Könyvek

Cassandra Clare & Wesley Chu – Az elveszett Fehér Könyv

Az Árnyvadász-univerzum egyik legnépszerűbb párosa Malec, azaz Magnus Bane és Alec Lightwood. Korábban már olvashattatok nálunk közös trilógiájuk első részéről, amely A mágia vörös tekercsei címet viseli. Ezúttal a folytatást értékeljük, amelyben újra összeáll a híres New York-i árnyvadászok csapata, Magnusnak és Alecnek pedig a gyereknevelés kihívásaival is meg kell küzdenie. Cassandra Clare és Wesley Chu regénye, Az elveszett Fehér Könyv Kamper Gergely fordításában jelent meg idén ősszel, a Könyvmolyképző Kiadónál.

Ahogy már az előző kaland során kiderült, Malec számára egy veszedelmes küldetés a gonosz birodalmába nem egyszerűen munka, hanem romantikus kirándulás. Magnus és Alec boldogan élnek közös otthonukban örökbefogadott fiukkal, a kék bőrű boszorkánymester Maxszel. New York utcái meglepően békések és csendesek, mígnem egy éjjel két régi ismerős tör be Magnus lakásába. Az évek óta halottnak hitt Ragnor Fell és a rossz útra tévedt Sinjun magukkal viszik a nagy hatalmú, veszélyes varázslatokkal teli Fehér Könyvet.

Magnus és Alec hátra hagyják az éppen csak kialakult családi idillt, és a tolvajok után indulnak, hogy visszaszerezzék a nagy hatalmú könyvet, mielőtt nagyobb kárt okoznának az ártalmas erők által irányított boszorkánymesterek. Egészen Sanghajig követik Ragnor és Sinjun nyomát, küldetésük során pedig csatlakozik hozzájuk A végzet ereklyéi árnyvadászcsapata: Clary, Jace, Isabelle és a frissen árnyvadásszá avatott Simon.

Az elveszett Fehér Könyv eseményei három évvel Malec első kalandja után játszódnak. Ha érteni szeretnétek minden összefüggést és utalást, akkor célszerű először A végzet ereklyéi összes részét és a Történetek az Árnyvadász Akadémiáról című novellasorozatot elolvasni. Természetesen Cassandra Clare minden regénye külön-külön is megállja a helyét, de a legapróbb részletek csak az előzmények ismeretében válnak érthetővé. Ha kíváncsiak vagytok, mi milyen olvasási sorrendet ajánlunk, akkor csekkoljátok Árnyvadász-útmutatónkat!

Magnus és Alec kapcsolata sokat fejlődött európai nyaralásuk óta.

A páros megkezdte közös életét, nemrég örökbe fogadtak egy árva gyermeket, és az apaság kihívásaival próbálnak megbirkózni. Persze hamar rájönnek, hogy egy varázserővel rendelkező csecsemő komoly odafigyelést igényel. Alec örökös feszengése elmúlt, inkább Magnus belső vívódásairól olvashatunk ezúttal. Szokása szerint egyedül akarja megoldani a problémákat, pedig egy profi világmegmentő csapat, nem mellesleg újdonsült családja áll mellette.

Magnus múltjából újabb foszlányokat kaptunk, megtudjuk például azt, hogy hogyan találkozott régi barátaival, Ragnorral és Catarinával. Visszatérnek korábbi szereplők is, akik ismerősek lehetnek az Árnyvadász-univerzum rajongóinak. Továbbá megismerkedhetünk a Sanghaji Intézet lakóival és a helyi kultúrával, illetve a kínai Pokolba, Tijübe is teszünk egy látogatást.

Egy rajongóknak szóló ajándék: újra együtt van A végzet ereklyéi legendás csapata!

Bár minden eddig megjelent árnyvadász regényt olvastam, nekem Clary és Jace története marad örökre a kedvencem a felejthetetlen társaság miatt. Nagyon örültem neki, hogy viszont láthatom New York angyali harcosait, hiszen jó volt látni, mennyire összehangoltan működnek együtt. Egyedül Simon traumája miatt volt keserédes az élmény, de a nosztalgikus hangulat kárpótolt.

Az elveszett Fehér Könyv olvasásakor nehéz eldönteni, ki is az igazi gonosz. Ott van a hatalomvágyó boszorkánymester Sinjun, aki nem tanult korábbi hibáiból, sőt még nagyobb őrültségre vetemedik. Ne feledkezzünk meg a Pokol hercegéről sem, a száműzött Szammaelről, aki meglehetősen furcsán viselkedik mindvégig. Valójában úgy tűnik, ő maga sem tudja, mennyire gondolja komolyan ördögi tervét.

Újabb lenyűgöző borító egy fantasztikus történethez!

Külföldön kétféle külsővel is megjelent A legősibb átkok sorozat, de szerencsére a Könyvmolyképző Kiadó a korábbi árnyvadász történetekhez illeszkedő dizájn mellett döntött. Míg az előző kötet borítóján Alecet láthatjuk A mágia vörös tekercseivel a háttérben, addig most Magnus került az előtérbe. A boszorkánymester megváltozott varázserejével kísérletezik, mögötte pedig Sanghaj épületei emelkednek a magasba.

Az elveszett Fehér Könyv varázslatos folytatása Magnus és Alec utazásának némi nosztalgiával megfűszerezve.

Cassandra Clare és Wesley Chu ismét lenyűgöztek az aprólékosan kidolgozott részletekkel, az újabb izgalmas kalanddal és a dinamikus csapattal. Bár Magnus nehéz időszakon megy keresztül a történet során, legendás humora töretlen. Ez a kötet igazi ajándék az Árnyvadász-univerzum olvasóinak, hiszen újat is ad, de a múltba is visszarepít minket. Az elveszett Fehér Könyvet leginkább Magnus és Alec, illetve A végzet ereklyéi sorozat rajongóinak ajánlom.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Januárban érkezik az Originek sorozat 2. része a Könyvmolyképzőnél!

Hozzászólások