Könyvek

Richelle Mead – Dermesztő ​ölelés

Az Agave Könyvek a tavalyi évben elkezdte újra kiadni a Vámpírakadémia című sorozatát, a rajongók legnagyobb örömére. A könyveket évek óta szinte lehetetlenség beszerezni, így nem csoda, hogy az olvasók újra rákaptak ezekre a művekre és örömmel szerzik be, valamint olvassák újra Rose és Lissa akciókkal és drámákkal teli életét. Lássuk is, hogy mire lehet számítani a második részben, ami a Dermesztő ​ölelés!

A történetről

A Dermesztő ​ölelés ott kezdődik, ahol az előző rész, a Vámpírakadémia abbamaradt. Lissa gyógyszereket szed, így nem tud eluralkodni rajta a depresszió, miközben boldog párkapcsolatban él a tűz elemére szakosodott szintén vámpír barátjával, Christian-el. Ezalatt Rose folytatja a kiképzését, hogy kiváló testőre legyen barátnőjének.

Egy napon azonban a morák és damfírok ősi ellenségei, a strigák lemészárolnak egy gazdag, nemesi származású mora családot, a Szent Vlagyimir Akadémia pedig komoly döntést hoz. Annak érdekében, hogy a diákok nagyobb védelemben legyenek, elmennek egy különleges helyre, ahol a tanulók együtt lehetnek családjaikkal, így sokkal több őrző védheti a mora vámpírokat. Vajon ez elegendő védelmet nyújt? Sikerül így megállítani a strigákat, akik sorra törnek be a szigorúan, védővarázslatokkal védett otthonokba és gyilkolják meg a nemeseket?

Míg az első részben a lányok iskolai problémáin volt a hangsúly, az újbóli beilleszkedésen, illetve Lissa depresszióján, addig itt sokkal inkább Rose érzelmein és az ifjú őrzőtanonc tanulmányain. Utóbbinak köszönhetően, így a nem egészen háromszáz oldalas mű során bőven akad akció is.

Új szereplők kerülnek előtérbe

Már az első rész során kiderült, hogy Rose és az édesanyja nem igazán jönnek ki egymással annak köszönhetően, hogy Janine Hathaway a testőri feladatait előrébb helyezte, mint a lánya nevelését. Itt azonban abba is bepillantást kaphatunk, hogy ez miért történhetett valamint, hogy a két nő hogyan viselkedik akkor, mikor egy légtérbe kerülnek, hiszen az iskolai óvintézkedés következtében Janine is elkíséri mora védencét a gyülekező helyszínére.

Rose édesanyja mellett feltűnik egy sokkal sötétebb, izgalmasabb karakter is, aki az első pillanattól elrabolta a szívemet már akkor, mikor először olvastam ezt a könyvet. Ő Adrian Ivaskhov, egy nemesi családból származó mora, akit senki se kedvel – kivéve persze Rose-t, aki különleges vonzást érez iránta. Bizony, jól olvastátok! A folyamatos szócsaták, egymás húzása a könyv kedvenc részeivé váltak számomra és folyamatosan többet és többet akartam belőle. Az öntelt, furcsa modora miatt, hamar az egyik kedvencemmé vált!

Rose hatalmasat fejlődött

Nagyon tetszett ebben a részben, hogy bár a két könyv között nem telt el sok idő, Rose mégis hatalmas jellemfejlődésen ment keresztül. Persze továbbra is forrófejű és szókimondó, azonban sokkal felelősségteljesebb. A jövőbeni felelősségének, valamint Dmitrij oktatásának köszönhetően elkezdte átértékelni a viselkedését, megpróbál megfontoltan döntéseket hozni és bár akadnak hibák, mégis egy sokkal érettebb Rose-t kapunk, akiről öröm volt olvasni.

És ha már Dimitrij, Lissa után most Rose-on van a hangsúly, ami a szerelmi életet illeti. A fiatal damfír továbbra is szerelmes idősebb oktatójába, aki megpróbálja továbbra is megtartani közöttük a távolságot. A lány ezt tiszteletben tartva szeretne túllépni rajta, azonban ez csak tovább bonyolítja a helyzetet ahelyett, hogy megkönnyítené.

Továbbra is könnyed, szórakoztató

Aki szerette Rose korábbi stílusát és az előző rész humorát, az ne ijedjen meg. A korábban említett személyiségfejlődés nem megy ennek rovására, ugyan ez jellemzi a Dermesztő ölelés könyvet is. Továbbra is az ő szemszögét olvashatjuk, benne a gondolataival és érzelmeivel, ami bár egy érettebb lányt tükröz, azonban továbbra is egy tiniről beszélünk, aki szereti feszegetni a határokat.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Rose hogyan boldogul a tanulmányaival, részletesebben szeretnétek belelátni a morák hierarchiájába és világába, akkor nagyon fogjátok szeretni ti is a Vámpírakadémia sorozat második részét. A szerelem, a barátság és a családi kapcsolatok továbbra is fontos szerepet játszanak ebben a könyvben, ami csak még különlegesebbé teszi ezt az ifjúsági fantasy sorozatot.

A Dermesztő ​ölelés folyamatosan sorakoztatja fel az új és régi szereplőket egyaránt, valami újat és többet nyújtva mint az előző, hiszem az előző könyvben már kialakult bennünk egy kép arról, hogy kit szeretünk vagy nem szeretünk és miért. Ez a rész pedig mindezt felrúgja. Meglep, ugyanakkor összetöri a szívünket, drámaian lezárva a cselekményt. Könnyed és szórakoztató, ugyanakkor ez már sokkal érzelemdúsabb rész.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

J. M. Miro – Hétköznapi szörnyetegek

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?