Könyvek

Agatha Christie – Parker Pyne esetei

Korábban már olvashattatok nálunk Agatha Christie néhány kevésbé ismert regényéről, például a Pókháló című történetről. Ezúttal egy novelláskötetet választottunk, amely a Parker Pyne esetei címet viseli. Míg Hercule Poirot, Miss Marple, illetve Tommy és Tuppence párosának alakja is élénken él a krimirajongók fejében, addig Parker Pyne-ról valószínűleg kevesen hallottak.

A könyv eredeti nyelven 1934-ben jelent meg, az első magyar fordítás pedig Parker Pyne nyomoz címmel készült el a kilencvenes években. Ezt követően csak egyszer került kiadásra az Európa Kiadó jóvoltából, majd tavaly a Helikon Kiadó modernebb külsővel ruházta fel a kötetet, de Gy. Horváth László és Sipos Katalin korábbi fordításait megőrizte.

Minden héten egy különös magánhirdetés olvasható a Timesban: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!” A nyugdíjas férfi a boldogság szakértőjének és a boldogtalanság kérlelhetetlen ellenfelének tartja magát. Mr. Pyne a karrierje során gyűjtött tapasztalataira támaszkodva, statisztikai alapon közelíti meg ügyfelei problémáját, leghatékonyabb fegyvere pedig a kiváló emberismerete. Megbízói között találunk például tanácstalan ékszertolvajt, a fia eljegyzése miatt aggódó anyát, új izgalmakra vágyó megfáradt katonát, sőt unatkozó újgazdag özvegyet is. Miközben Parker Pyne megpróbál megoldást találni ügyfelei boldogtalanságára, több bűnbanda tagjaival – köztük emberrablók és gyémánttolvajok – is szembekerül.

Az előszóból megtudhatjuk, melyek az írónő kedvenc történetei.

A kötet elején olvashatunk arról, hogyan alkotta meg Agatha Christie Parker Pyne karakterét. Egy vendéglőben fedezte fel a kopasz, szemüveges férfit, aki mosolyogva számolt be különféle statisztikai adatokról asztaltársainak. Végül 14 novellát kapott a Hercule Poirot-hoz hasonlóan különcnek ható úriember, amelyek közül Az elégedetlen férj esete és A gazdag hölgy esete című történetek az írónő kedvencei. Utóbbihoz egy megmosolyogtató és elgondolkodtató anekdota is kapcsolódik, amelyet szintén elmesél az olvasóknak.

Parker Pyne furcsa figura, de rendkívül ügyesen bánik az emberekkel.

Ezúttal nem egy briliáns detektív vagy egy kotnyeles és szemfüles idős hölgy áll az események középpontjában, hanem az elsőre hétköznapinak látszó nyugdíjazott kormányhivatali dolgozó. Először kétkedve fogtam bele az esetek olvasásába, mert őszintén fogalmam sem volt, mire számítsak. Parker Pyne tényleg szokatlan karakter, hiszen egy besavanyodott öregembernek gondolnánk már csak a korábbi foglalkozása miatt, azonban okosan használja fel a statisztikai ismereteit, és nagyon hamar kiismeri a megbízóit.

Míg néhány esetben igencsak kreatív megoldásokat alkalmaz, máskor meglehetősen egyszerűen próbálja teljesíteni a megbízását. Szolgáltatásáért változó árat kér, az összeget általában ügyfelei anyagi helyzetéhez és a probléma méretéhez igazítja. Nem ígér csodát, mégis legtöbbször sikerül boldoggá tennie a hozzá forduló embereket.

Egyes történetek vendégszereplőkkel lepnek meg minket, míg mások tanulsággal szolgálnak.

Parker Pyne ügyei közül kiemelkedik például az előszóban említett A gazdag hölgy esete, amely tökéletesen igazolja azt a mondást, miszerint „A pénz nem boldogít”. Frappáns csavarokkal teli novella, amely elgondolkodtat minket, olvasókat is, hogy valóban mi tesz minket boldoggá hosszú távon. Az elégedetlen katona esete című novellában pedig felbukkan Agatha Christie egyik népszerű karaktere, Ariadne Oliver, aki írói minőségében olykor maga is részt vesz a megbízások teljesítésében. A Poirot-regények rajongóinak továbbá ismerős lehet Miss Felicity Lemon, aki ezúttal Parker Pyne alkalmazásában áll.

A novelláskötetben arra is kapunk példát, hogy még a boldogság híres szakértője is kudarcot vallhat munkája során. Ez furcsának tűnhet, mert azt szoktuk meg, hogy az írónő leleményes detektívjei minden ügyet felderítenek, de véleményem szerint egy-egy sikertelen ügy még életszerűbbé teszi Parker Pyne alakját. Legtöbb megbízása persze eredményesen zárul, hiszen rendkívül jó megfigyelő és emberismerő hírében áll. Nemcsak hétköznapi emberek problémáin segít, hanem néha megold egy komolyabb bűnügyet is. Ékszertolvajokkal, emberrablókkal, egy imposztorral és gyilkossal is találkozik.

A Helikon Kiadó egy modern, letisztult borítót választott a könyvhöz, amely illeszkedik az Agatha Christie krimik sorozat többi darabjához. A borítón egy esti utcakép részletét láthatjuk, az épület előtt valószínűleg maga Parker Pyne áll zseblámpával a kezében, egy hölgy társaságában.

A Parker Pyne esetei egy könnyed és szórakoztató olvasmány, de briliáns fordulatokból sincs hiány.

Ez a novelláskötet kétségtelenül nem az írónő legjobb alkotása, de ha kevés időnk van egy rejtély megfejtésére, akkor ideális választás lehet egy fárasztó hétköznap után. A nagyjából 20 oldalas történetekkel gyorsan haladhatunk, így nem baj, ha csak alkalmanként tudjuk folytatni az olvasást. Azt fontos leszögezni, hogy 21. századi szemmel nézve Parker Pyne megoldásai hagynak kivetni valót maguk után, de ezt talán nem róhatjuk fel egy harmincas évekbeli műnek.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Eljöttek Bagdadba

Hozzászólások