Sorozatok

Sorozatajánló: Éjféli mise

Hogy mi a gond az Éjféli mise című sorozattal? Lássuk csak! Először is, egyszerre jelent meg a Netflix kínálatában a Squid Game-mel. Másodszor, rá lett ragasztva a horror címke. Harmadszor pedig, ebben a sorozatban szinte mindenki hívő katolikus, számtalan jelenet az istentiszteletek alatt játszódik. Gondoljunk csak bele, ki kíváncsi egy hagyományos római katolikus misére (a gyakorló hívő romai katolikusokon kívül)? Senki! Pedig az Éjféli mise ennél sokkal többről szól, távolról sem horror, és sokkal érdekesebb, irodalmibb, és mélyebb, mint a fent említett koreai sorozat. Nézzük meg, miért!

I: Teremtés könyve

Mike Flanagan neve valószínűleg nem mond sokat az átlagembernek, pedig olyan népszerű művek kerültek ki a kezei közül, mint a 2019-es Álom doktor, A Hill-ház szelleme (2018) vagy az Ouija: A gonosz eredete (2016).  Bár a sorozat IMDb-n rendkívül magas, 7.7-es pontszámot kapott, nem vált annyira ismertté, mint amennyire kellett volna. Ez annak köszönhető, hogy ugyanakkor lett elérhető a Netflix jóvoltából, mint a Squid Game, utóbbinak rakétaszerű népszerűvé válása miatt a sziget története a feledés homályába is merült.

Történetünk egy “isten háta mögötti” szigeten játszódik. Riley Flynn (Zach Gilford) ittas vezetés – és ennek következtében emberölés – miatti börtönbüntetése után tér haza, ahol azzal kell szembesülnie, hogy nem egy dolog megváltozott szülőfalujában. A pap, aki kiskora óta lebonyolította a vasárnapi istentiszteleteket, Jeruzsálembe utazott, helyét nem sokkal Riley szabadulása után egy fiatalabb pap, Paul atya (Hamish Linklater) veszi át, régi barátja, Erin Greene (Kate Siegel) nemcsak, hogy visszajött New Yorkból, de gyereket is vár.

II: Zsoltárok könyve

Mindenkinek megvan a maga története, a maga problémája. Míg Riley amellett, hogy próbálja ismét megtalálni a hitét, az alkoholizmusával és a bűntudattal is küzd, az egyház Dolores Umbridge-a, Bev Keane (Samantha Sloyan) előszeretettel keveredik vallási vitákba az muszlim Hassan sheriffel (Rahul Kohli), miközben sok más emberhez hasonlóan a helyi alkoholista istencsapásával,  Sturge-dzsel (Matt Biedel) is összeakasztja a bajszát. A változások azonban nem maradnak abba, csodák történnek, emberek tűnnek el, és egyesek meg mernének esküdni rá, hogy az egykori papot látják a parton bolyongani.

Noha tartalmaz misztikus illetve horror elemeket is, az Éjféli mise egy közösség történetét meséli el. Hogyan kezd el szétesni a csoport, miután annak legerősebb kapcsa, a korábbi lelkipásztor Monsignor Pruitt elmegy, hogyan hatnak rájuk a furcsábbnál furcsább események, és hogyan maradnak egyben mégis a legvégéig. Hogyan vesztik el majd találják meg önmagukat a szereplők, és milyen hatással vannak ezek az útkeresések a közösségre.

III: Példabeszédek könyve

A sorozat egyik legnagyobb erőssége a párbeszédek. Röpke beszélgetés az utcán vagy hosszú elmélkedés, látszik, mennyi energiát öltek a készítők a forgatókönyv írásába. A legjobban kidolgozva mégis Paul atya és Riley dialógusai vannak megírva. Emellett azonban a produceri és a színészi munka is rendkívüli. Látszik, hogy jól összeszokott csapat áll a sorozat mögött – a forgatókönyvírók rengeteg művön dolgoztak együtt, valamint a rendezőaki egyben Kate Siegele színésznő férje – is előjön a kulisszák mögül egy-egy cameo erejéig.

Elsősorban ajánlom azoknak, akik egy gyorsan ledarálható sorozatot keresnek. Nem könnyed témákat boncolgat a történet, idő kell arra, hogy megemésszük, de annyira beszippant, hogy seperc alatt végignézed a hét részt. Emellett tökéletes választás azoknak, akik valami különlegesre vágynak, vagy akik szívesen néznek ilyen sorozatokat. Senki se értse félre, ezt a sorozatot nem lehet háttérzajként nézni, mint mondjuk a Big Bang Theory-t, igényli az ember teljes és odaadó figyelmét, de meg is hálálja azt. Mellélőni pedig semmiképp sem lehet.

Januárban érkezik A boszorkányok elveszett könyve harmadik évada

Hozzászólások