Jennifer L. Armentrout – Vérből és hamuból

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy érkezik a Könyvmolyképző Kiadónál Jennfier L. Armentrout első high fantasy regénye. A Vérből és hamuból május elején jelent meg Rácz Kata fordításában, de akik előrendelték, már április elején olvashatták a kötetet. Vajon az írónő ebben a műfajban is nagyszerűt alkot? Vagy inkább csak egyfajta szárnypróbálgatásról van szó? Ha kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velem ebben a cikkben is!

A történet főszereplője Poppy, akinek a sorsa már születésekor elrendeltetett. Ő a legendás Szűz, aki hamarosan az istenek közé emelkedik. Magányosan tölti mindennapjait: senki sem érintheti meg, senki sem beszélhet vele, sőt még csak rá sem nézhetnek. A kiválasztott lány azonban a Felemelkedésre való készülődés helyett szívesebben tölti az idejét a testőreivel, és bátran küzd a gonosszal, ami elvette tőle a családját.

Amikor a hihetetlenül jóképű és bosszantó Hawke felesküszik a védelmére, Poppy elkezd kételkedni a sorsában, és megkérdőjelezi a királyság működését is. A titokzatos testőr egyre nagyobb kísértésbe ejti a lányt, aki igenis szeretné megtapasztalni az igazi életet, annak ellenére is, hogy az istenek méltatlannak találhatják a folyamatos szabályszegései miatt. Eközben az élete is veszélybe kerül, mert egyre közelednek az átkozottak, és a rettegett Sötét Szerzet kegyetlensége mindenhova elér.

Poppy fogságban él, de sokáig egyáltalán nem érzi.

Tudja, hogy ő a kiválasztott, és ez sok áldozattal jár. Az uralkodók szerint szükség van ezekre a szigorú óvintézkedésekre, de Poppy számára az örök magány kezd elviselhetetlenné válni. Van egy barátnője, Tawny, viszont ő is leginkább a kötelesség miatt tölti az idejét vele. Rajta és a testőrein kívül nem alakíthat ki kapcsolatot senkivel, még az arcát is fátyollal kell elrejteni a palota többi lakója elől. Valójában gyerekkora óta fogságban él, de ezt sokáig egyáltalán nem érzi, hiszen csak a könyvekből és Tawny elbeszéléséből tudja, mi mindenről marad le nap mint nap.

Hawke érkezésével minden megváltozik.

Poppy mindig is előszeretettel lázadt a szabályok ellen, de Hawke érkezése jelenti számára az igazi fordulópontot. A pimasz testőr képtelen távol maradni az elérhetetlen lánytól, és egyre több tilalmat megszegnek. Csipkelődnek egymással, a kapcsolatuk szépen építkezik, és sokáig a tiltott szerelem mintapéldájának tűnik a párosuk. Viszont van egy csavar a történetben, ami még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Ha figyelünk az apró jelekre és Hawke különös megnyilvánulásaira, talán még jóval Poppy előtt rájövünk az igazságra.

Az írónő egy összetett és izgalmas világot alkotott.

A Vérből és hamuból egy high fantasy sorozat első része, így nagy hangsúlyt kap a világ felépítése. Jennifer L. Armentrout nem spórolt a természetfeletti lényekkel: a rejtélyes istenek mellett kapunk vérfarkasokat, vámpírokat, egy Sötét Szerzetet, na meg persze magát a Szüzet. A legnagyobb hatalommal rendelkező társadalmi réteget alkotják a Felemelkedettek, de róluk is keveset tud a főszereplő. Arra, hogy pontosan mi az a Szűz, és Poppy miért olyan fontos a királyság jövője szempontjából, szintén nem derül fény, hiszen ő maga sem tudja. Az uralkodók titkolóznak, és tudatlanságban tartják mind a kiválasztottat, mind az alattvalóikat. A Sötét Szerzettől és az Alászálltaktól félni kell, de csak azért, mert a Felemelkedettek azt mondták.

Az írónő fokozatosan ad egyre több információt a világról, hiszen Poppy is szép lassan döbben rá a hazugságokra. Megismerjük a társadalom működését és a főbb szokásokat, mégis a nagy fordulópont után teljesen elbizonytalanodunk. Könnyen el lehet veszíteni a fonalat, főleg a történet elején, mert a legendás kiválasztott sem látja át a dolgokat. Szerintem egy térkép is elfért volna még a könyvben, amin követhettük volna Poppy és Hawke útját.

Igazi high fantasy regényhez illő borítót kaptunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amin Poppy kedvenc fegyvere, a vérkőből készült tőr látható egy nyílvessző és néhány, valószínűleg a Vérerdőből származó vörös levél társaságában. Ez a külső tökéletesen előrevetíti a könyv hangulatát, és már csak a látvány miatt is levennénk a polcról.

A Vérből és hamuból megmutatja, hogy az írónő a high fantasy műfajban is megállja a helyét.

Bár a cselekmény lassan indul be, és kicsit túlírt a könyv, a főszereplők és a különleges világ ellensúlyozzák ezt. Az utolsó kétszáz oldal nagyon akciódús, és sok hazugságra fény derül. Poppy és Hawke párosa valószínűleg nem lesz a kedvencetek, ha már unjátok az enemies-to-lovers kapcsolatokat. A Vér és hamu sorozatot elsősorban Sarah J. Maas rajongóinak ajánlom, illetve azoknak, akik nyitottak egy kedvenc szerzőjük műfaji szárnypróbálgatásaira.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

T. J. Klune – A suttogó ajtón túl

Hozzászólások