Könyvek

Böszörményi Gyula – Lúzer Rádió, Budapest! 6. – A szívzűr-hadművelet

November elején már beszámoltunk nektek arról, hogy hat év után folytatódik Böszörményi Gyula Lúzer Rádió sorozata, valamint az első részt, A Béla-irtó hadműveletet is értékeltük. A zárókötet A szívzűr-hadművelet címet kapta, és november végén jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

A Lúzer Rádió legújabb kötetében visszatér a megszokott csapat, vagyis a szedett-vedett Kukec család és a furcsa, de belevaló barátaik. Utolsó közös kalandjuk során a „sztárriporter” Marknak olyan nehézségekkel kell szembenéznie, mint egy családtag váratlan megzakkanása, a Mamaguru nevű ezotériaszakértő támadása, vagy például az Olgi banyesszel való közös karácsony. Aggodalomra azonban nincsen ok, hiszen a nyolcadik kerület zűrös lakói mindig összefognak, ha meg kell menteni a lúzerbanda egyik tagját.

A szívzűr-hadművelet novemberben kezdődik, egy hónappal az előző kaland, A szöcskefogó-hadművelet végét követően. A Kukec család önjelölt rádióriportere, Mark úgy érzi, semmi érdekes nem történik mostanában, de hamarosan az anyukája és Slambuc is gyanúsan kezdenek viselkedni. Míg Bori néni a normális pesti családdá válást sürgeti, addig Mark barátja megpróbál mindenkit lerázni elfoglaltságra hivatkozva. A Lúzer Rádió elhivatott riportere természetesen ezúttal is megpróbál a rejtélyek végére járni.

Mamaguru érkezésével szó szerint felborul minden a Kukec lakásban.

Mark anyukájának korábban is voltak kissé őrült lépései, de a csodás változásokat ígérő, áltudományos Mamaguru beköltöztetése szerintem szinte minden olvasót meglephet. Tudjuk, hogy a Kukec család sokáig nehéz anyagi körülmények között élt, most pedig egy drága mindentudó ezoterika, látnok és jósnő – az állítólag szakterületeit sokáig lehetne még sorolni – teljeskörű ellátását és napidíját kell finanszírozniuk. Mindeközben Mamaguru termetes megjelenése és felelőtlen viselkedése együttes erővel csaknem teljesen lerombolja a családi fészket.

A gyerekek kezdetben mindent megtesznek az új jövevény eltávolításáért, de más problémákkal is meg kell küzdeniük. Slambuc látszólag zűrös ügybe keveredett, hiszen hetek óta lóg az iskolából, drága limuzinnal fuvarozzák, a környék kínai boltjaiból pedig sorra eltűnik minden áru. Mark testvéreivel és barátaival újabb hadműveletet eszel ki, hogy lebuktassák a tolvajokat és megmentsék Slambucot, ezúttal a bűnözői életmódtól.

Eközben a társaság egy másik tagja is szívzűrbe keveredik, amire az ő esetében talán sosem számítottunk volna. Kukesz tata magányos, ahogy ő mondaná, „szabaccságos” lélek, mégis beleszeret egy új női ismerősbe. A kerület elhivatott utcai bölcsét váratlanul éri ez az új érzelem, de ahogy már megszokhattuk, a hajléktalan öregúr humorának és furcsa ötleteinek köszönhetően mindennel megbirkózik.

Közeledik a karácsony, mindenki várja, ugye?

Már a korábbi kötetekben is szó esett arról, hogy Markék környezetében több család komoly anyagi gondokkal küzd. Hamar kiderül, hogy sokaknak nehézséget okoz a karácsony, mert nem engedhetik meg maguknak az ajándékvásárlást, a fenyőfaállítást, a dekorációt, vagy éppen magányosan töltenék az ünnepet. A lúzercsapat persze mindenre megoldást keres, és több meglepő segítőjük is akad az akció során, amit Mamzer házmester készül meghiúsítani.

A sorozat eddigi részeihez hasonlóan Szőnyi Gergely illusztrálta a történetet. A borító illeszkedik a lúzerek előző kalandjaihoz, mert megmaradt a megszokott stílus. A háttérben magasodó bérház előtt a Kukec család tagjait láthatjuk, akik mintha ismét utazásra vagy költözésre készülnének. A rajzok ezúttal is fontos elemei a regénynek, hiszen minden rádióadás során találkozhatunk velük, és főként a vicces jelenetek kerültek megörökítésre.

A szívzűr-hadművelet nem a felhőtlen szórakozásról szól. Keserédes történet, mégis folyton megnevettet.

A hatodik kötettel elvileg befejeződött Böszörményi Gyula Lúzer Rádió sorozata. Bevallom őszintén, én már az előző részt is utolsónak gondoltam, így meglepett a hosszú idő után érkező folytatás. Ismét egy izgalmas kalandról olvashattunk, amely rengeteg váratlan és vicces fordulatot tartogatott. Végig érezhetjük, hogy közeleg a búcsú, hiszen apránként mindenki története lezárul, és új irányt vesz a szereplők útja. Szomorú elköszönni a lúzerek csapatától, de összességében pozitív befejezést kapunk, amely kárpótol az utolsó rádióadás végén.

A szívzűr-hadműveletet elsősorban azoknak ajánlom, akik szerették a Lúzer Rádió korábbi részeit. Mint ahogy A Béla-irtó hadművelet értékelésében is említettem, ez egy ifjúsági sorozat, de mindenki számára élvezhető, tanulságos és nagyon szórakoztató olvasmány.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare & Wesley Chu – Az elveszett Fehér Könyv

Hozzászólások