Könyvek

Kevin Hearne – 2. Hexed – Megátkozva

Még januárban olvashattátok az ajánlómat Kevin Hearne urban fantasy sorozatának nyitókötetéről. A Vasdruida Krónikái különlegessége, hogy a minden részben szórakoztató és izgalmas kalandokról olvashatunk, miközben egyre alaposabban megismerhetjük az egyes mitológiai rendszereket és a természetfeletti lényeket. A második regény, a Hexed – Megátkozva 2013-ban jelent meg Acsai Roland fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

A 21 évszázadot megélt druida, Atticus O’Sullivan mindig igyekezett távol tartani magát a boszorkányoktól. Most mégis arra készül, hogy aláírjon egy kölcsönös megnemtámadási szerződést a Tempét védelmező lengyel boszorkánykörrel, a Három Auróra Nővéreivel. Váratlanul felbukkan egy kegyetlen német boszorkánykör, a Die Töchter des dritten Hauses is a városban, akikkel a druidának már meggyűlt a baja a második világháború alatt.

Atticusnak nemcsak a gonosz boszorkányokkal kell felvennie a harcot, hanem egy bukott angyal középiskolás diákokra vadászik, és a hírhedt vegasi bacchánsnők is zűrzavart okoznak. Eközben az egyik kelta istennő házassági ajánlatot tesz a druidának, akinek hirtelen megnőtt a népszerűsége a paranormális világban. Az ügyvédjei például azt akarják, hogy segítsen nekik megölni a mennydörgés asgardi istenét, a közutálatnak örvendő Thort. Atticus viszont csak egy kis nyugalomra vágyik, hiszen végre megszabadult az ősellenségétől, és hosszú idő után ismét egy ígéretes tanítványra lelt.

Atticusra új elvárások nehezednek Aenghus Óg legyőzése után.

A Vasdruida Krónikái első részében a főszereplő végre megküzdött a kelta szerelemistennel, aki évszázadokon keresztül üldözte. Aenghus Óg és Bres megölése azonban felkeltette az istenek és más természetfeletti lények figyelmét is. Atticust sorra felkeresik a bosszúvágyó ismerősök és ismeretlenek, akik le akarnak számolni az ellenségeikkel vagy éppen a sokak által gyűlölt Thorral. A druidának viszont a tanítványa oktatása és a szerettei védelmezése mellett újabb helyi fenyegetésekkel kell szembenéznie. Az elszabadult démonok, a német boszorkányok, a vegasi bacchánsnők és a mindenkit utáló kabbalisták akár Tempe pusztulását is okozhatják.

Az utolsó druida igazán megérdemelne egy kis nyugalmat, ugye?

A Hexed – Megátkozva még izgalmasabb és akciódúsabb, mint a sorozat nyitókötete, tehát Atticusnak esélye sincs pihenni. Még szinte be sem gyógyultak a korábbi harcban szerzett sebei, amikor a kelta istennők, a lengyel boszorkányok és a Thor halálát követelő ügyvédek kopogtatnak az ajtaján. A druida azonban vissza szeretne térni a békés mindennapi életéhez: a szellemes telepatikus beszélgetésekhez Oberonnal, az özvegy Mrs. MacDonagh kertjében töltött gondtalan percekhez és persze a kíváncsi tanonc Granuaile képzéséhez.

Boszorkányok, démonok, kabbalisták és dühös kelta istennők

Atticus hamar rájön, hogy a hirtelen népszerűsége kellemetlen következményekkel járhat. Morrigan és Brighid mindketten tiszteletüket teszik az istengyilkos druidánál, és természetesen egyik látogatás sem végződik happy enddel. A kelta istennők a maguk oldalára akarják állítani főhősünket, aki értékes szövetséges lehet a riválisaikkal szemben. Eközben felbukkan Prérifarkas, az amerikai őslakos törzsek, a navahók és a dinék csínytevő istene is, aki állítólag a népét veszélyeztető démonnal akar leszámolni. A vasdruida vámpír és vérfarkas ügyvédje, Leif és Hal pedig megragadják az alkalmat arra, hogy rábeszéljék az istenölő ügyfelüket egy életveszélyes asgardi expedíció vezetésére, mert mindketten gyűlölik Thort.

Még több humorra, kalandra és paranormális konfliktusra számíthatunk.

Kevin Hearne urban fantasy sorozatának egyik legnagyobb erőssége a főszereplő humora. Atticus még a legkockázatosabb pillanatokban is képes Shakespeare-idézetekkel vagy kortárs szlenggel támadni az ellenfeleire. A barátait, például az izlandi vámpír Leifet is igyekszik megtanítani a 21. századi kifejezésekre, de sajnos nem minden halhatatlan annyira fogékony az újdonságokra. A szórakoztató párbeszédeknek és persze Oberonnak köszönhetően a gyilkosságok és a természetfeletti fenyegetések egyáltalán nem teszik komorrá vagy nyomasztóvá a történetet. Inkább úgy érezhetjük, hogy egy újabb felejthetetlen kaland részesei lehetünk az utolsó druida, a hűséges kutyája és a lelkes tanítványa társaságában.

A borító színvilága szebb és figyelemfelkeltőbb, mint a nyitókötetnél.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a Hexed – Megátkozva eredeti borítóját, amelyen az előző részhez hasonlóan a főszereplőt láthatjuk az egyik kelta kardjával a kezében. Ezúttal a középpontba kerültek Atticus tetoválásai, és végre szemből is láthatjuk az arcát. A háttér sárga színvilága kellemesebb összhatást kelt, mint a korábbi barna árnyalatok.

A Hexed – Megátkozva egy izgalmas paranormális kalandra invitál minket a legviccesebb druida és veszélyes boszorkányok társaságában.

Ha tetszett nektek A Vasdruida Krónikái nyitókötete, akkor mindenképpen ajánlom nektek a folytatást is. A második részben még mélyebbre merülhetünk a mitológiába, és bővíthetjük a természetfeletti világról való tudásunkat. Atticus, Oberon és Granuaile igazán szerethető karakterek, akik még a legveszélyesebb pillanatokat is mulatságossá teszik. Ha ti is nagy rajongói vagytok a sorozatnak, akkor van egy jó hírem számotokra: márciusban érkezik magyarul a hetedik könyv, a Shattered – Összetörve, amit már előrendelhettek a Könyvmolyképző Kiadó webshopjában!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kerstin Gier – Nefelejcs 2. – Ami eddig elveszett

Hozzászólások