Könyvek

Rick Reckless – Isteni utazás

Ha szeretitek a fantasy regényeket, és szívesen elolvasnátok egy vallási alapokra épülő történetet, akkor szeretném a figyelmetekbe ajánlani egy magyar szerző első könyvét. Rick Reckless Isteni utazás című túlvilági fantasy regénye 2020-ban jelent meg a Book Dreams Kiadó gondozásában. Ha nem vagytok vallásosok, akkor se riasszon el titeket ez a kötet, mert egyáltalán nem akar megtéríteni senkit, hanem egy különleges fantasy világot mutat be.

Ádám ​egy átlagos ember volt. Egy napon azonban megjelent előtte Gábriel arkangyal, és így szólt hozzá: „Ádám! Te vagy a Mindenható Isten! Negyvennégy évvel ezelőtt úgy döntöttél, hogy újjászületsz a Földön. Megfosztottad magad saját Isteni tudatodtól, törölted emlékeidet és elvetted magadtól a hihetetlen erődet is! A célod az volt, hogy megértsd az emberi fajt és a halandó életet!”

Ádámnak nincs ideje arra, hogy feldolgozza a sokkoló információkat, mert vissza kell térnie Isteni énjéhez. Az Ördög fődémonokból, démonokból és ördögi szellemekből álló serege folyamatosan támadja és az Örök sötétségbe küldi az Istenieket, vagyis az arkangyalokat, az angyalokat és az isteni szellemeket. Ádámnak meg kell ismernie a Mindenséget és annak lakóit, illetve teremtenie kell egy új világot számukra a Végítélet után. Kezdetét veszi az Isteni utazás, amely során Ádámnak le kell számolnia a kételkedésével, mert egy hatalmas próbatétel vár rá.

A főszereplővel nehéz azonosulni, mert nagyon énközpontú.

Ádám egy rendkívüli helyzetben találja magát, és teljesen megkérdőjelezi eddigi emberi életét. Az Isteni utazás alatt főként önmagával foglalkozik, bár ez nem is meglepő, hiszen kiderül róla, hogy valószínűleg ő a Mindenség teremtője. Kezdetben halálos agydaganata és személyiségzavara miatt szenved, később pedig az egész világ sorsa a vállára nehezedik. Sokat vívódik a történet során, gyakran kétségbe is esik, mert hihetetlen kihívások elé állítja az Isteni lét Ádám karakterét. Leginkább a szellemi fogyatékos lányával, Nadinnal való kapcsolata teszi szerethetővé.

Mit is jelent az Isteni utazás?

A címet többféleképpen is értelmezhetjük, mert egyrészt ez egy újfajta kábítószer neve, másrészt Ádám önismereti utazása során egyre közelebb kerül az Isteni énjéhez. Megismerkedik a Mindenség vezetőivel, Luciferrel és Kétellyel, sőt még a halott fiával, Zackkel is találkozik, aki komoly hatalomra tett szert a túlvilágon. Ádámot mindvégig támogatják leghűségesebb társai, az arkangyalok, akik közül kiemelkedik Gábriel alakja. Semmit sem erőltetnek, de azt szeretnék, hogy a férfi fogadja el valódi kilétét, és térjen vissza vezetői szerepéhez.

Rick Reckless vallási elemekből egy összetett fantasy világot alkotott.

Amikor elkezdtem a regényt, tartottam tőle, hogy túlzottan hitközpontú lesz, és talán még bibliai idézetek is olvashatóak benne. Kellemes meglepetésként ért, hogy a szerző mellőzte a vallás hétköznapi megjelenési formáit, és egy összetett fantasy világot alkotott inkább. A Mindenségben találkozhatunk angyalokkal, isteni és ördögi szellemekkel, démonokkal és a Szabadokkal, akik nem tartoznak sem a „jó”, sem a „rossz” oldalhoz. Annak különösen örültem, hogy fontos szerepet kapott Kétely, aki folyamatosan jelen van még Isten és Lucifer gondolatai között is. Az Ördög karakterfejlődése pedig igazán érdekes és váratlan fordulat volt.

A regény Ádám isteni utazása mellett más komoly témákat is felvet.

Rick Reckless túlvilági fantasy története foglalkozik többek között a halálos betegségekkel, a testi és szellemi fogyatékossággal, emberi tragédiákkal és a gonoszság különböző formáival is. Továbbá láthatjuk például Adolf Hitlert a Pokolban, egy abortált magzat szellemét a Kételkedők között, valamint megtapasztalhatjuk a harmadik világháború kitörését és a világvégét. Összességében számos megrázó témáról olvashatunk, így nem árt néha egy kis szünetet tartani és elgondolkodni a történeteken.

A könyv nyelvezete és stílusa hagy némi kívánnivalót maga után.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy egy elsőkönyves szerzőről beszélünk, így a hibák nagy részét elnézhetjük olvasóként. A történetben nagyon kevés a párbeszéd, és rengeteg a sűrű, információkkal telített leírás, amit olykor nehéz követni. Nekem alapvetően hiányzott a humor, bár a cselekményhez annyira nem illene a sok vicces jelenet. Egy komolyabb korrektúra is ráférne a kötetre, mert gyakran helytelen a vesszőhasználat, és vannak elgépelések is bőven.

A borító varázslatos színei illenek a témához.

A Book Dreams Kiadó által tervezett borító Ádámot ábrázolja, aki a varázslatos színekben ragyogó égre tekint. Ez a kép tökéletesen illik a történet műfajához, és tükrözi mind a főszereplő, mind az író által alkotott világ sokszínűségét.

Az Isteni utazás egy elgondolkodtató túlvilági fantasy történet, amely hittérítés helyett inkább elgondolkodtat.

Rick Reckless regényét bátran ajánlom nektek akkor is, ha hozzám hasonlóan nem vagytok istenhívők, de kíváncsiak vagytok egy vallási elemekből építkező fantasy regényre. Az Isteni utazás izgalmas és szerethető karaktereket, egy nagyon összetett világot, hatalmas kihívásokat, illetve sok-sok elgondolkodtató témát és társadalmi problémát tartogat számotokra.

A recenziós példányt köszönjük a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

T. J. Klune – A suttogó ajtón túl

Hozzászólások