig könnyed volt, laza és ami a legmeglepőbb számomra ezzel az applikációval – életszerű. Tetszett benne, hogy gördülékeny volt és humoros, időről-időre megnevettetett hol Fizzy, hol pedig Jess a hirtelen kitöréseivel. Ráadásul bőven akadtak benne párbeszédek, amitől sokkal gyorsabban olvasható az egész mű. Igazán szórakoztató kikapcsolódást nyújt, ez a csodaszép könyv.

Biztosan fogok még Christina Laurent olvasni!

Korábban még nem olvastam Christina Laurentől, de A lelkitárs-egyenlet után kedvet kaptam ahhoz, hogy beszerezzem az írónő másik könyvét, a Nem mézes heteket, amely szintén a 21. Század Kiadónál jelent meg. Ha az is ennyire könnyed és mulatságos, élvezetes, akkor az is biztosan egy jó olvasásélmény lesz!

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Heidi Swain – A napsütötte Nightingale tér

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?