Könyvek

Agatha Christie – A titokzatos ellenfél

Agatha Christie leghíresebb karakterei, Hercule Poirot és Miss Marple általában egyedül járnak a bűnügyek végére, bár mindig mellettük van egy-egy többnyire akadékoskodó, értetlen rendőr. A krimi királynőjének kevésbé ismert nyomozópárosa, Tommy és Tuppence azonban közösen fejtik meg a rejtélyeket. Nincs ez másként első kalandjuk során sem, amelyet A titokzatos ellenfél címen olvashatunk.

A regény eredeti nyelven 1922-ben került kiadásra, magyarul pedig több fordításban is megjelent. A korábbi hazai változatok A titkos ellenfél címet viselték, de a Helikon Kiadó a titokzatos jelző mellett döntött. A Tommy és Tuppence sorozat első részének 2019-es kiadása Pordán Ferenc fordításában olvasható.

Tommy Beresford és Prudence (ismertebb nevén Tuppence) Cowley az első világháborút követően találkoznak újra. Mindketten reménytelenül próbálnak állást találni, hiszen valamiből meg kell élniük. Meglepő ötletük támad: elhatározzák, hogy megalapítják az Ifjú Kalandorok Rt-t. Hamarosan megjelenik a lapokban a hirdetésük, miszerint „Két ifjú kalandor felbérelhető. Jó fizetségért bármit megteszünk, bárhová elmegyünk. Semmilyen észszerűtlen ajánlatot nem utasítunk vissza.”.

Az Ifjú Kalandorok első feladata az, hogy kerítsék elő Jane Finnt, akinek öt évvel ezelőtt nyoma veszett, valószínűleg néhány fontos irattal együtt. Julius P. Hersheimer bármit megtenne, hogy megtalálja eltűnt unokatestvérét, míg az angol titkosszolgálat inkább a dokumentumokat akarja. Tommy és Tuppence fiatalos lelkesedéssel és kalandvággyal vágnak neki a régi ügy megoldásának. A rejtély feltárása során azonban egy legendás bűnözőzsenivel kerülnek szembe, a titokzatos Mr. Brownnal.

A titokzatos ellenfél a sorozat nyitó kötete, így Mr. Brown kilétének felfedése és Jane megtalálása mellett hangsúlyos szerepet kap Tommy és Tuppence kapcsolata is. Régi jóbarátokról van szó, akik hirtelen ötlettől vezérelve közös vállalkozásba kezdenek. A történet elején még egyikük sem tudja, mennyire lesz tartós az Ifjú Kalandorok szövetsége, és hogy mit várnak egymástól. Pusztán az izgalmat, na és persze a pénzszerzési lehetőséget keresik szüntelen, hiszen nincsen biztos megélhetésük. A közös nyomozás vidám pillanatai és váratlan eseményei azonban hamar összekovácsolják az újdonsült detektívek párosát. Míg Tommy kissé lassú felfogású, de bátor és kitartó, addig Tuppence furfangos ötletekkel áll elő, és könnyűszerrel megtéveszt bárkit.

Központi szerepet játszik még a történetben az Ifjú Kalandorok egyik megbízója, az Amerikából érkezett Julius. Mr. Carterrel ellentétben ő aktívan részt vesz a rejtélyek megoldásában, és minden lehetséges eszközt bevet, hogy minél előbb megtalálhassa elveszett rokonát. Gyakran látszólag meggondolatlanul cselekszik, tipikusan hozza a kőgazdag, forrófejű amerikai fiatalember karakterét.

Az eltűnt lány, Jane Finn szintén érdekes személyiség. Úgy látszik, még egy hajószerencsétlenség is kevésnek bizonyul ahhoz, hogy megtörjön egy elszánt és agyafúrt ifjú hölgyet. Jane kilétére és hollétére természetesen csak a kötet végén derül fény, de a szemfüles olvasók hamarabb is megfejthetik ezt a rejtélyt.

Na, de beszéljünk a lángelméről, a rettegett bűnözőről, Mr. Brownról is!

Minden londoni bűnöző ismeri és féli ezt a nevet, páran már találkoztak is vezetőjükkel, de egyikük sem tudna személyleírást adni róla. Azt gondolnánk, hogy a titokzatos ellenfél folyton álcázza magát, pedig egyszerűen beolvad a tömegbe átlagos kinézetével. Számos kihívás és akadály elé állítja Tommy és Tuppence párosát, de végül fény derül gaztetteire és kilétére is. Ha olvasáskor figyelünk az elrejtett utalásokra és a legapróbb mozzanatokra, akkor mi is rájöhetünk a legnagyobb csavarra, azaz Mr. Brown valódi személyére.

A Helikon Kiadó szokás szerint egy letisztult stílusú borítót választott ehhez a kötethez, amely illeszkedik a többi Agatha Christie kiadványukhoz. A narancssárga háttér őszies hangulatot kölcsönöz a regénynek, az előtérben pedig a süllyedő Lusitania és egy mentőcsónak képét láthatjuk.

A titokzatos ellenfél olvasásakor egy fiatalos és lelkes nyomozópáros első kalandját élhetjük át.

Agatha Christie ismét tudott újat mutatni számomra, de azért nem egy Poirot szintű bűnügy kerül megoldásra ezúttal. Könnyebben megfejthető a rejtély, mint a belga detektív történeteiben, de azért némi odafigyelést igényel. Első kalandnak tökéletes A titokzatos ellenfél, remélhetőleg a következő rész azért már valamivel nagyobb fejtörést okoz.

A Tommy és Tuppence sorozat öt kötetből áll, illetve néhány novellát is olvashatunk az Ifjú Kalandorok által felderített bűntényekről. Az öt regényből eddig három jelent meg új köntösben a Helikon Kiadó kínálatában, de valószínűleg a másik két kötet is érkezik a jövőben.

Ezt a könyvet elsősorban Agatha Christie rajongóinak és a krimi kedvelőinek ajánlanám. A titokzatos ellenfél kiváló választás lehet, ha szívesen olvasnátok két ifjú kalandor első közös megbízásáról.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Pókháló

Hozzászólások