Sorozatajánló: Merlin kalandjai

Rengeteg sorozat létezik, de ennek ellenére mégis kevés olyat találni, amely befejezésekor igazi lezárást kapott. Ezen ritka szériák egyike a BBC által 2008-ban bemutatott Merlin kalandjai, ami nem csak külföldön, hanem idehaza is népes rajongótábort szerzett magának.

A cím alapján egyből tudhatjuk, mi vár ránk; a középpontban a kelta mondák jól ismert varázslója, Merlin áll, akit a regék Artúr király egyik legnagyobb segítőjeként tartanak számon. Nincs ez másként a sorozatban sem, ám a készítők sajátos módon dolgozták fel kettejük történetét. Nem csak egy sima, misztikus elemekkel átszőtt sztorit kapunk, hiszen a kimondottan drámai jelenetek mellett, nem féltek bevetni a humoros pillanatokat sem. Pontosan emiatt, a Merlin kalandjai nem az Artúr mondakör tökéletesen képernyőre vitt változata, hanem annál valami több. Egy rendkívül szórakoztató széria, amibe érdemes mindenkinek belekezdenie.

A 2008-ban indult sorozat összesen hatvanöt epizódot élt meg, amit öt szezon alatt adtak le. Merlin szerepében Colin Morgant láthattuk, míg Bradley James Artúr herceget/királyt alakította. A korábban említettek mellett, Richard Wilson, Angel Coulby és Katie McGrath voltak azok, akik minden egyes epizódban feltűntek. Fontos szerep jutott ugyanakkor a Buffyból ismert Anthony Head-nek is, aki Artúr apjaként volt látható a szériában. A cameloti lovagok között olyan színészek neveivel találkozhatunk, mint Tom Hopper, aki jelenleg a The Umbrella Academy sorozatban Luthert alakítja, vagy Eoin Macken, aki 2014-ben a The Night Shift szériában kapott komolyabb szerepet.

A legtöbb Artúr legendát feldolgozó történetben Merlint egy bölcs öregúrként ismerhetjük meg. A sorozat alkotói viszont álmodtak egy merészet, és a mindenki fejében idősként létező karaktert egy fiatal, olykor sete-suta fiúként vitték képernyőre.

A széria sztorija szerint Merlin váratlanul Artúr inasává válik, ami mindkét karaktert meglepi. Az eleinte döcögősen induló kapcsolatuk idővel azonban szoros barátsággá alakul, és az ifjú varázsló számára közben az is világos lesz, fontos szerepe van abban, hogy a herceg a jövőben jó királlyá válhasson. Mindent elkövet a sorsfeladatának teljesítése érdekében, ugyanakkor mégis igyekszik a háttérben maradni. Camelotban Uther rendelkezése alapján tilos mágiát használni, így Merlinnek nem marad más választása, minthogy teljes titokban használja az erejét a célja elérése érdekében. A képességeivel csak nagyon kevesen vannak tisztában, maga Artúr sem szerez tudomást inasa/barátja varázsló mivoltáról.

A Merlin kalandjaiban Merlin és Artúr közösen válnak a kelta legendákban emlegetett hősökké. A nézők az első epizódtól az utolsóig végigkísérhetik a karaktereket, akik remekül kidolgozottak, és a színészek játékának köszönhetően abszolút hitelesek is. Láthatjuk, amint Artúr herceg egy a Camelot népe által is tisztelt királlyá válik, és szemtanúi lehetünk a Kerekasztal megalakulásának is. A negatív karakterek ugyancsak profin felépítettek. Spoilerek nélkül túl sokat sajnos nem árulhatunk el, de azt hiszem azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sorozat tudhatja magáénak az egyik legjobban megalkotott főgonoszt.

A széria története is igazi minőségi munka, ami egy teljesen kerek sztori, és valóban méltó lezárást kap. Azok számára, akik nagyon jól ismerik az Artúr mondakört, a sorozat vége némiképp kiszámítható, de ez egy cseppet sem ront az élményen. Igazából más befejezést nehéz is lenne elképzelni, hiszen a változtatások ellenére a készítők azért mégis igyekeztek hűek maradni a legendához, és ahol csak lehetett, belecsempészték az eredeti történetet magába a szériába is.

A Merlin kalandjai legutolsó epizódja 2012 decemberében került leadásra. Sok idő eltelt már azóta, de a sorozat a mai napig kiemelkedő darabnak számít, így amennyiben még nem láttátok, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt. Biztosak lehettek benne, nem fogtok csalódni.

Hozzászólások