Könyvek

Neil Gaiman – Amerikai istenek

Miben hiszel? A vallás mind a mai napig egyik fő alappillére a társadalomnak. Az istenekben való hit biztonságérzetet adhat valakinek – bárhova is megy az illető, tudja, hogy fentről valaki vigyáz rá. Legyen az Allah, a nyolcmillió kami egyike, vagy valamelyik görög, netán északi isten. Mindenki magával cipeli a vallását az utazásai során – de nincs rá garancia, hogy a későbbi generációk is ugyanúgy hinni fognak.

Neil Gaiman, akinek olyan bestsellereket köszönhetünk, mint az Elveszett próféciák, a Sosehol, a Coraline vagy a Sandman-képregénysorozat, először 2001-ben adta ki Amerikai istenek című regényét. A közel hétszáz oldalas történet amellett, hogy megért egy különleges kiadást, olyan elismeréseket zsebelhetett be, mint a Bram Stoker-díj, a Hugo-díj, a Locus-díj és a Nebula-díj, emellett már húsz éve Gaiman egyik legnagyobb műveként tartják számon az olvasók – nem véletlenül.

A láthatatlan ember

Árnyék már három éve ül börtönben két rablótársa kórházba juttatásáért. Érmetrükkökkel üti el az idejét, Hérodotoszt olvas, és alig várja, hogy hazautazhasson feleségéhez és új életet kezdhessen. Azonban amikor kiengedik, azzal kell szembesülnie, hogy neje meghalt, a főnöke szintén, és mint börtönből szabadult fegyenc, aligha találhat normális munkát. Ekkor találkozik a magát Szerdának nevező emberrel, aki állást ajánl neki. Ételt, ruhát, nevet és lakhelyet ad Árnyéknak, cserébe annak vigyáznia kell rá, elkísérni ide-oda, szükség esetén megvernie azokat, akik kezet emelnek a főnökére. Csakhogy Szerda többet tud róla, mint ő magáról, az útjukba kerülő emberek mind mitológiai lények vagy istenek, Árnyéknak pedig rá kell jönnie, hogy valami olyasminek lett a részese, ami nagyobb nála, nagyobb Amerikánál.

Többé nem félt attól, mi fog történni holnap, mert az már tegnap megtörtént.

A cselekmény kissé lassúnak tűnhet annak, aki hozzászokott a pörgéshez, részben a narráció miatt. Árnyék hiába a történet részese, nevezhető a narrátornak is, mert legtöbbször a dolgok csak történnek körülötte, ő pedig egy idő után már meg sem lepődik. Nevéhez méltóan az a karakter, aki legszívesebben meghúzódna a háttérben, de a körülötte lévők miatt erre nincs sok esélye. A legtöbb, amit tehet, hogy tudomásul veszi az új információkat és alkalmazkodik a helyzethez.

Hova tovább? – kérdezte Isten

A többi szereplő, aki megjelenik a regény során, mind különbözik attól, ahogyan az ember elképzelne egy istenséget. A legtöbben valamilyen üzletet vezetnek, de vannak, akik szélhámosokká váltak, és szemfényvesztéssel keresik meg a napi kenyérrevalót. Mint többezer éves entitások, mind bölcsek, de ez nem jelenti azt, hogy nem követnek el hibákat. Itt egy kobold, aki véletlenül elajándékozza a Napot egy kocsmai verekedés után. Ott egy meghasonlott halálisten, aki oly régóta van állati alakjában, hogy már elfelejtette, milyen embernek lenni. Amott a húsvét istennője, aki meg van győződve róla, hogy több ember hisz benne, mint amennyit Szerda mond. De egyikükben sem hisznek a halandók úgy igazán, ez pedig összehozza őket, hogy aztán legyőzzék az új isteneket, akik a technológiával együtt rohamosan fejlődnek és terjeszkednek.

A régi isteneket elfelejtik. Az újakat olyan gyorsan felkapják, mint amilyen hamar megszabadulnak tőlük, hogy helyet adjanak a még újabbaknak.

Az Amerikai istenek az a fajta könyv, ami az olvasókat két csoportba osztja. Vagy beszippant és pár nap alatt elolvasod mind a hétszáz oldalt, vagy lassan, akadozva haladsz, és egy hónapig el vagy vele. Ez magán az élményen mit sem változtat. Nem szereted a főszereplőket? Ott van egy halom kisebb fejezet azokról az istenekről, akik az államokba érkeztek hajnalok hajdanán és most fogalmuk sincs, hisz-e bennük bárki is. Gyorsan magad mögött akarod hagyni azt a helyzetet, amibe Árnyék keveredett? Itt egy történet egy ikerpárról, akiket rabszolgakereskedők hurcoltak el, és akik nem tudtak mást tenni, mint a hitükbe kapaszodni az őket érő megpróbáltatások közepette.

Ajánlott minden Gaiman-rajongónak, azoknak, akik érdeklődnek Amerika történelme és kultúrája iránt. Ajánlom azoknak, akik egyedi olvasási élményre várnak, akik ki akarnak lépni a komfortzónájukból. Ajánlom azoknak, akik hisznek, és azoknak, akik nem. Azoknak, akik biztosak abban, kik ők és hová tartanak, és azoknak, akik össze vannak zavarodva. Ez a könyv segít hazatalálni, ahogy segít elindulni is. Mindegy, hova.

Az anyátlanokból lesznek a legnagyobb harcosok

Hozzászólások