Filmek

Filmkritika: Ne nézz fel (2021)

A Netflix  összerakott egy rakat Oscar-díjas vagy Oscar-jelölt színészt és megalkotta a legújabb világvége szagú filmet, aminek a Ne nézz fel címet adta. 

Az  által rendezett Don’t Look Up egy sci-fi, amiben ismét eljő’ a világvége. A története szerint Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), a csillagász szakos hallgató és professzora, Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) megdöbbentő felfedezést tesz egy Naprendszerben keringő üstökösről. A probléma, hogy közvetlen ütközési úton van a Földdel. A másik probléma? Valójában senkit sem érdekel.

A főszerepben továbbá találkozhatunk még Meryl Streep színésznővel, akit rengeteg filmben láthattunk már, legutóbb például a Kisasszonyok alkotásban. A férfi színészek közt a fiatal Timothée Chalamet tűnik fel, akit a Dűne filmből már biztosan mindenki ismer. Mellettük pedig Jonah Hill kapott szerepet, illetve a gyönyörű Cate Blanchett. Végezetül a tehetséges énekes, Ariana Grandet említenénk meg, akivel megfűszerezték a már amúgy is sztárdömpinggel rendelkező Ne nézz fel című filmet.

Hogy milyen volt a Netflix alkotása?

A Don’t Look Up a „Wall-E” vagy a „2012” témáit visszhangozza, de azt tovább fűszerezi és egy csipetnyi komédiát és szatírát ad hozzá. Maga a Ne nézz fel két és fél órán keresztül mutatja be nekünk, hogy az emberiség már egyáltalán nem hisz abban, hogy egyszer vége lehet a Földnek. Inkább érdekel minket a sztárok élete, a szórakozás, önmagunk megismerése, ami nem egy rossz dolog, de mégis szomorú egyben. Nem törődünk egymással, nem törődünk a világunkkal. Ezt pedig remekül bemutatja ez az alkotás. Ahogy azt is, hogy a sok álhír mellett egy ilyen kósza megszólalás milyen vicces tud lenni, még akkor is, ha az igaz. Megmutatja, hogy miként oszt meg minket a közösségi média, mennyire be tud szippantani és azt is, hogy el tudja velünk hitetni minden szavát.

Azok pedig, akiknek még inkább törődniük kéne a világ végét fenyegető erővel, a világgal, nem csinálnak semmit. Úgy gondolják, hogy kikerül vagy eltűnik magától a veszély, mint a többi ilyen fenyegetés, azonban nem biztos, hogy így végződik. Ez az, amit tökéletesen bemutat a film és ezáltal tükröt fordít a társadalom felé. Eltöpreng a néző azon, hogy valóban ennyire felszínes és figyelmetlen az emberiség? Jobban kellene értékelnünk egymást, és természetesen a bolygónkat is.

Tele van társadalmi és politikai igazságokkal, amelyek a végén megmutatják digitálisan torz létünk természetét. A film próbál közben vicces is lenni, ami hol sikerül, valahol pedig nagyon nem. A színészek viszont tökéletes hozzák a karaktereiket, a tehetségük csak úgy sziporkázik ebben az alkotásban, ami elvárható egy ilyen szereplőgárdától. A Ne nézz fel utolsó fél órája megrendítő és érzelmes végkifejlettel csúcsosodik ki, amely visszafogottabb, mint azt várnánk. Természetesen ezután kapunk egy látványvilágot, hogy mi is lehetne a bolygón túl, de ez már felesleges körítés volt. Ami a hosszát illeti, le lehetett volna zavarni másfél órában is és akkor valamivel szórakoztatóbb és hatásosabb lett volna. Így kissé vontatott és unalmasnak tűnhet, de mégis rengeteg olyan igazságokat tár elénk, amin érdemes elgondolkodni és figyelmet fordítani rá.

Érdekességek a filmmel kapcsolatban:

  • Jennifer Lawrence a legtöbb jelenetét törött foggal forgatta, és a Covid-19 világjárvány idején érvényben lévő korlátozások miatt nem tudta megjavítani. A hiányzó fogat az utómunkában adták hozzá. Nem tudni, hogy ez hogy történt meg vele, a Buzzfeed oldaláról az is kiderül, hogy a karaktere által használt orrpiercinget majdnem lenyelte és egy ponton nem bírta már tovább, így inkább kiköpte a színésznő Leonardo DiCaprio előtt.

Az egyik egy mágnes – magyarázta. – Sokszor, nagyon sokszor véletlenül beszívtam azt és Leonardo DiCaprio előtt kellett kiköpjem.

  • Karakterének meggyőző eljátszása érdekében Leonardo DiCaprio valós csillagásszal és filmes tanácsadóval, Amy Mainzerrel beszélgetett. Adam McKay szerint DiCaprio hosszú beszélgetéseket folytatott a mögöttes valós matematikáról és valóban körülbelül hat hónapos minőségi oktatásban részesült a pályadinamikáról.
  • Körülbelül 1 óra 41 perc múlva egy QR-kód jelenik meg a képernyőn a film közben. Ha azt beolvassa a néző, akkor megnyílik egy Youtube-videó Ariana Grande & Kid Cudi – Don’t Look Up számához.
  • Timothée Chalametnek nem lett volna hosszú haja a filmben, de amikor a forgatás 2020 áprilisáról novemberre csúszott, nem vágatta le a zárlat alatt. Idő közben egy Zoom megbeszélésen a rendezőnek megtetszett, ahogy kinézett, és arra kérte, ne vágja le a forgatás előtt.
  • A filmben megadott telefonszám (1-800-532-4500) Amerika legforróbb beszédvonalához vezet, ahol a dögös lányok beszélgetésre várnak. Ez elvileg a készítők részéről véletlen egybeesés.
  • A stábban öt Oscar-díjas (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Meryl Streep és Mark Rylance), valamint két Oscar-jelölt (Timothée Chalamet és Jonah Hill) szerepel.
  • Mindössze 11 nap alatt a Netflix 3. legnézettebb filmje lett 2021-ben.

Hozzászólások