Könyvek

Cassandra Clare – Aranylánc

A Könyvmolyképző Kiadó idén két árnyvadász regény fordításával is készült Cassandra Clare magyar rajongóinak. Magnus Bane és Alec Lightwood történetének folytatása, Az elveszett Fehér Könyv novemberben került a könyvesboltok polcaira. Az utolsó órák nyitókötete, az Aranylánc pedig várhatóan februárban lesz országosan elérhető, egyelőre csak a kiadó webshopjában kapható. A legújabb árnyvadász kötet Sándor Alexandra Valéria fordításában olvasható.

Az Aranylánc az Edward korabeli Londonba kalauzol el minket, ahol egyesek a művészetek szépségét ünneplik, másoknak csak a szórakozáson jár az eszük, és persze ott vannak a legendás árnyvadászok, akik démonokkal harcolnak. Gyanúsan hosszú ideje béke van az árnyvilágban, így a Pokoli szerkezetek trilógiából ismert Will és Tessa gyermekei idilli környezetben nőttek fel.

James és Lucie Herondale szerető családjuk és barátaik körében izgalmas történeteket hallgattak a jó és a rossz küzdelméről és arról, hogy a szerelem mindent legyőz. Hirtelen minden megváltozik, amikor a Blackthorn és a Carstairs család megérkezik Londonba, majd velük együtt egy ismeretlen démon is felbukkan. Amikor tragédia sújtja az árnyvadászokat, James, Lucie és a barátaik veszélyes kalandokba keverednek.

Az Aranylánc akár önmagában is olvasható,  de sok utalás és visszaemlékezés található benne.

Az utolsó órák sorozatban visszatérnek a Pokoli szerkezetek főszereplői, viszont most a kamasz gyerekeik állnak az események középpontjában. Ha érteni szeretnétek a nagyobb összefüggéseket és az előzményekre való utalásokat, akkor érdemes előbb Will, Tessa és Jem történetét elolvasni.

Az Aranylánc legtöbb karakterével pedig találkozhattok néhány novellában, amelyek főként a Vidám Zsiványok Árnyvadász Akadémián töltött idejéről mesélnek. Az írónő a nyitókötetben azonban elmagyarázza a fontosabb tudnivalókat az árnyvadászok világáról, az alvilágiakkal való aktuális viszonyukról, és persze a szereplők családi kötelékeit is bemutatja.

Az újdonsült csapat kalandjairól szokás szerint E/3. személyben, több nézőpontból olvashatunk. A történetet olykor megszakítják múltbéli fejezetek, amelyek mindig egy fontos eseményt idéznek fel valamelyik karakter életéből. A visszaemlékezések segítenek megérteni még néhány mellékszereplő motivációt vagy sérelmeit is.

Mi történik, ha a tapasztalatlan árnyvadászok szembe találják magukat egy veszélyes démonnal?

James Herondale és parabataia, Matthew Fairchild, illetve Christopher és Thomas Lightwood elválaszthatatlan barátok, akiket Vidám Zsiványok néven emlegetnek. Jól működő, összeszokott csapatuk kiegészül James húgával, Lucie-val és barátnőjével, Cordeliával. Együttes erővel megpróbálják legyőzni a Londont fenyegető démont, akiről még csak nem is sejtik, milyen hatalommal bír. Eközben egyre több titokra fény derül, és veszteségekkel, csalódásokkal is meg kell küzdeniük.

Szerencsére akad néhány segítő kéz, hiszen Magnus Bane mindig az árnyvadászok rendelkezésére áll, főleg, ha Herondale-ekről és vakmerő fiatalokról van szó. Kisebb szerepben felbukkan még például Énókh testvér, Ragnor Fell, Hypatia Vex, sőt még Lili Chen is. Persze James, Cordelia és barátaik először mindent egyedül igyekeznek megoldani, de hamarosan belátják, hogy jól jön némi szakértelem akár a legendás alvilágiaktól is.

Fontos alakítója az eseményeknek az özvegy Tatiana Blackthorn, aki beleőrült a férje és később a fia, Jesse elvesztésébe is, és bosszút akar. Veszteségeiért főként a Herondale és a Lightwood családot okolja, akikkel végleg le akar számolni. Örökbefogadott lányát, Grace-t sokáig távol tartotta az árnyvadászok világától, azonban arra nem számított, hogy Grace mi mindenre hajlandó lenne a szabadságért.

Lélegzetállítóan gyönyörű borító készült ehhez a történethez is!

Cassandra Clare rajongói már megszokhatták a varázslatos stílust, ami a könyvek külsejére is jellemző. Az őszi hangulatú borítón Cordeliát láthatjuk meseszép ruhában, legendás kardjával, a Cortanával a kezében, előtte pedig valószínűleg a Londoni Intézet kapuja magasodik. A kötet borítója részletgazdag stílusával tökéletesen illeszkedik az árnyvadász regények sorába.

Az Aranylánc egy varázslatos utazás kezdete egy sokszínű árnyvadászcsapattal, akik bármit megtennének egymásért.

Az utolsó órák első része talán az egyik legerősebb nyitókötet az Árnyvadász-univerzumban. Az Aranylánc érzelmekkel, fájdalommal és nevetéssel teli utazásra invitál minket, ami bárcsak sose érne vége. Hétszáz oldalon át izgulhatunk a szereplők sorsa miatt, akikről apránként egyre többet megtudunk, mégis számos titok megfejtésre vár. Mindeközben pedig azt is megtapasztalhatjuk, hogy milyen volt London világa és az árnyvadászok élete a századforduló idején.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Böszörményi Gyula – Lúzer Rádió, Budapest! 6. – A szívzűr-hadművelet

Hozzászólások