Könyvek

Cassy Blacksmith – Bátorságnapló

Nyáron általában szeretünk a könnyedebb hangvételű könyvek felé fordulni, amelyeket nyugodtan magunkkal vihetünk egy utazásra vagy elolvashatunk egy otthon töltött hétvége alatt. Előkerülnek a szórakoztató romantikus regények és strandolvasmányok, azonban néha megéri egy-egy elgondolkodtatóbb kötetet választani a vakáció idejére. Cassy Blacksmith magyar írónő harmadik regénye, a Bátorságnapló egy nyári történetet mesél el, amelyben a múltja elől menekülő főszereplőnk megismerkedik egy fiatalokból álló terápiás csoporttal.

A 18 éves Allie Livingston már több mint fél éve egy súlyos titkot rejteget, ami elől az apjához menekül a nyári szünetben. Gondtalan pihenésre készül, de a tengerparti kisváros sok-sok meglepetést tartogat számára. Allie apja újraházasodott, és az új felesége éppen gyermeket vár, de a lány mit sem tudott erről. Egy mostohatestvérrel is bővül a család Winston személyében, aki hamar felkelti Allie érdeklődését. A lány dolgozni kezd az apja tengerparti büféjében, ahol megismeri a Bátrak Klubja nevű terápiás csoportot. Hamarosan kénytelen lesz szembenézni a múltjával, amely még a békés tengerparti Southportban is utoléri.

Allie a múltbéli traumái elől menekül el otthonról.

A Bátorságnapló főszereplőjét kísértik a múltban történt megrázó események, de sajnos a munkamániás anyjánál nem talál támogatásra. Ahelyett, hogy segítene előkészíteni egy híres influencer esküvőjét, vagy a hazug mostohaapjával töltené a nyári szünetet, Allie elutazik a rég nem látott apjához. Southportban azonban számos változással kell szembesülnie, ugyanis az apjának van egy új felesége, Genna, ráadásul egy mostohatestvérrel és hamarosan egy féltestvérrel is bővül a család. Allie viszonylag gyorsan megbarátkozik az új helyzettel, mert szerencsére Genna és a fia, Winston szeretettel fogadják az otthonukban.

A Bátrak Klubja komfortzónán kívüli élményeket és együttérzést biztosít Allie-nek.

Allie nemcsak új családtagokkal gazdagodik a tengerparti nyaralása során, hanem több új barátságot is köt a Bátrak Klubjának köszönhetően. Nagyon tetszett a fiatalokból álló terápiás csoport ötlete és az is, hogy a foglalkozásokat vezető lelkész a vallási tanítások erőltetése helyett inkább az egyéni problémák kezelésére és a traumák feldolgozására koncentrált. A Bátorságnapló írása pedig lehetővé tette, hogy mindenki a maga tempójában haladjon a gyógyulás és az önelfogadás útján. A csoport tagjai között találhatunk olyan fiatalokat, akik súlyos betegséggel küzdenek, balesetek túlélői, vagy éppen családon belüli erőszak áldozatai voltak.

A terápiás beszélgetések és a napló vezetése mellett a Bátrak Klubja közös programokat is szervezett, amelyek komfortzónán kívüli élményekkel és felejthetetlen kalandokkal színesítették a fiatalok vakációját. Allie sokáig vonakodott attól, hogy csatlakozzon a csoporthoz, de végül szinte észrevétlenül is az élete fontos részévé vált a Bátrak Klubja.

Allie és Winston szerelme lassan építkezik a közös nyár során.

A főszereplők mindketten fájdalmas titkokat cipeltek, így nem is lett volna életszerű, ha hirtelen belekezdenek egy kapcsolatba. Allie-nek pedig az új családi körülményekkel és a félelmeivel is meg kellett birkóznia. Persze a barátaik, főleg a büfében dolgozó Mallory és Jo már a kezdetektől sejtették, hogy Winston és Allie mit éreznek egymás iránt. A Bátorságnapló alapvetően egy romantikus történet, mégis inkább a különféle emberi kapcsolatok fontosságára és a múltbéli traumák közösségben való feldolgozására helyezi a hangsúlyt.

A borító egy könnyed nyári olvasmány benyomását kelti.

A Bátorságnapló borítóján a két főszereplőt, Allie-t és Winstont láthatjuk a tengerparton. Ez a kép nagyon jól átadja a nyári hangulatot, viszont a fiatalok traumáira egyáltalán nem készíti fel az olvasót. Szerencsére a fülszövegből már kiderül, hogy nem egy könnyed romantikus regénnyel állunk szemben.

A Bátorságnapló egy nyári történet, amelyben az emberi kapcsolatok fontossága és az önelfogadás áll a középpontban.

Cassy Blacksmith regénye számomra sokkal többet nyújtott egy szórakoztató nyári romantikus történetnél. A Bátorságnapló szereplői mind alaposan kidolgozott háttérrel és jellemmel rendelkeznek, így könnyen azonosulhatunk bármelyikükkel. A könyvben a súlyos problémák mellett olvashatunk egy támogató közösség erejéről, önfeledt kalandokról, barátságról, szerelemről és egy rendhagyó családról is. Ha szeretnétek kicsit kimozdulni a komfortzónátokból, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a történetet!

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Bessenyei Gábor – A Hang

Hozzászólások