Sorozatok

Sorozatajánló: The Umbrella Acedemy

A Netflix és a Marvel együttműködésének köszönhetően, a platform tavaly ilyenkor még bővelkedett a képregényadaptációkban, ám a szakításuknak hála ezen sorozatok száma drasztikusan lecsökkent. Búcsút kellett mondaniuk például Jessica Jonesnak, a The Punishernek és a nagy sikerrel futó Daredevilnek is.

A Netflix jó pár szupehősét elvesztette, ám ez nem szegte kedvét abban, hogy újabb képregényes szériákat készítsen. Így jutottak el a Gerard Way és Gabriel Bá alkotta The Umbrella Academy-hez, aminek legelső évada 2019 februárjában került bemutatásra.

A cím alapján elsőre azt gondolhatnánk, egy tiniknek készült drámáról van szó, de az első képkockák után hamar világossá válik, hogy a célközönséget valójában a fiatal felnőttek jelentik. A széria rendkívül kaotikus, mind érzelmileg, mind történet szempontjából, ám épp ezzel emelkedik ki a hasonló témájú sorozatok közül. A karakterek közel sem tökéletesek, mindegyiküknek megvannak a maga hibái, ám pont emiatt szerethetők.

A széria története 1989. október 1-jén kezdődik, amikor is a világ különböző pontjain negyvenhárom nő kisbabát szül úgy, hogy a nap elején még nem voltak várandósak.  A milliárdos Reginald Hargreeves felkutatja ezeket a csecsemőket, és végül hetet örökbe fogad, hogy létrehozhassa a The Umbrella Academy-t. A különleges képességekkel rendelkező gyerekeket szigorú, és már-már kegyetlen kiképzésnek teszi ki – még azzal sem bajlódik, hogy nevet adjon nekik, mindegyiküket egy számmal jelöli – hogy a lehető legjobb szuperhőscsapat válhasson belőlük. Egyedül Vanya (Hetes) nem vesz részt a bűnüldözésben, mert úgy tűnik nem rendelkezik semmilyen erővel. A hat fős Umbrella Academy létszáma idővel csökken, ugyanis Ötös, a képességét használva a jövőbe utazik, de képtelen visszajönni. Majd nem sokkal ezután Hatos – vagyis Ben – életét veszti. A halálának körülményeiről nem tudtunk meg sokat az első évadban, azt viszont igen, hogy ezután a csapat szétesett, és a testvérek más-más irányban folytatták az életüket. Hosszú évek után, Reginald halálának híre újra összehozza az öt megmaradt testvért, és immár felnőttként kell szembenézniük egymással, ami közel sem alakul zökkenőmentesen.

A korábban a Merlin kalandjai című sorozatban Percivalt alakító Tom Hopper kapta meg az emberfeletti erővel rendelkező Luther – vagyis Első – szerepét, aki a testvérek közül az egyetlen, aki nem hagyta maga mögött Reginaldot. Apja utasítására éveket töltött a Holdon, és sokáig meg sem kérdőjelezi annak tetteit. Idővel az is kiderül, hogy gyengéd érzéseket táplál Allison/Hármas iránt, akit Emmy Raver-Lampman kelt életre. Az ő karaktere az elmekontroll képességével bír, amit kihasználva sikeres színésznőt farag magából. A csillogás ellenére az élete azonban közel sem fényes. Épp válófélben van, és egykori párjával kislánya Claire elhelyezésén vitáznak.

David Castañeda bőrében láthatjuk Diego-t/Kettest, aki a Rendőrakadémiáról való kibukása után igazságosztónak áll, és magányos farkasként harcol a bűnözők ellen.  Ő a késdobálás mestere, aki emberfeletti módon űzi ezt a tevékenységet.

Ellen Page mint Vanya/Hetes szerepel a szériában, akinek akárcsak gyerekkorában, felnőttként is teljesen átlagos élete van. A zenében talál magára, azon dolgozik, hogy elismert hegedűművész válhasson belőle. Írt egy könyvet is, ami bár nem lett bestseller, ahhoz éppen elég volt, hogy magára haragítsa a testvérét, Diegot, aki nem fogadta túl jól a családi titkok kiteregetését.

Négyest/Klaust Robert Sheehan alakítja, aki sokak számára ismerős lehet a Misfits című sorozatból. A The Umbrella Academy-ben a karaktere  látnoki képességekkel rendelkezik, aki képes kapcsolatot teremteni a szellemekkel, és megidézni őket. A túlzásba vitt drogfogyasztása miatt kissé problémás alak, de kétségkívül ő az egyik legérdekesebb színfoltja a történetnek. Klaus-on keresztül a nézők megismerkedhetnek a már elhunyt Hatossal/Ben-nel is, akit Justin H. Min kelt életre.

A Reginald Hargreeves temetésére összeverbuválódott öt fős csapathoz hamarosan csatlakozik Ötös is, aki a képességét felhasználva utazik vissza hozzájuk a jövőből. A számításaiba azonban némi hiba csúszik, így az akkor már hatvan éves Ötös tudata a tizenhárom éves testébe kerül. Aidan Gallagher tinédzserként abszolút profin játssza el egy öreg lélek szerepét.

A sorozat sztorija Ötös visszatérésével indul be igazán, ugyanis kiderül, hogy a jövőbe utazva egy teljesen kihalt világot talált. Elmondása alapján a jelen eseményeit követő pár napon belül bekövetkezik az apokalipszis, és ha nem sikerül megállítaniuk, minden ember meg fog halni. Hőseink el is kezdenek dolgozni az ügyön, kisebb-nagyobb sikerrel, ám felbukkan két bérgyilkos Hazel (Cameron Britton) és Cha-Cha (Mary J. Blige), akik mindenáron meg akarják akadályozni, hogy Ötös végrehajtsa a tervét.

A The Umbrella Academy első évadában tíz részt kaptunk, ami igazi érzelmi hullámvasút lehet a nézők számára. Elsőre talán észre sem vesszük, de a humoros jelenetek mellett komoly pszichológiai problémákra is rávilágít a sorozat. Bemutatja például, milyen súlyos következményei lehetnek a folyamatos kirekesztésnek, illetve a kegyetlen gyereknevelésnek, valamint azzal a ténnyel is szembesít minket, hogy sokszor hiába vagyunk valakivel rokoni kapcsolatban, mégse tudunk a másikról semmit. A szereplőknek újra meg kell tanulniuk családként funkcionálni, ami azonban sokszor a világvége megállításánál is nehezebb feladatnak tűnik.

A Netflix nagy sikert aratott a Hargreeves testvérek sztorijával, így a folytatás mondhatni egyáltalán nem volt kérdéses. A második évad készítése jelenleg is folyamatban van, bár a megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos információk.

A sorozat egyszerre könnyed, és nehezen emészthető, ugyanakkor pontosan emiatt lopja be magát az emberek szívébe. A karakterek a furcsaságaikkal együtt is rendkívül szerethetők, ahogyan maga a történet is. Bár a robotanya és a beszélő csimpánz jelenléte elsőre kissé szokatlannak hangzik, a szériát nézve hamar rájövünk, sokkal abszurdabb dolgok is várnak még ránk. A The Umbrella Academy abszolút megérdemli, hogy rászánjuk az időnket, ugyanis egy igazi minőségi sorozatot láthatunk. Ti megnéztétek már? Mi a véleményetek rőla? 

Hozzászólások