Könyvek

Sarah J. Maas – Ég és lélegzet háza

November 18-ától már a könyvesboltok polcain is megtalálható a Könyvmolyképző Kiadó egyik legjobban várt őszi újdonsága, Sarah J. Maas Crescent City sorozatának a második kötete! Az Ég és lélegzet háza idén februárban jelent meg eredeti nyelven, így viszonylag keveset kellett várniuk az írónő és a tündéres fantasy könyvek magyar rajongóinak. A közel 900 oldalas regényt az előző részhez hasonlóan Szabó Krisztina fordította. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan folytatódik Bryce és barátai története, akkor tartsatok velem!

Bryce Quinlan és Hunt Athalar próbál visszarázódni a normál kerékvágásba a tavasszal történtek után. Együtt megmentették Crescent Cityt, de annyi minden megváltozott az életükben, hogy most csak pihenni szeretnének. Le akarnak lassítani, hogy kiderítsék, hogy mit tartogat kettőjük számára a jövő.

Az Aszterek eddig betartották az ígéretüket, és békén hagyták őket. Azonban a lázadók egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az uralkodók évezredek óta fenntartott hatalmára. Bryce, Hunt és a barátaik maguk is belekeverednek a lázadásba, és választaniuk kell. Vagy csendben tűrik az elnyomást, vagy megküzdenek az igazságért és egy jobb jövőért.

A felelőtlen partilány a múlté, helyette itt a lázadó tündérhercegnő.

Tavasszal Bryce-t elismerte az apja, az Őszkirály a törvényes lányaként, így tündérhercegnői címet kapott. A félvér lány egész életében próbált távol maradni az udvartól, a politikától és a rangjához kapcsolódó kötelességektől, emiatt keveset tud arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá tündérhercegnőként. Bár sok hibát elkövet, szerencsére a bátyjára, Ruhn hercegre mindig számíthat, és együtt lázadhatnak az apjuk ellen. Bryce még mindig nagyszájú és vakmerő, de végre maga mögött hagyta a felelőtlen partilány korszakát. Egyre inkább törődik nemcsak a barátai, hanem a veszélyben lévő világuk sorsával is.

Izgalmas új szereplőket kapunk, akik elviszik a hátukon a történetet.

Már az első kötet olvasásakor éreztem, hogy Bryce és Hunt párosa nem lesz a kedvencem. Míg a Tüskék és rózsák udvara és az Üvegtrón főszereplőit nagyon megszerettem, addig a Crescent City esetében inkább a mellékszereplőket találtam érdekesnek. Az Ég és lélegzet háza során alaposan megismerjük Ruhnt, aki a lázadó stílusa ellenére nagyon szerethető és érzékeny karakter. Az írónő szépen bemutatja, hogy milyen terhek és elvárások nehezednek az Őszkirály örökösére, aki a háta közepére sem kívánja ezt az egészet.

Az új szereplők közé tartozik az Avallenből érkezett Cormac herceg, a Micah utódjaként szolgáló Celestina kormányzó, a rettegett Pokolfajzat, vagyis Baxian, illetve a titokzatos Napfény ügynök. Többségük önmagában is izgalmasabb és ígéretesebb személyiség, mint Bryce vagy Hunt, így könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a róluk szóló fejezeteket várjuk. Mellettük a korábban megismert farkas, Ithan Holtstrom is nagyobb szerepet kap, aki komoly fejlődésen megy keresztül.

A történet legnagyobb tanulsága: Danika nem volt igazi barát.

Tudom, hogy sokan megszerették Danikát a Föld és vér háza olvasásakor, és megkönnyezték a hirtelen halálát. Én is sajnáltam Bryce barátnőjét, de ahogy fokozatosan kiderült, hogy milyen nagy titkokat rejtegetett, elvesztettem a szimpátiámat. A második könyv során sokszor olyan érzésem volt, mintha arról szólna a történet, hogy a síron túlról is Danika irányít mindent. Bryce-t már az Ördögfalka tragikus halála is éppen eléggé megviselte, de még évekkel később is újabb titkokkal kell megbirkóznia. Azt hiszem, most már egyértelműen kimondhatjuk. hogy Danika nem volt igazi barát, hanem a saját érdekei szerint manipulálta a többieket az elhallgatott információkkal.

Ha valaki teljesen megértette ezt a világot, akkor le a kalappal előtte!

A nyitókötet olvasásakor sokszor értetlenül kapkodtam a fejemet, hogy most milyen lényről, milyen házról, milyen városról, országról vagy kontinensről van szó. Sarah J. Maas három tündéres fantasy sorozata közül a Crescent City rendelkezik a legösszetettebb világgal, ami nem könnyíti meg az olvasók helyzetét. Bár az Ég és lélegzet háza sok új információval ellát minket, még mindig vannak homályos foltok. Például már maga a történet is egy teljesen ismeretlen cselekményszállal indul, amit sokáig egyszerűen nem tudunk hova tenni. A könyv végére pedig olyan komoly, világrengető titkok birtokába kerülünk, hogy azt szinte képtelenség felfogni.

Bryce kapcsolatai nem sokat fejlődnek a folytatásban.

Bryce és Hunt egy furcsa szabályt hoznak, hogy lassabb tempóra kényszerítsék magukat, de ettől mindketten szenvednek. Az indokolatlan mennyiségű erotikus jelenet pedig egy idő után még kellemetlenebb hangulatot teremt, és szívesen lapoznánk a könyvben. A kettejük közötti őszinteség persze elmarad, mert mintha Aelint látnánk megelevenedni Bryce személyében, annyiszor elhallgatja a terveit Hunt és a barátai elől. A tündérhercegnő barátnőivel, Furyval és Juniperrel sem bánik jobban, egyedül csak a Ruhnnal való testvéri kapcsolatában láthatunk fejlődést.

A borító egyszerűen varázslatos!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, ami hihetetlenül gyönyörű. Tökéletesen illeszkedik az első kötet megjelenéséhez, amely Bryce-t ábrázolja. Ezúttal Huntot láthatjuk a középpontban kitárt szárnyakkal és villámokkal. A Crescent Cityt jelképező holdsarló pedig szépen összekapcsolja a regényeket.

Az Ég és lélegzet háza befejezése egyszerre a legcsodálatosabb és a legkegyetlenebb ajándék az írónő rajongóinak!

Nem szeretném elrontani a meglepetést, ha még nem olvastátok a könyvet, de az kétségtelen, hogy a vége mély nyomokat hagy minden olvasóban. Egyszerre örülünk és félünk, hogy innen vajon hogyan folytatódik tovább a történet. Az Ég és lélegzet háza megismétli a nyitókötet egyes hibáit, mégis a lélegzetelállító befejezés valószínűleg minden rajongót kárpótol.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Jaymin Eve & Leia Stone – Annihilate – Pusztulás

Hozzászólások